Στο συμπέρασμα ότι ο κοροναϊός SARS-CoV-2 προήλθε από ζώα και όχι από εργαστήριο καταλήγει νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.) σχετικά με την πανδημία που εδώ και 16 μήνες σαρώνει τον πλανήτη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η νέα μελέτη μοιάζει να ταυτίζεται με τα ευρήματα προηγούμενης έκθεσης του Π.Ο.Υ. σχετικά με την προέλευση του ιού, ωστόσο, όπως σημειώνει και το ΑΡ, η νέα έκθεση αφήνει αρκετά ερωτήματα αναπάντητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, που φαίνεται ότι βρίσκεται στο τελικό της στάδιο, ο ιός φαίνεται ότι πέρασε από νυχτερίδες στον άνθρωπο, ενώ το ενδεχόμενο να διέρρευσε από εργαστήριο στην Ουχάν θεωρείται «εξαιρετικά απίθανο».

Από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο

Υπενθυμίζεται ότι η έκθεση επιστημόνων που επισκέφθηκαν την Κίνα τέθηκε υπό σοβαρή αμφισβήτηση, καθώς θεωρήθηκε ότι η ομάδα δεν διευκολύνθηκε από το Πεκίνο στο έργο της και ότι η Κίνα επιχείρησε να αλλοιώσει τα αποτελέσματα της έρευνας.

Η νέα έκθεση φαίνεται ότι εξηγεί πώς ο ιός πέρασε από τις νυχτερίδες -μέσω ενδιάμεσου ζώου- στον άνθρωπο, αντί για τις θεωρίες είτε του εργαστηριακού λάθους είτε του μολυσμένουν πακέτου τροφίμων.

Πάντως, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να εκφράζουν επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο συντάχθηκε η έκθεση και για το ρόλο της Κίνας στην σύνταξή της, αλλά και την μεθοδολογία της.

Πηγή: economico.gr