μουσουλμανική μειονότητα

Στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, για να συντηρήσει το αφήγημά της σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι ο παραβάτης της περιοχής και μια χώρα που δεν σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, στρέφεται για μία ακόμη φορά ο Ερντογάν, παίζοντας με “τη φωτιά”.

Η προσπάθεια εργαλειοποίησης της μουσουλμανικής μειονότητας της Θράκης είναι πασιφανής το τελευταίο διάστημα, με τον Πρόεδρο Ερντογάν να δίνει το εναρκτήριο λάκτισμα για στοχευμένες αναφορές και επιθέσεις κατά της Ελλάδας.

Τόσο ο ίδιος, όσο και υπουργοί της κυβέρνησής του, κάνουν διαρκείς αναφορές σε  «τουρκική μειονότητα» και «τούρκους ομογενείς» των οποίων τα δικαιώματα θα υπερασπιστεί η Τουρκία με αποφασιστικότητα.

Η Αγκυρα, δε,  έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα «Θράκη», με αιχμή και την κριτική που δέχεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, δείχνοντας την Ελλάδα ως το κράτος που δεν σέβεται τις μειονότητες.

Η επιθετική ρητορική της Αγκυρας

Με την Αγκυρα να επιθυμεί να διατηρήσει και ει δυνατόν να ενισχύσει την επιρροή της στην περιοχή, στο πλαίσιο και της εργαλειοποίησης του Ισλάμ, με αξιωματούχους της κυβέρνησης, όπως ο τούρκος υφυπουργός Εξωτερικών Σελίμ Κιράν, αλλά και ο ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου να επισκέπτονται τη Θράκη και να επιχειρούν ηγετικές εμφανίσεις στη μουσουλμανική μειονότητα τον περασμένο Μάιο.

Οι αναφορές Τσαβούσογλου άλλωστε σε «τουρκική μειονότητα της Θράκης» ήταν μεταξύ εκείνων που προκάλεσαν και την έκρηξη του Νίκου Δένδια κατά την επίσκεψή του στην Αγκυρα τον Απρίλιο, ενώ η Αθήνα απάντησε επίσης σε αυστηρό τόνο και σε όσες προκλήσεις ακολούθησαν.

Στον χορό της επιθετικής ρητορικής και τα τουρκικά ΜΜΕ. Η εθνικιστική Turkiye, έναν χρόνο πριν, αναφερόταν σε ισχυρισμούς περί ανησυχίας της Αθήνας για αποσταθεροποίηση της Θράκης, στα πρότυπα του Ναγκόρνο Καραμπάχ, ενώ η Γενί Σαφάκ με αιχμή αναστολή λειτουργίας δημοτικών σχολείων, μεταξύ των οποίων και μειονοτικά, τον Αύγουστο να καταγγέλλει την Ελλάδα ότι υποχρεώνει τη μειονότητα να αρνηθεί την «εθνική της ταυτότητα».

Με αφορμή τον ψευδομουφτή

Στο ραντάρ του υπουργείου Εξωτερικών  έχουν μπει και οι εξελίξεις σε σχέση με την υγεία του ψευδομουφτή της Ξάνθης Αχμέτ Μετέ και το ενδεχόμενο η Αγκυρα να επιδιώξει δημιουργία έντασης με αιχμή την οργάνωση εκλογής αντικαταστάτη του, σε περίπτωση θανάτου, ακόμα και με τον σχεδιασμό επισκέψεων τούρκων αξιωματούχων στην περιοχή.

Διπλωματικές πηγές θεωρούν πολύ πιθανό το σενάριο, με την Αθήνα να θέλει να κρατήσει το θέμα «χαμηλά», με αρμόδιες πηγές να τονίζουν ότι πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα που δεν εμπίπτει στα ελληνοτουρκικά, υπενθυμίζοντας πως ο Μετέ δεν αναγνωρίζεται.

Στόχος δε της ελληνικής πλευράς είναι να μη συμβάλει στην επιδίωξη έντασης.

Στο ζήτημα αναφέρεται και ο ΣΥΡΙΖΑ, με τον Αλέξη Τσίπρα να τονίζει στην πρόσφατη επίσκεψή του στην Κομοτηνή ότι υπάρχει ανάγκη δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων «που θα διορθώνουν τα πολύ σοβαρά λάθη του παρελθόντος ακυρώνοντας την ίδια στιγμή τις απαράδεκτες παρεμβάσεις της Τουρκίας σε ζητήματα που αφορούν έλληνες πολίτες».

Η επίσκεψη Δένδια στην Αλεξανδρούπολη και το casus belli 

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πληροφορίες, σε αυτή την κρίσιμη περίοδο, ο Δένδιας στο τέλος της εβδομάδας θα βρεθεί στην Αλεξανδρούπολη, όπου θα γίνει επίτιμος δημότης, με τις λεπτομέρειες του προγράμματός του ακόμη να μην έχουν γίνει γνωστές, καθώς και το αν θα επιδιώξει και επαφές με τη μουσουλμανική μειονότητα.

Χθες ο έλληνας ΥΠΕΞ έστειλε νέο μήνυμα στην Αγκυρα, κατά την ενημέρωση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής, καλώντας τη για άλλη μία φορά να άρει το casus belli με το οποίο απειλεί την Ελλάδα αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά της.

Ο Δένδιας επανέλαβε ότι η Ελλάδα παραμένει ανοιχτή σε διάλογο στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας, υπογραμμίζοντας: «Η Τουρκία πρέπει να αποδείξει αυτά που διακηρύττει σε τρίτους συνομιλητές. Οτι θέλει τον διάλογο αλλά σε αυτό το συγκεκριμένο πλαίσιο. Οχι έναν διάλογο προσχηματικό βασισμένο σε γενικότητες».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr