Παγκόσμια Τράπεζα

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλε σε ένα ιστορικό σοκ στις αγορές εμπορευμάτων που θα διατηρήσει τις παγκόσμιες τιμές στα ύψη μέχρι το τέλος του 2024, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα.

Η άνοδος των τιμών της ενέργειας τα τελευταία δύο χρόνια είναι η μεγαλύτερη από την πετρελαϊκή κρίση του 1973, ενώ η άνοδος στις τιμές των τροφίμων είναι η μεγαλύτερη από το 2008, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα στην έκθεσή της για τις προοπτικές των αγορών εμπορευμάτων.

Το μεγαλύτερο σοκ από τη δεκαετία του 1970

«Συνολικά, αυτό ισοδυναμεί με το μεγαλύτερο σοκ στον τομέα των εμπορευμάτων που έχουμε βιώσει από τη δεκαετία του 1970», δήλωσε ο Indermit Gill, αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η Ρωσία είναι κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα, ενώ η Ουκρανία είναι σημαντική πηγή σιταριού και καλαμποκιού. Η κατάσταση έχει επιδεινωθεί από την άνοδο του κόστους των λιπασμάτων και τις αυξήσεις των τιμών για βασικά μέταλλα.

Μετά από το διπλασιασμό πέρυσι, οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να εκτιναχθούν περισσότερο από 50% φέτος πριν υποχωρήσουν το 2023 και το 2024, ανέφερε η Παγκόσμια Τράπεζα. Οι τιμές των τροφίμων θα αυξηθούν κατά 22,9% εφέτος.

Αυξάνεται το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού

«Αυτές οι εξελίξεις έχουν αρχίσει να αυξάνουν το φάσμα του στασιμοπληθωρισμού», προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα και πρόσθεσε: Οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σε «ιστορικά υψηλά επίπεδα» μέχρι το τέλος του 2024.

Ο φόβος είναι ότι οι υψηλές τιμές για τα είδη πρώτης ανάγκης θα πλήξουν περισσότερο τις οικογένειες με χαμηλό εισόδημα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr