Την πλήρη συμφωνία τους ότι… διαφωνούν σε όλα πιστοποίησαν οι υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ και Ρωσίας, οι οποίοι συναντήθηκαν νωρίτερα την Παρασκευή στη Γενεύη, με τις συνομιλίες για την Ουκρανία να κρέμονται κυριολεκτικά σε μια κλωστή.

Το κλίμα δυναμιτίστηκε, μάλιστα, πριν καν αρχίσει η συνάντηση, καθώς κυριολεκτικά στο «παρά 20» η Ρωσία έθεσε ζήτημα αποχώρησης των ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων από Βουλγαρία και Ρουμανία, ενώ η Ουάσινγκτον ζήτησε την απελευθέρωση δύο Αμερικανών πολιτών που κρατούνται στη Ρωσία αλλά και αποδείξεις, ότι η Μόσχα δεν ετοιμάζεται να εισβάλλει στην Ουκρανία. Μάλιστα, όχι μόνο δεν υπήρξε κάποια πρόοδος στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά ΗΠΑ και Ρωσία χρησιμοποίησαν τη συνάντηση για να θέσουν και νέα ζητήματα.

Λαβρόφ: Περιμένουμε γραπτές απαντήσεις

Συγκεκριμένα, ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι Λαβρόφ, δήλωσε ότι η Μόσχα αναμένει τις γραπτές απαντήσεις των ΗΠΑ για τις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει για την ασφάλειά της μετά το τέλος της συνάντησης, διευκρινίζοντας ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί και λέγοντας ότι «συμφωνήσαμε ότι θα μας παρουσιάσουν γραπτές απαντήσεις στις προτάσεις μας την επόμενη εβδομάδα».

Παράλληλα, τόνισε ότι ο ίδιος και ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας συμφώνησαν, κατά τις ειλικρινείς τους συνομιλίες σήμερα, ότι ένας εύλογος διάλογος είναι αναγκαίος για «να κατευνασθούν τα πνεύματα». Ο Σεργκέι Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία δεν αποτελεί κίνδυνο για την Ουκρανία και ότι «δεν έχει ποτέ απειλήσει τον ουκρανικό λαό», παρά το γεγονός ότι η Μόσχα έχει στείλει χιλιάδες στρατό στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα και το Κίεβο την κατηγορεί οτι στρατολογεί μισθοφόρους και στέλνει όπλα στους αυτονομιστές.

Μπλίνκεν: Θα απαντήσουμε σε επίθεση κατά της Ουκρανίας

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Άντονι Μπλίνκεν, έκανε λόγο για «ειλικρινείς και ουσιαστικές» συνομιλίες και δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να εξετάσουν ενδεχόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση των ρωσικών ανησυχιών στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας. Ωστόσο, ξεκαθάρισε χωρίς περιστροφές ότι οι ΗΠΑ θα απαντήσουν σε ενδεχόμενη «επίθεση της Ρωσίας, ακόμη και αν δεν είναι στρατιωτική», δηλώνοντας ότι ζήτησε από την Ρωσία αποδείξεις ότι δεν ετοιμάζεται να εισβάλει στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε ότι η Ουάσινγκτον προτίθεται να δώσει στην Μόσχα γραπτή απάντηση στις απαιτήσεις που έχει διατυπώσει ως προς την ασφάλειά της και στην συνέχεια θα σχεδιασθεί νέα συνάντηση με την Μόσχα. Οι δύο υπουργοί Εξωτερικών συμφώνησαν ότι είναι σημαντικό να συνεχισθεί η διπλωματική διαδικασία.

«Επαγγελματική» συνάντηση

Είναι σημαντικό να είμαστε ξεκάθαροι για τα πράγματα που δεν θα κάνουμε, είπε ο Αντονι Μπλίνκεν. Ενα από τα πράγματα αυτά είναι ότι δεν θα υποχωρήσουμε ως προς θεμελιώδεις αρχές, όπως είναι η πολιτική των ανοικτών θυρών του ΝΑΤΟ. «Δεσμευόμαστε στην διπλωματία και τον διάλογο, αλλά ταυτόχρονα ακολουθούμε τον δρόμο της άμυνας και της αποτροπής», είπε ο Αντονι Μπλίνκεν, που σημείωση ότι η συνάντηση δεν ήταν πολεμική αλλά ευθεία, επαγγελματική.

Σύμφωνα με το AFP, στην έναρξη της συνάντησης, ο Μπλίνκεν ανέφερε ότι «οι ΗΠΑ εξακολουθούν να αναζητούν διπλωματική λύση για την Ουκρανία». Στη συνέχεια, μετέδωσε το Reuters, ο Αμερικανός αξιωματούχος έθεσε ξανά στον Λαβρόφ τις υποθέσεις των δυο Αμερικανών πολιτών, Πολ Γουίλαν και Τρέβορ Ριντ, που τελούν υπό κράτηση στη Ρωσία και επανέλαβε την έκκληση της Ουάσιγκτον για απελευθέρωσή τους. Στις εναρκτήριες δηλώσεις των δυο αξιωματούχων, ενώπιον των δημοσιογράφων, ο Μπλίνκεν έκανε γνωστό πως θα επιμείνει σε αυτό το θέμα, στη διάρκεια των συζητήσεων που θα ακολουθήσουν.

Πολύ χαμηλά ο πήχης

Από την πλευρά του, ο Λαβρόφ, πριν τη συνάντηση, έκανε γνωστό ότι μεταξύ των απαιτήσεών της Μόσχας περιλαμβάνεται η αποχώρηση των ξένων στρατιωτικών δυνάμεων του ΝΑΤΟ από την Ρουμανία και την Βουλγαρία, στο πλαίσιο συνθήκης που θέλει να αποσπάσει από τις δυτικές δυνάμεις με αντάλλαγμα την αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης.

Επίσης, έβαλε τον πήχη πολύ χαμηλά, λέγοντας ότι δεν περιμένει καμία καθοριστική εξέλιξη κατά την σημερινή συνάντηση, ενώ ο Μπλίνκεν ξεκαθάρισε ότι η απάντηση της Ουάσινγκτον και των συμμάχων της θα είναι «ομόψυχη, ταχεία και δριμεία» σε περίπτωση ρωσικής εισβολής στη Ουκρανία. Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να αναζητούν διπλωματική λύση στην κρίση.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr