Το ότι οι ΗΠΑ υπό την διακυβέρνηση Μπάιντεν θα έχουν εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση έναντι της Τουρκίας, σε σχέση με τον Ντόναλντ Τραμπ, είναι κάτι που έχει γίνει από νωρίς εμφανές. Ο Μπάιντεν ακόμα δεν έχει επικοινωνήσει με τον Ερντογάν, ούτε ο ΥΠΕΞ Άντονι Μπλίνκεν με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Αντιθέτως, η πρώτη επίσημη επικοινωνία της νέας κυβέρνησης των ΗΠΑ με την Άγκυρα, αυτή του Συμβούλου Εθνικής Αασφαλείας, Τζέικ Σάλιβαν, με τον στενό συνεργάτη του Ερντογάν, Ιμπραήμ Καλίν, φαίνεται ότι αποτέλεσε ψυχρολουσία για την Τουρκία, καθώς ο Σάλιβαν έβαλε στο τραπέζι όλα τα «αγκάθια» στις σχέσεις των δύο χωρών και ουσιαστικά έθεσε και το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί από τούδε η Ουάσινγκτον.

«Δύσκολη συνομιλία»

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Μιχάλης Ιγνατίου στο Hellas Journal, τα πράγματα ήταν ακόμα χειρότερα για την Τουρκία. «Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι έγινε μία πολύ δύσκολη συνομιλία. Μου λένε ότι ο κ. Σάλιβαν μίλησε με αυστηρό τρόπο στον Καλίν. Με αυστηρό και απόλυτο τρόπο για όλα τα θέματα. Από τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις σχέσεις με τη Μόσχα και το Ιράν μέχρι τα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό» γράφει ο δημοσιογράφος.

Καμία ανοχή για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Προσθέτει, δε, ότι «αυτό που σίγουρα ξέρουμε και έγινε γνωστό από τον ίδιον τον επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, τον Άντονι Μπλίνκεν, είναι ότι για τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ, η Τουρκία είναι “ούτω καλούμενος σύμμαχος” της Αμερικής. Πολύ βαριά κουβέντα. Επίσης, λένε πως στο θέμα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων η Ουάσιγκτον θα είναι αμείλικτη. Δεν θα ανεχθεί τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Οι πρώτες ανακοινώσεις είναι ενδεικτικές και του κλίματος αλλά και του τρόπου που θα δράσει η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν».

Μπορεί να τρίβουμε τα μάτια μας

Επίσης, σημειώνει ότι «η νέα κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών “βλέπει” τις στρατηγικές σχέσεις της με την Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία διαφορετικά απ’ ότι στο παρελθόν. Επιτέλους οι Αμερικανοί αντιμετωπίζουν με σοβαρότητα τη στρατηγική τους σχέση με την Αθήνα και τη Λευκωσία. Και αν ταυτιστούν εντελώς τα στρατηγικά συμφέροντα, μπορεί να τρίβουμε τα μάτια μας. Το τηλεφώνημα του κ. Μπάιντεν στον Ερντογάν κάποια στιγμή θα γίνει. […] Όμως, δεν έχει σημασία το τηλεφώνημα, αλλά τι νιώθει ο Αμερικανός Πρόεδρος για την παραβατική Τουρκία, που έχει συμμαχήσει με την εχθρό Ρωσία…».

Πηγή: economico.gr