Οι δυσκολίες της εισφοράς αλληλεγγύης

«Δύσκολο αλλά όχι απίθανο» χαρακτήριζε χθες αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας το θέμα της αναστολής της εισφοράς αλληλεγγύης για τον επόμενο χρόνο ενώ «το πιθανότερο, λόγω των δημοσιονομικών δυσκολιών,  είναι να ισχύσει από το 2023».

Για να ισχύσει η αναστολή από το 2022  πρέπει να υπάρξει ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος και προϋπόθεση γι’ αυτό είναι να υπάρξει ταχύτερη ανάκαμψη της  οικονομίας το δεύτερο εξάμηνο του έτους που διανύουμε. Εφόσον υπάρξουν θετικές εξελίξεις τότε το θέμα θα συζητηθεί, σε επόμενη φάση, με εκπροσώπους των θεσμών και οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο ώστε να συμπεριληφθούν στον προϋπολογισμό του 2022 που θα κατατεθεί στη Βουλή τον ερχόμενο Νοέμβριο.

Στα 1,2 δις το κόστος κατάργησης της εισφοράς

Στην ερώτηση ποιος είναι ο απαραίτητος δημοσιονομικός χώρος ο αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας ανέφερε ότι «το κόστος για την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης τόσο για τον ιδιωτικό όσο και για τον δημόσιο τομέα αλλά και τους συνταξιούχους υπολογίζεται σε περίπου 1,2 δισεκατομμύριο ευρώ».

Αν λοιπόν αυτό το ποσό βρεθεί από άλλες πηγές τότε θα ισχύσει η δέσμευση της κυβέρνησης για πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης από το 2022. Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Star ανέφερε «Δε θα υπάρχει εισφορά αλληλεγγύης την επόμενη χρονιά, αυτή είναι η εκτίμησή μου, αλλά πιστεύω αυτό είναι κάτι που θα αποτυπωθεί στον προϋπολογισμό στο τέλος του έτους».

Και πρόσθεσε «αλλά εάν έπρεπε να κάνω μία πρόβλεψη σήμερα θα σας έλεγα ότι δεν θα έχουμε εισφορά αλληλεγγύης ούτε το 2022. Εξάλλου, θέλω να θυμίσω την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης αποτελούσε βασικό στόχο του προγραμματικού λόγου της Νέας Δημοκρατίας. Και η Ν.Δ. ως προς τις δεσμεύσεις της για μείωση φορολογίας ήταν συνεπής». Ωστόσο ο κ. Μητσοτάκης δεν διευκρίνισε αν  εάν η πλήρης κατάργηση θα αφορά όλους ή τους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους αυτοαπασχολουμένους.

Τι θα ισχύσει για συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους

Υπενθυμίζεται ότι η εισφορά αλληλεγγύης έχει ανασταλεί για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ιδιοκτήτες ακινήτων και όσους λαμβάνουν μερίσματα. Όμως εξακολουθεί να επιβάλλεται στους δημοσίους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και αυτούς αφορά κυρίως η επικείμενη κατάργησή της.

Η εισφορά αλληλεγγύης καθιερώθηκε το 2011 για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων πάνω από 12.000 ευρώ και σύμφωνα με τους τότε σχεδιασμούς έπρεπε να καταργηθεί στα τέλη του 2014. Τα έσοδα στα δημόσια ταμεία κυμάνθηκαν από 1,2 έως 15 δισεκατομμύριο ευρώ, με το μεγαλύτερο βάρος να σηκώνει το μεγάλο βάρος.

Σε κάθε περίπτωση η απρόβλεπτη πανδημία, λόγω κορονοϊού,  έχει αναστείλει την εφαρμογή των προεκλογικών εξαγγελιών της κυβέρνησης, οι οποίες όπως διαβεβαιώνουν από το υπουργείο Οικονομικών θ’ αρχίσουν να υλοποιούνται χωρίς όμως να μπαίνει σε κίνδυνο η μακροπρόθεσμη δημοσιονομική πειθαρχία και ανάλογα με τις εξελίξεις στην οικονομία, οι οποίες από το δεύτερο εξάμηνο του 2021 αναμένεται να είναι ιδιαίτερα θετικές.

Πηγή: economico.gr