Oruc Reis

Με σκληρό παιχνίδια τακτικής από τον Ερντογάν και με θερμό διπλωματικό παρασκήνιο μεταξύ Αθήνας-Βερολίνου και Ουάσιγκτον συνεχίζεται η νέα επιχείρηση του Oruc Reis ανοιχτά του Καστελόριζου. Καθοριστική είναι η σημερινή επίσκεψη του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας σε Αθήνα και Λευκωσία, ενώ σε πρώτο χρόνο η νέα, ακραία πρόκληση Ερντογάν βάζει στον «πάγο» τις διερευνητικές συνομιλίες.

Το τουρκικό ερευνητικό εξακολουθεί να πλέει εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, με το τελευταίο του στίγμα κατά τις πληροφορίες να εντοπίζεται στα 35 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου. Τις κινήσεις του Oruc Reis και των τουρκικών πολεμικών πλοίων που το συνοδεύεουν παρακολουθεί στενά το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό, ενώ στον θάλαμο επιχειρήσεων βρέθηκε και ο αρχηγός του Πολεμικού Ναυτικού, αντιναύαρχος Στέλιος Πετράκης, προεκειμένου να παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό την τουρκική δραστηριότητα στην περιοχή.

Ταυτόχρονα, η Αθήνα στέλνει μήνυμα επιχειρησιακής ετοιμότητας, προς τηνΑγκυρα ανακοινώνοντας  αεροναυτική άσκηση στις 16 Οκτωβρίου νοτια της Κρήτης.

Σε διπλωματικό επίπεδο, εξίσου καθαρό είναι το ελληνικό μήνυμα πως δεν μπορούν να ξεκινήσουν δερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία όσο το Oruc Reis συνεχίζει την παράνομη δραστηριότητά του.

Είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα ο οποίος είπε: «Όσο υπάρχει το Oruc Reis στην περιοχή δεν πρόκειται να πάμε σε διερευνητικές επαφές με την Τουρκία».

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Σκάι τόνισε  ότι – όπως δήλωσε και ο πρωθυπουργός στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Σαρλ Μισέλ κατά τη χθεσινή επικοινωνία τους – θα ζητήσουμε να συζητηθεί στην Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή το ζήτημα της Τουρκίας, καθώς δεν αποδεικνύει συνέπεια και συνέχεια στις πράξεις της.

Σύμφωνα με τον κ. Πέτσα το δίλημμα για την Άγκυρα ήταν ξεκάθαρο, αποκλιμάκωση ή κυρώσεις και αν επιμένει να δημιουργεί ένταση, θα βρεθεί αντιμέτωπη με κυρώσεις.

Σχετικά με τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση, τόνισε ότι θα τα ανακοινώσει ο ίδιος ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση του με τον Γερμανό ΥΠΕΞ σήμερα το απόγευμα.

Ο κ. Πέτσας εκτίμησε ότι η ΕΕ δε θα υπαναχωρήσει από αυτό που καλλιέργησε στο προηγούμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, καθώς η πολιτική του κατευνασμού δε θα οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα, αλλά στα αντίθετα.

Επανέλαβε ότι το πλαίσιο των διερευνητικών επαφών είναι ξεκάθαρο και άφορα μόνο τις θαλάσσιες ζώνες. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε ότι «θέλουμε να διευθετηθούν οι διαφορές μας και το αποδείξαμε με τις συμφωνίες που προχωρήσαμε με την Αίγυπτο και την Ιταλία». Αν δεν τα βρούμε – πρόσθεσε – υπάρχει και το διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα για καμία ελληνική κυβέρνηση που να άφορα την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ανέμενε την τουρκική κίνηση με το Oruc Reis μετά από τη συνάντηση που είχαν οι κύριοι Δένδιας και Τσαβούσογλου, ο κ. Πέτσας δήλωσε πως προσωπικά δεν τον ξάφνιασε η τουρκική μεταστροφή και οι εταίροι που πίστευαν ότι η Άγκυρα είναι αξιόπιστη, διαπίστωσαν την αναξιοπιστία της.

Ανάλογο ήταν το στίγμα που έδωσε και ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γερπαετρίτης τονίζοντας:

«Είναι δύσκολο να ανασυνθέσει κανείς τα παραγωγικά αίτια της βούλησης του Προέδρου της Τουρκίας, εκείνο το οποίο αρχίζει να διαφαίνεται και είναι το σημαντικό, είναι ότι οι ηγέτες της Ευρώπης και ανά τον κόσμο κατανοούν πλέον ότι υπάρχει μια προσχηματική πολιτική εκ μέρους της Τουρκίας».

Η οποία (πολιτική) κατατείνει «στο να μην υπάρξουν διερευνητικές επαφές, δηλαδή να μην καθίσουμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων», ήταν το εισαγωγικό σχόλιο του υπουργού Επικρατείας ξεκαθαρίζοντας συγχρόνως ότι «εκείνος που επιδιώκει την επίλυση του θέματος των θαλασσίων ζωνών επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου είναι η Ελλάδα, κι εκείνος ο οποίος προσπαθεί να διασφαλίσει ένα status quo δια της βίας και της απειλής είναι η Τουρκία».

Σ’ αυτό το κλίμα κρίσιμες θεωρούνται οι συνομιλίες που θα έχει απόψε στην Αθήνα με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών  ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας, ο οποίος φέρεται να κομίζει νέες προτάσεις για αποκλιμάκωση. Ο ίδιος πάντως πριν αναχωρήσει από το Βερολίνο για Αθήνα και Λευκωσία έστειλε αυστηρό προειδοποιητικό μήνυμα στον Ταγίπ Ερντογάν λέγοντας: «Η Άγκυρα πρέπει να σταματήσει τα παιχνίδια μεταξύ αποκλιμάκωσης και προκλήσεων, αν η κυβέρνησή της ενδιαφέρεται για συνομιλίες, όπως έχει διαβεβαιώσει επανειλημμένα».

Στέητ Ντηπάρτμεντ: Να σταματήσουν οι προσχεδιασμένες προκλήσεις

Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία για τις νέες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο έστειλε και το Στέιτ Ντηπάρτμεντ.

Σε δήλωσή της, η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Μόργκαν Ορταγκους, καλεί την Αγκυρα να σταματήσει την «προσχεδιασμένη πρόκληση», αναφερόμενη στις νέες έρευνες του «Ορούτς Ρέις».

Παράλληλα, ζητεί από την τουρκική πλευρά να ξεκινήσει άμεσα διερευνητικές επαφές με την Ελλάδα.

«Ο εξαναγκασμός, οι απειλές, ο εκφοβισμός και η στρατιωτική δραστηριότητα δεν θα επιλύσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο», προσθέτει επίσης.

Πηγή: economico.gr