τερτίπια Ερντογάν

Αρχίζει και ξεθωριάζει, όπως φαίνεται, η  παλιά αίγλη του Ερντογάν, τα τερτίπια του οποίου δεν πιάνουν πια τόπο, όπως σε άλλες εποχές. Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον ΗΠΑ και Ε.Ε εμφανίζονται συντονισμένες στο ίδιο μήκος κύματος, με αιχμή του δόρατος το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία καταπατώνται βάναυσα στην Τουρκία.

Η χθεσινή μέρα ήταν μάλλον διαφορετική απ ό,τι την είχε φανταστεί, για τον πρόεδρο Ερντογάν, ο οποίος άκουσε για πρώτη φορά “τον εξάψαλμο” από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ τόσο για το ζήτημα της καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όσο όμως και για τις μονομερείς ενέργειες της Τουρκίας έναντι Ελλάδος και Κύπρου.

Το ακόμα πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι πριν από τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο  Σαρλ Μισέλ, είχε συνάντηση με τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Τουρκία. Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε. ευθυγραμμίζονται πλήρως με την ανάγκη για ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και για μια θετική και αμοιβαία επωφελή σχέση μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, ανέφερε πηγή της Ε.Ε.

Μήνυμα στην Άγκυρα για το μεταναστευτικό 

Η πρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενη στο μεταναστευτικό που αποτέλεσε ένα από τα κύρια θέματα των συζητήσεων με τον πρόεδρο της Τουρκίας, είπε ότι η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας του 2016 παραμένει ισχυρή και αναμένουμε από την Τουρκία να τηρήσει τις δεσμεύσεις της που περιλαμβάνουν την πρόληψη παράνομων αναχωρήσεων καθώς και την επανεκκίνηση επιστροφών από τα ελληνικά νησιά στην Τουρκία χωρίς καμία καθυστέρηση.

«Αυτό για μας είναι κρίσιμης σημασίας και θα είναι ένα σημαντικό δείγμα καλής θέλησης ότι η συνεργασία μας στο μεταναστευτικό λειτουργεί», είπε χαρακτηριστικά.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών της τόνισε ότι η Ε.Ε. δεν θα σταματήσει να επισημαίνει τις αρνητικές εξελίξεις και αυτό ισχύει και «για τις μονομερείς πράξεις έναντι των κρατών μελών της Ε.Ε. όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος»

“Αγκάθι” τα ανθρώπινα δικαιώματα 

Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν τόσο η πρόεδρος της Επιτροπής όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τις οποίες εξέφρασαν «βαθιά ανησυχία».

«Υπογράμμισα πολύ καθαρά ότι ο σεβασμός των θεμελιωδών δικαιωμάτων και το κράτος δικαίου είναι κρίσιμης σημασίας για την Ε.Ε. Αυτό αποτελεί μέρος της σχέσης μας και πρέπει να γίνονται σεβαστοί οι διεθνείς κανόνες για τα ανθρώπινα δικαιώματα όπως η χώρα έχει δεσμευτεί ως ιδρυτικό μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης», είπε για το θέμα η πρόεδρος της Κομισιόν.

Έκανε, δε, ιδιαίτερη μνεία για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης που αφορά την προστασία των γυναικών και των παιδιών από τη βία. «Αυτό είναι λάθος σημάδι αυτή τη στιγμή», είπε και προσέθεσε κλείνοντας τη δήλωσή της ότι η Ε.Ε. δεν θα σταματήσει να επισημαίνει τις αρνητικές εξελίξεις και αυτό ισχύει και «για τις μονομερείς πράξεις έναντι των κρατών μελών της Ε.Ε. όπως είναι η Ελλάδα και η Κύπρος».

Σαρλ Μισέλ: Η Ε.Ε. θέλει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Αν. Μεσόγειο

Απλώνουμε το χέρι μας με τη θετική μας ατζέντα και είναι στο χέρι της Τουρκίας να αδράξει αυτή την ευκαιρία με σταθερό και ισχυρό τρόπο, είπε από την πλευρά του ο Σαρλ Μισέλ, εκφράζοντας την προσδοκία να καταγραφεί πρόοδος στη σύνοδο του Ιουνίου.

Ο κ. Μισέλ αναφέρθηκε στην Αν. Μεσόγειο λέγοντας ότι η Ε.Ε. θέλει σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην περιοχή και αμοιβαία επωφελή και θετική σχέση με την Τουρκία. Καλωσόρισε τις διερευνητικές επαφές μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας καθώς και την επικείμενη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών στην Τουρκία

Τι αναφέρουν πηγές της Ε.Ε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εξήγησαν στον Ταγίπ Ερντογάν την ισορροπημένη πρόταση της Ε.Ε., για μια προοδευτική, αναλογική και αναστρέψιμη ατζέντα, αναφέρει πηγή της Ε.Ε. Μπορεί να τεθεί επί τάπητος, σημειώνει η ίδια πηγή, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα συμβεί εάν συνεχιστεί η αποκλιμάκωση και η Τουρκία λάβει περαιτέρω θετικά μέτρα

 “Παγωμάρα” στην Τουρκία 

Αμηχανία και “παγωμάρα” επικράτησε στην τουρκική πλευρά μετά την συνάντηση του Τούρκου Προέδρου με τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Χαρακτηριστικό του κλίματος  είναι το ότι το πρακτορείο Anadolu επέλεξε να εστιάσει μόνο στο ζήτημα της θετικής ατζέντας και όχι στις αυστηρές παρατηρήσεις που έγιναν.

Όπως αναφέρουν τουρκικές πηγές πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος φαίνεται πως ζήτησε από την Ευρώπη να υπάρξει εστίαση στην θετική ατζέντα ενώ στο θέμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων και της Ανατολικής Μεσογείου, ζήτησε να μην υπάρχει μονομερής στάση- υπέρ της Αθήνας από την πλευρά των Βρυξελλών αλλά και να υπάρξει πίεση στην Αθήνα για συνέχεια του διαλόγου με την Άγκυρα.

Όσον αφορά το μεταναστευτικό, η Τουρκία φαίνεται να πήρε τα μηνύματα της ΕΕ ζητώντας να λάβει περισσότερα χρήματα.

Άγνωστο σε κάθε περίπτωση παραμένει το τι στάση θα τηρήσει η χώρα όσον αφορά το ζήτημα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της σύμβασης της Κωνσταντινούπολης.

Πηγή: economico.gr