Η Ρωσία και η Κίνα θα συνεχίσουν να επεκτείνουν τη στρατιωτική συνεργασία τους, δήλωσε, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS, ο επικεφαλής του επιτελείου των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων Βαλέρι Γκερασίμοφ.

Ο Γκερασίμοφ προσκάλεσε τον Κινέζο ομόλογό του να επισκεφθεί τη Ρωσία, μετέδωσαν πρακτορεία ειδήσεων. «Η πρακτική της κοινής εκπαίδευσης σε επιχειρήσεις και μάχες των ρωσικών και των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων θα πρέπει να παραμείνει σημαντικός τομέας περαιτέρω δραστηριοτήτων», φέρεται να δήλωσε ο Γκερασίμοφ.

Εμβάθυνση της συνεργασίας

Στο Πεκίνο, το υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε πως ο Αρχηγός του Κοινού Επιτελείου της Κεντρικής Στρατιωτικής Επιτροπής της Κίνας είχε συνομιλίες σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης με τον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων στη Ρωσία. Σύμφωνα με την κινεζική ανακοίνωση, ο Λιου Ζενλί και ο Γκερασίμοφ αντάλλαξαν απόψεις για την εμβάθυνση της συνεργασίας μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων των δύο χωρών.

Η Ρωσία θα συμμετάσχει σε στρατιωτική άσκηση που θα οργανώσει η κινεζική πλευρά, προστίθεται στην ανακοίνωση, ενώ πριν από μερικές ημέρες κινεζικά και ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν κοινές περιπολίες κοντά στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία, θέτοντας σε συναγερμό τις ένοπλες δυνάμεις των δύο αυτών χωρών. Επίσης, οι ΗΠΑ θεωρούν ότι η Κίνα ετοιμάζεται να στείλει όπλα στη Ρωσία, για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Τεράστιο «αγκάθι»

Η συνεργασία Κίνας και Ρωσίας αποτελεί ένα τεράστιο «αγκάθι» για τις χώρες της Δύσης. Από τη μία, η αύξηση των ενεργειακών ρωσικών εξαγωγών (και) προς την Κίνα ουσιαστικά «στόμωσε» τις κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία. Από την άλλη, η ακόμα στενότερη συνεργασία των δύο χωρών σε αμυντικό επίπεδο δημιουργεί μια στρατιωτική υπερδύναμη που απλώνεται από την Ευρώπη μέχρι τον ΙνδοΕιρηνικό.

Δεν πρέπει να παραληφθεί να αναφερθεί, δε, ότι Ρωσία και Κίνα διαθέτουν τεράστιο πυρηνικό οπλοστάσιο, καθώς και ότι -παρά τα διάφορα πισωγυρίσματα και προβλήματα- και οι δύο χώρες έχουν κάνει άλματα στην αμυντική υψηλή τεχνολογία, σε κρίσιμους τομείς, όπως οι υπερηχητικοί πύραυλοι, τα stealth μαχητικά αεροσκάφη, τα συστήματα αντιαεροπορικής/αντιπυραυλικής άμυνας και ο ηλεκτρονικός πόλεμος, ανταλλάσοντας, μάλιστα, πληροφορίες και τεχνολογίες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr