Πάμε για τρεις ακόμα συναντήσεις Μητσοτάκη – Ερντογάν, σύμφωνα με όσα προετοιμάζουν με προσοχή και “θετική ατζέντα” οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν.

  • Το επόμενο ραντεβού θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα στη Σύνοδο των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.
  • Στη συνέχεια ακολουθεί η επίσκεψη του Τούρκου προέδρου στη Θεσσαλονίκη τον ίδιο μήνα για τη διεξαγωγή του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας
  • Εκκρεμεί η πρόσκληση του κ. Μητσοτάκης στην Άγκυρα, που μάλλον θα ανακοινωθεί στη Θεσσαλονίκη

Οι συναντήσεις αυτές προγραμματίζονται ενώ ο πρωθυπουργός θεωρεί πως είναι απαραίτητο οι δύο χώρες  να φτάσουν στον πυρήνα των διαφορών τους, που κατά την ελληνική πλευρά αφορούν αποκλειστικά τον καθορισμό υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.

Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίζεται – σε πλήρη αντίθεση με την παλαιότερη ρητορική του – ως ο παλαιός  πραγματιστής, ως ένας πολιτικός που η πολύχρονη παραμονή του στην εξουσία του έχει μάθει με ποιον πρέπει να διατηρεί καλές σχέσεις, τις κρίσιμες περιόδους για τη χώρα του.

Το ερώτημα μιας “νέας εποχής”

Θα διατηρηθεί αυτή η διαφαινόμενη νέα Τουρκική προσέγγιση στις σχέσεις με την Ελλάδα;

Η Αθήνα πάντα επεδίωκε βελτίωση του κλίματος και αναζήτησή φόρμουλας για να αντιμετωπιστούν οι διαφωνίες, που κατά πάγια Ελληνική θέση είναι μόνο η διευθέτηση της ΑΟΖ και της υφαλοκρυπίδας. Ο κ. Μητσοτάκης παράλληλα ενίσχυσε τους Ελληνικούς δεσμούς με τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, αποδεικνύοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί  παράγοντα σταθερότητας και ασφάλειας στη Μεσόγειο

Η Άγκυρα, απέναντι στην Ελλάδα, έθετε όλη την πρόσφατη περίοδο μαξιμαλιστικές διεκδικήσεις – με ακραία ρητορική σε όλα τα επίπεδα – και με θεωρίες επιθετικής αναθεώρησης των Συνθηκών, “Γαλάζιες Πατρίδες”, διμερείς συμφωνίες (Λιβύη) εκτός του Διεθνούς Δικαίου, που προφανώς έθιγαν τα Ελληνικά συμφέροντα, δημιουργώντας έτσι ένταση στο Αιγαίο, μαλακό υπογάστριο του ΝΑΤΟ, σε μια εποχή που αναβιώνει στηνΕυρώπη ο ψυχρός πόλεμος.

Σε διεθνές επίπεδο, για καιρό ο Ερντογάν κινήθηκε για καιρό στο εκκρεμές Ανατολή – Δύση, δημιουργώντας πολιτικούς δεσμούς  και ενισχύοντας τις οικονομικές σχέσεις της χώρας του με την Κίνακαι τη Ρωσία και βάζοντας τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ σε κατάσταση συναγερμού. Σήμερα εμφανίζεται και στο ΝΑΤΟ να “επιστρέφει” και την Ευρώπη να φλερτάρει, επιδιώκοντας, ως άσωτος υιός που επιστρέφει, να του παραχωρήσουν τον “μόσχο τον σιτευτό”

  • Σε αυτό το κλίμα, είναι πιθανή μια επανατοποθέτηση της Άγκυρας απέναντι στην Αθήνα και ενδεχόμενη – πάντως, καλοδεχούμενη – η βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων τουλάχιστον στο επίπεδο της αποφυγής των εντάσεων και της έναρξης ενός πολυδιάστατου διαλόγου. Και μένει να δούμε τι ακριβώς σημαίνει αυτό.

Όπως άλλωστε είπε ο πρωθυπουργός, «δεν λύθηκαν διά μαγείας τα σημαντικά προβλήματα που έχουμε με την Τουρκία, αλλά, βλέποντας το ποτήρι μισογεμάτο, αυτό υποδηλώνει τη θέληση και των δύο ηγεσιών να ξαναπροσεγγίσουμε το πλαίσιο των σχέσεών μας μέσα από μια πιο θετική σκοπιά».

Ο πατριωτισμός των πράξεων

Σε αυτή ακριβώς τη διαδικασία αναφέρθηκε χθες ο κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ΣΚΑΪ. Όταν ρωτήθηκε για ενδεχόμενες υποχωρήσεις σε ενδεχόμενη διαπραγμάτευση με την Τουρκία, ο πρωθυπουργός είπε:

«Έχω μιλήσει πολλές φορές για τον πατριωτισμό της ευθύνης, τον πατριωτισμό των πράξεων σε αντίθεση με τον πατριωτισμό που εξαντλείται σε εύκολες κορώνες. Τι είναι προς όφελος της Ελλάδας; Είναι προς όφελος της Ελλάδας να επιλύσει τελικά με δίκαιο τρόπο και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, όπως αγωνιζόμαστε να κάνουμε εδώ και δεκαετίες, αυτή τη μεγάλη διαφορά που έχουμε με την Τουρκία; Η απάντηση είναι «ναι». Αυτή είναι η άποψή μου. Αυτό είναι μία σχετική έννοια, αλλά πρέπει να σας πω ότι οποιαδήποτε συμφωνία αυτού του τύπου μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης.

Αλλά το ερώτημα είναι: θα μείνουμε με τη διαφορά αυτή ανεπίλυτη αν η ιστορία μας προσφέρει μία ευκαιρία να τη λύσουμε; Προσέξτε, θα τη λύσουμε με όρους οι οποίοι θα είναι προφανώς συμβατοί με την υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων. Και επειδή είμαστε ακόμα μακριά από αυτό το σενάριο -γιατί δεν είναι μία απόφαση που την παίρνω προφανώς μόνος μου- αν ποτέ φτάναμε σε αυτό το σημείο θα είχε μείζονα ρόλο να παίξει και η Βουλή και τα κόμματα.

Το δύσκολο έργο των υπουργών Εξωτερικών

Στο μεταξύ, η αναβάθμιση του διαλόγου στο πλαίσιο των διερευνητικών επαφών σε επίπεδο υπουργών Εξωτερικών υποδηλώνει την αποφασιστικότητα των δύο πλευρών να εισέλθουν γρήγορα στα «βαριά θέματα που χωρίζουν τις δύο χώρες και να επιτευχθεί μια λύση.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν είναι αυτοί που θα αναλάβουν το δύσκολο βάρος να «τρέξουν» τη διαδικασία των διερευνητικών επαφών αναζητώντας λύσεις και διορθώνοντας άμεσα το όποιο «φάλτσο» ακουστεί κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών. Στο ίδιο πλαίσιο οι υπουργοί Άμυνας των δύο χωρών, σε συνάντηση που είχαν χθες, συμφώνησαν να υπάρξει σύντομα νέα επικοινωνία για την επανεκκίνηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Σε πρώτη φάση, βέβαια, αναμένεται να προχωρήσει η θετική ατζέντα που περιλαμβάνει θέματα οικονομίας, πολιτικής προστασίας και εμπορίου και τα πρώτα αποτελέσματα να συζητηθούν στο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr