“Oυδέν νεότερον” για τα σχέδιά του Βλαντίμιρ Πούτιν για την Ουκρανία βγήκε κατά την ομιλία του στους εορτασμούς για την Ημέρα της Νίκης της Ρωσίας τη Δευτέρα. Όλοι μας θα χρειαστεί να συνεχίσουμε να μαντεύουμε καθώς ο Πούτιν προσέφερε λίγα στοιχεία για την κατεύθυνση του πολέμου, σύμφωνα με το CNN.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν προέτρεψε τους Ρώσους να πολεμήσουν σε μια προκλητική ομιλία, αλλά έμεινε σιωπηλός για τα σχέδια για οποιαδήποτε κλιμάκωση στην Ουκρανία, παρά τις προειδοποιήσεις της Δύσης ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει την ομιλία του στην Κόκκινη Πλατεία για να διατάξει εθνική κινητοποίηση για νίκη στον πόλεμο.

Ο επικεφαλής της βρετανικής Άμυνας Μπεν Γουάλας είχε αναφέρει ότι ο Πούτιν ενδεχομένως να χρησιμοποιούσε αυτή την ιστορική ημέρα για να κλιμακώσει την εισβολή του στην Ουκρανία (σ.σ. Η Ρωσία αποκαλεί τον πόλεμο στην Ουκρανία ως “ειδική στρατιωτική επιχείρηση”) και να κηρύξει τον πόλεμο. Ακόμα και αν αυτό ήταν το σχέδιο του Πούτιν, ήταν απίθανο να το πράξει  μετά τις δηλώσεις του Γουάλας, μη θέλοντας να φανεί στους δυτικούς εχθρούς του τόσο προβλέψιμος.

Ο Πούτιν επιχείρησε να δικαιολογήσει τον πόλεμό του

Με σεβασμό στους σοβιετικούς ήρωες πολέμου που βοήθησαν να νικηθεί η ναζιστική Γερμανία στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο – ο λόγος για τον οποίο η Ρωσία γιορτάζει την Ημέρα της Νίκης – ο Πούτιν αναφέρθηκε σε νέες ναζιστικές απειλές στην Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας την αβάσιμη αιτιολόγηση της εισβολής ως επιχείρηση “αποναζιστικοποίησης” του έθνους.

Αναφερόμενος στην απειλή των στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο Πούτιν είπε: “Όλα έδειχναν ότι η σύγκρουση με τους νεοναζί, τους Banderites (Ουκρανοί εθνικιστές), στους οποίους υπολογίζουν οι ΗΠΑ και οι νεότεροι εταίροι τους, θα ήταν αναπόφευκτη”.

“Ο κίνδυνος αυξανόταν κάθε μέρα. Η Ρωσία απέκρουσε αυτή την επίθεση με προληπτικό τρόπο. Αυτή ήταν η μόνη σωστή απόφαση και ήταν μια έγκαιρη απόφαση. Η απόφαση ενός ανεξάρτητου, κυρίαρχου και ισχυρού έθνους”, υποστήριξε ο Πούτιν.

Πως ο Πούτιν “πουλάει” τον πόλεμό του στον ίδιο του τον λαό

Ο Πούτιν δεν είχε πολλές άλλες επιλογές από το να χρησιμοποιήσει την ομιλία του για να συνεχίσει να “πουλάει” τον πόλεμό του στον ίδιο του τον λαό. Άλλωστε, έχει πολύ λίγες επιτυχίες στην Ουκρανία για να μπορεί να υπερηφανευτεί για αυτές. Το μόνο που μπορεί να κάνει τώρα είναι να κρατήσει τους Ρώσους στο πλευρό του, καθώς η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με σκληρές οικονομικές κυρώσεις που έχει επιβάλλει η Δύση.

Το ερώτημα τώρα είναι αν ο Πούτιν θα χρησιμοποιήσει αυτή τη μέρα -ή ακόμη και αυτή την εβδομάδα- για να κλιμακώσει τον πόλεμο με άλλους τρόπους.

Αυξανόμενες ανησυχίες στη Δύση

Υπάρχουν αυξανόμενες ανησυχίες ότι οι ρωσικές δυνάμεις θα στραφούν και πάλι σε αεροπορικές επιδρομές και πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς, οι οποίοι μπορούν να εκτοξευθούν από μακριά. Αυτό είναι ανησυχητικό σύμφωνα με το δημοσίευμα, καθώς τέτοιου είδους επιθέσεις τείνουν να προκαλούν τεράστια θύματα μεταξύ των αμάχων. Ο βομβαρδισμός ενός σχολείου στο Λουχάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία, όπου υπάρχουν φόβοι ότι σκοτώθηκαν τουλάχιστον 60 άνθρωποι που έβρισκαν εκεί καταφύγιο το Σαββατοκύριακο, αποτελεί ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα.

Μετά την αποτυχία της Ρωσίας να καταλάβει εδάφη στο βορρά της Ουκρανίας και γύρω από την πρωτεύουσα, το Κίεβο, συνεχίζουν να διεξάγονται μάχες στα ανατολικά και τα νότια, όπου έχει παρουσία μέσω φιλορώσων αποσχιστών εδώ και χρόνια. Η πιθανότητα η Ρωσία να μην κερδίσει τίποτα, ή πολύ λίγα, στην Ουκρανία είναι πλέον υπαρκτή.

Είτε αλλάξει κάτι αυτή την Ημέρα της Νίκης είτε όχι, ένα νέο κεφάλαιο στον πόλεμο αναμένεται αναπόφευκτα να γραφτεί σύντομα.

Συνεχίστηκαν οι μάχες στην Ουκρανία

Στην Ουκρανία, συνεχίστηκαν οι μάχες, με το Κίεβο να περιγράφει μια εντεινόμενη ρωσική επίθεση στα ανατολικά και μια νέα απόπειρα να νικήσουν τα τελευταία ουκρανικά στρατεύματα που αντέχουν σε ένα χαλυβουργείο στην ερειπωμένη Μαριούπολη.

Οι δυτικές πρωτεύουσες θεωρούσαν για εβδομάδες ότι ο Πούτιν θα επιχειρούσε να επιτύχει αρκετή πρόοδο στο ουκρανικό Μέτωπο, μέχρι τη συμβολική ημερομηνία της Ημέρας της Νίκης, για να κηρύξει τη νίκη επί της ουκρανίας- αλλά έχοντας λίγα κέρδη μέχρι στιγμής, θα μπορούσε αντ’ αυτού να ανακοινώσει μια εθνική κινητοποίηση για νίκη στον πόλεμο.

Δεν έκανε τίποτα, αλλά επανέλαβε τους ισχυρισμούς του ότι οι ρωσικές δυνάμεις πολεμούσαν ξανά τους Ναζί.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στη δική του ομιλία, υποσχέθηκε στους Ουκρανούς ότι θα θριαμβεύσουν.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr