Αποφασισμένος να ακολουθήσει την ανορθόδοξη πολιτική του μέχρι τέλους εμφανίζεται ο Τούρκος πρόεδρος, την ώρα που ο πληθωρισμός στη χώρα βρίσκεται στη… στρατόσφαιρα.
Στον… κόσμο της η Κεντρική Τράπεζα
Έτσι, τη στιγμή που σχεδόν όλες οι κεντρικές τράπεζες του κόσμου αυξάνουν τα βασικά επιτόκιά τους, σε μια προσπάθεια να χαλιναγωγήσουν τον πληθωρισμό ο οποίος κατατρώει τις οικονομίες, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας, σε κίνηση που εξέπληξε τους πάντες, προχώρησε μετά από αρκετούς μήνες σε νέα μείωση του βασικού επιτοκίου της στο 13% από 14% που είχε διαμορφωθεί στο τέλος του 2021.
Υπενθυμίζεται ότι τον Νοέμβριο του 2020, με την τουρκική λίρα σε ελεύθερη πτώση, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν διόρισε πρόεδρο της Κεντρικής Τράπεζας της χώρας τον Νατσί Αγκμπάλ, ο οποίος αμέσως αύξησε το βασικό επιτόκιο, επιχειρώντας να σταματήσει τη διολίσθηση του νομίσματος, πράγμα που κατάφερε σε κάποιο βαθμό -η λίρα είχε χάσει σχεδόν το 40% της αξίας της πριν αναλάβει ο Αγκμπάλ.
Ανορθόδοξη πολιτική
Ωστόσο, ο Ερντογάν τον απέλυσε το Μάρτιο του 2021 και στη θέση του τοποθέτησε τον Σαχάπ Καβτσίογλου, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται πιο κοντά στην άποψη του Τούρκου προέδρου, ότι, δηλαδή, τα υψηλά επιτόκια τροφοδοτούν τον πληθωρισμό -άποψη που βρίσκεται εντελώς εκτός «ορθόδοξης» νομισματικής πολιτικής. Ο Καβτσίογλου προχώρησε σε διαδοχικές μειώσεις του βασικού επιτοκίου μέχρι το 14%.
Η νέα μείωση έρχεται με τον πληθωρισμό στην Τουρκία να «τρέχει» στο 79,6%, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 24 ετών, και τη χώρα να βρίσκεται μπροστά σε διαρκώς αυξανόμενο κόστος τροφίμων και ενέργειας. Σημειώνεται ότι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι το πραγματικό μέγεθος του πληθωρισμού στην Τουρκία είναι πολύ υψηλότερο και ότι η κυβέρνηση το κρύβει με λογιστικές «αλχημείες».
Παιχνίδι με τη φωτιά
Το βέβαιο είναι ότι στην παρούσα φάση και με τις προεδρικές εκλογές να απέχουν λιγότερο από ένα χρόνο (μάλιστα, αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμα και πρόωρη προσφυγή σε κάλπες), ο Ερντογάν «παίζει με τη φωτιά», καθώς ο ανεξέλεγκτος πληθωρισμός και η υποτίμηση της λίρας απειλούν να τινάξουν στον αέρα το «οικονομικό θαύμα» της διακυβέρνησής του και να τον οδηγήσουν σε ήττα στις εκλογές, κάτι που αναμένεται να πυροδοτήσει μείζονες εξελίξεις στη γείτονα χώρα.
Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές θεωρούν ότι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο Ερντογάν επιμένει σε πολιτική χαμηλών επιτοκίων είναι και η προσπάθειά του να απευθυνθεί σε πιστούς Μουσουλμάνους ψηφοφόρους, οι οποίοι αντιμετωπίζουν την πολιτική των υψηλών επιτοκίων ως «τοκογλυφία», μια από τις μεγάλες αμαρτίες βάσει της ισλαμικής πίστης. Ωστόσο, με τις τιμές βασικών προϊόντων στα ύψη και το μέλλον να διαγράφεται δύσκολο, θεωρείται αμφίβολο αν η τακτική αυτή θα έχει αποτέλεσμα.


Πηγή: economico.gr