Μαύρη Θάλασσα

Παρέμβαση στα ανησυχητικά τεκταινόμενα στην περιοχή της Κριμαίας έκανε χθες ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος, μετά την έκτακτη συνεδρίαση της Συμμαχίας,  κάλεσε τη Ρωσία να αποσύρει στρατεύματά της από τα σύνορα με την Ουκρανία.

«Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ στηρίζουν πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ μετά τις κοινές συνομιλίες των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας των κρατών μελών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.

«Καλούμε τη Ρωσία σε άμεση αποκλιμάκωση, να σταματήσει το μοτίβο επιθετικών προκλήσεων και να σεβαστεί τις διεθνείς δεσμεύσεις της», συμπλήρωσε ο Γενικός Γραμματέας.

Μην παίζετε με τη φωτιά

Η Μόσχα προειδοποίησε προ διημέρου τις ΗΠΑ να μην παίζουν με τη φωτιά στην υπόθεση της Ουκρανίας και ειδικά της Κριμαίας, η οποία έχει προσαρτηθεί στη Ρωσική Ομοσπονδία από το 2014.

Αφορμή αποτέλεσε το γεγονός ότι δύο αμερικανικά πολεμικά διέσχισαν τα Στενά του Βοσπόρου και κατευθύνονται στην «διακεκαυμένη ζώνη».

Χθες, το  πολεμικό ναυτικό της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι ξεκινά μεγάλης έκτασης στρατιωτικές ασκήσεις στη Μαύρη Θάλασσα, που εκτός από τα πλοία του στόλου που εδρεύει στην Κριμαία, περιλαμβάνουν επίσης αεροσκάφη και ελικόπτερα, με πραγματικά πυρά εναντίον στόχων επιφανείας και αέρος.

Κάτι ανάλογο συμβαίνει εδώ και ημέρες, όπως είναι γνωστό, στα σύνορα με την Ουκρανία, όπου συγκεντρώνονται ισχυρές ρωσικές δυνάμεις και πραγματοποιούν ασκήσεις πολεμικής ετοιμότητας.

Η κατάσταση μυρίζει μπαρούτι 

Την ίδια στιγμή δε, στην απέναντι πλευρά και στο Ντονμπάς, τα «θερμά επεισόδια» έχουν πολλαπλασιαστεί επικίνδυνα τις τελευταίες εβδομάδες.

Η κατάσταση είναι προφανές ότι μυρίζει κυριολεκτικά «μπαρούτι», ενώ το κακό κλίμα αποτυπώνεται και στην υποδοχή της οποίας έτυχε η πρόταση Μπάιντεν για συνάντηση με τον Πούτιν.

«Είναι πολύ νωρίς ακόμη για να μιλήσουμε για μια τέτοια συνάντηση με ρεαλιστικούς όρους. Είναι μια νέα πρόταση, που πρέπει να μελετηθεί», δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ρίχνοντας ουσιαστικά «πάγο» στην υπόθεση της συνάντησης.

Παράλληλα, ο σύμβουλος του Πούτιν για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Γιούρι Ουσακόφ, προειδοποίησε πως η Μόσχα θα απαντήσει αποφασιστικά στην περίπτωση που οι ΗΠΑ προχωρήσουν σε «εχθρικές ενέργειες», όπως η επιβολή κυρώσεων.

Προφανώς, εκτός των άλλων, ο Ρώσος πρόεδρος δεν ξεχνά το γεγονός ότι ο Αμερικανός ομόλογός του τον είχε πρόσφατα αποκαλέσει «δολοφόνο»…

Πηγή: economico.gr