Τέλος στις εκδηλώσεις ευφορίας της Άγκυρας σχετικά με τις προσπάθειες που γίνονται για την εξομάλυνση των σχέσεων Τουρκίας-Αιγύπτου έβαλε το Κάιρο.

«Χρειάζεται να γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά»

«Η Αίγυπτος είναι πρόθυμη για την αποκατάσταση κανονικών σχέσεων με την ‘Αγκυρα, αλλά χρειάζεται να γίνει ακόμη περισσότερη δουλειά», δήλωσε ο Αιγύπτιος Υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι μιλώντας στο Bloomberg TV, σε μία συνέντευξη, αποσπάσματα της οποίας παρουσίασε και η εφημερίδα «Αλ Αχράμ».

Όταν η Αίγυπτος θα είναι «ικανοποιημένη» για το γεγονός «ότι τα εκκρεμή ζητήματα θα έχουν επιλυθεί, τότε η πόρτα θα είναι ανοιχτή για περαιτέρω πρόοδο», ανέφερε ο επικεφαλής της αιγυπτιακής διπλωματίας. Οι δηλώσεις του Σούκρι πραγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά τη λήξη του δεύτερου γύρου των διήμερων διερευνητικών συνομιλιών μεταξύ των αξιωματούχων του αιγυπτιακού και τουρκικού Yπουργείου Εξωτερικών που ολοκληρώθηκαν την Τετάρτη, στην Άγκυρα.

Τα μεγάλα «αγκάθια»

Μετά το τέλος των συνομιλιών, Αιγύπτιοι αξιωματούχοι σημείωσαν ότι η Άγκυρα έχει ικανοποιήσει κάποιες από τις προϋποθέσεις που έχει θέσει το Κάιρο, ωστόσο, τόνισαν ότι υπάρχουν ακόμα πολλά ζητήματα για τα οποία δεν έχει υπάρξει καμία πρόοδος. Το μεγάλο «αγκάθι» φαίνεται ότι είναι η απαίτηση της Αιγύπτου να αποσυρθούν από τη Λιβύη όλα τα στρατεύματα και οι μισθοφόροι που έχει στείλει η Τουρκία, ζήτημα για το οποίο η Άγκυρα «σέρνει τα πόδια», καθώς δεν θέλει να χάσει την επιρροή που έχει στην Τρίπολη.

Παράλληλα, το Κάιρο ζητά από την Τουρκία να προχωρήσει στην έκδοση στην Αίγυπτο 15 μέλη της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, τα οποία καταζητούνται για τρομοκρατικές επιθέσεις μετά το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Μοχάμεντ Μόρσι το 2013. Για την ώρα η Τουρκία έχει επιβάλλει έλεγχο στην κριτική που διάφορα τηλεοπτικά δίκτυα Αιγυπτίων αντιφρονούντων που πρόσκεινται στην Αδελφότητα ασκούν στον Ελ Σίσι, ωστόσο το Κάιρο ζητά περισσότερα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr