Τσαβούσογλου Αίγυπτο

«Παιχνίδι» με την Αίγυπτο, σε βάρος της Ελλάδας, επιχειρεί να στήσει η Τουρκία, με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου να κλείνει το μάτι στο Κάιρο και να καλεί τον αλ Σίσι σε διαπραγμάτευση για την οριοθέτηση ΑΟΖ.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών δήλωσε σήμερα Τετάρτη ότι η Τουρκία και η Αίγυπτος είναι πιθανό να διαπραγματευτούν την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στην ανατολική Μεσόγειο εάν οι μεταξύ τους σχέσεις, οι οποίες υπήρξαν τεταμένες τον τελευταίο καιρό, επιτρέψουν μια τέτοια κίνηση.

“Η Αίγυπτος σεβάστηκε την τουρκική υφαλοκρηπίδα”

Σε συνέντευξη Τύπου στην Άγκυρα με τον Γεωργιανό ομόλογό του, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι οι ερευνητικές δραστηριότητες της Αιγύπτου έχουν πραγματοποιηθεί «με σεβασμό στην τουρκική υφαλοκρηπίδα» και, όπως επισημαίνει, η Άγκυρα αντιμετωπίζει θετικά αυτό το γεγονός.

Εδώ, μάλιστα, ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου  τόνισε ότι «όταν η Αίγυπτος υπέγραψε συμφωνία με την Ελλάδα σεβάστηκε τα νότια σύνορα της υφαλοκρηπίδας μας, ανατολικά του 28ου παράλληλου, όπως αυτά έχουν καταγραφεί στον ΟΗΕ».

Η προκήρυξη του Καίρου και ο 28ος μεσημβρινός

Η κίνηση Τσαβούσογλου σχετίζεται άμεσα με τον πρώτο διεθνή διαγωνισμό που προκήρυξε πρόσφατα η Αίγυπτος για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, μεταξύ άλλων και στην ανατολική Μεσόγειο. Με βάση τους χάρτες που διέρρευσαν, η Αίγυπτος προκηρύσσει 24 οικόπεδα.

Τα δυτικά οικόπεδα έχουν χαραχθεί με βάση τη συμφωνία για την οριοθέτηση αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Ελλάδα και Αίγυπτο, τον περασμένο Αύγουστο.

Ωστόσο, σε ένα οικόπεδο το οποίο βρίσκεται ανατολικά του 28ου μεσημβρινού ακολουθούνται τα νότια όρια της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, όπως αυτά κοινοποιήθηκαν με ρηματική διακοίνωση στον ΟΗΕ στις 13 Νοεμβρίου 2019, λίγες ημέρες πριν από την υπογραφή του τουρκολιβυκού συμφώνου.

Η Αίγυπτος αφήνει ανοιχτή “πόρτα” στην Τουρκία

Η συγκεκριμένη επιλογή δεν αποτελεί κατ’ ανάγκη στοιχείο ομαλοποίησης των σχέσεων της Αιγύπτου με την Τουρκία, είναι ωστόσο μια συνειδητή επιλογή του Καΐρου να μην έρθει σε σύγκρουση με την Αγκυρα και να αφήσει ανοιχτές τις πόρτες για μελλοντικές συζητήσεις.

Αυτή η προκήρυξη από την Αίγυπτο έχει προκαλέσει μπαράζ δημοσιευμάτων στην Τουρκία τα οποία έχουν συντονιστεί με τη γραμμή που δίνει με τις δηλώσεις του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή: economico.gr