εμβόλια κορονοϊός

Σε παγκόσμιο θρίλερ εξελίσσεται η διάθεση των εμβολίων της AstraZeneca και της Johnson & Johsnon κατά του κορονοϊού, με τις αναφορές για περιστατικά θρομβώσεων να επιτείνουν την σύγχυση και να απειλούν την ομαλή ροή των προγραμμάτων εμβολιασμών.

Η Κομισιόν, όπως αποκαλύπτει η ιταλική εφημερίδα La Stampa αποφάσισε να μην ανανεώσει τις συμβάσεις εμβολίων κορονοϊού το επόμενο έτος με τις AstraZeneca και Johsnon & Johnson.

La Stampa: H Κομισιόν θα στραφεί στα εμβόλια των Pfizer και Moderna

«Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε συμφωνία με τους ηγέτες πολλών χωρών της ΕΕ, αποφάσισε ότι οι συμβάσεις με τις εταιρείες που παράγουν εμβόλια που ισχύουν για το τρέχον έτος δεν θα ανανεωθούν κατά τη λήξη τους», ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη πηγές από το ιταλικό υπουργείο Υγείας.

Η La Stampa προσθέτει ότι οι Βρυξέλλες θα προτιμούσαν να επικεντρωθούν στα εμβόλια COVID-19 που χρησιμοποιούν την τεχνολογία messenger RNA (mRNA), όπως αυτά των Pfizer και Moderna.

Επισπεύδονται οι παραδόσεις 50 εκατ. δόσεων της Pfizer στην ΕΕ

Ενώπιον της νέας σύγχυσης, το θετικό νέο είναι πως η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσε το μεσημέρι πως επισπεύδεται η παράδοση 50 εκατ. δόσεων εμβολίων των Pfizer/ΒιοΝtech, στην Ε.Ε.

Η εταιρεία θα παρέδιδε τα εν λόγω εμβόλια το τέταρτο τρίμηνο, όμως θα παραληφθούν από την ΕΕ το δεύτερο τρίμηνο (το οποίο ξεκίνησε τον Απρίλιο), σημείωσε η φον ντερ Λάιεν. Πρόσθεσε, δε, ότι σήμερα οι εμβολιασμοί στην ΕΕ έφτασαν τα 100.000.000.

Σύμφωνα με το Reuters, η πρόεδρος της Κομισιόν σημείωσε ότι οι πρώτες παραδόσεις, οι οποίες θα ξεκινήσουν αργότερα μέσα σε αυτό τον μήνα, θα ανεβάσουν τον συνολικό αριθμό των εμβολίων της Pfizer που θα παραλάβει η ΕΕ σε 250 εκατομμύρια δόσεις το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επιβεβαίωσε επίσης ότι η Επιτροπή βρίσκεται σε συνομιλίες με τις δύο εταιρείες για μια νέα σύμβαση 1,8 δισεκατομμυρίων δόσεων, οι οποίες θα παραδοθούν το 2022 και το 2023. Σύμφωνα με το Reuters h ΕΕ έχει ήδη υπογράψει δύο συμβόλαια με την Pfizer και την BionTech για συνολικά 600 εκατομμύρια δόσεις που θα παραδοθούν φέτος.

Αναμονή και ερωτήματα για την Johnson&Johnson

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το Reuters, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ζητήσει εξηγήσεις από την Johnson & Johnson για την ανακοίνωσή της ότι θα καθυστερήσεις τις προγραμματισμένες παραδόσεις στην ΕΕ. Η ανακοίνωση έγινε μετά την απόφαση των αμερικανικών αρχών να παγώσουν την χορήγηση του Johnson & Johnson στις ΗΠΑ μετά την καταγραφή 6 περιστατικών θρομβώσεων.

To θέμα των θρομβώσεων σε γυναίκες που είχαν εμβολιαστεί προηγουμένως με το εμβόλιο της Johnson & Johnson μελετά παράλληλα και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο οποίος πάντως τονίζει ότι επί του παρόντος «δεν είναι σαφές αν υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολιασμού» και των σπάνιων θρομβώσεων.

Η Δανία σταματά οριστικά τους εμβολιασμούς με AstraZeneca

Νέο πλήγμα, πάντως, δέχεται και το ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολιασμών με AstraZeneca μετά τις πληροφορίες που φέρουν την κυβέρνηση της Δανίας να σταματά οριστικά την χορήγηση του εμβολίου της εταιρίας.

Όπως μεταδίδουν σήμερα τα μέσα ενημέρωσης της χώρας, η απόφαση ελήφθη λόγω της εμφάνισης θρομβώσεων μετά τον εμβολιασμό και θα καθυστερήσει κατά μερικές εβδομάδες το πρόγραμμα εμβολιασμών στην χώρα.

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι διαπίστωσε μια πιθανή σχέση του εμβολίου με την σπάνια εμφάνιση θρόμβων στο αίμα, αλλά σημείωσε ότι ο κίνδυνος να καταλήξει κάποιος από COVID-19 είναι “πολύ μεγαλύτερος” από την πιθανότητα να πεθάνει εξαιτίας κάποιας σπάνιας παρενέργειας.

Η Δανία, η πρώτη χώρα που αρχικά ανέστειλε τη χορήγηση του συγκεκριμένου εμβολίου τον Μάρτιο λόγω της ανησυχίας για την ασφάλειά του, ανέστειλε επίσης τη χορήγηση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson εν αναμονή της περαιτέρω έρευνας για την πιθανότητα να συνδέεται και αυτό με την σπάνια εμφάνιση θρόμβων στο αίμα.

Πηγή: economico.gr