ανεργία πανδημία

Τουλάχιστον 220 εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να παραμείνουν άνεργοι σε όλο τον κόσμο φέτος, αρκετά περισσότεροι σε σχέση με τα προ της πανδημίας επίπεδα, με την αδύναμη ανάκαμψη της αγοράς εργασίας να επιτείνει τις υφιστάμενες ανισότητες.

Tην προειδοποίηση απευθύνει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) αποτυπώνοντας και το σοκ που εξακολουθεί να προκαλεί στην παγκόσμια αγορά εργασίας η πανδημία.

Στα 205 εκατομμύρια οι άνεργοι το 2022

Η ILO προβλέπει βελτίωση της κατάστασης το 2022, με τον αριθμό των ανέργων να περιορίζεται στα 205 εκατομμύρια –επίπεδο, ωστόσο, που και πάλι είναι πολύ υψηλότερο από τα 187 εκατομμύρια ανέργους του 2019, πριν εκδηλωθεί η κρίση του κορονοϊού.

Σύμφωνα με τα μοντέλα της ILO, οι αριθμοί αυτοί αντιστοιχούν σε παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας 6,3% φέτος, και υποχώρηση στο 5,7% την επόμενη χρονιά. Το 2019 το παγκόσμιο ποσοστό ανεργίας ήταν του 5,4%.

«Η προοδευτική αύξηση της απασχόλησης δεν θα επαρκεί για να αντισταθμίσει τις απώλειες που καταγράφηκαν στην πανδημία, τουλάχιστον έως το 2023», ανέφερε η ILO στην έκθεσή της ‘Παγκόσμια Απασχόληση και Κοινωνικές Προοπτικές: Τάσεις 2021’.

Οι αριθμοί και η “κρυφή ανεργία”

Ο Στέφαν Κούεν, οικονομολόγος της ILO και επικεφαλής συντάκτης της έκθεσης, δήλωσε στο Reuters ότι ο πραγματικός αντίκτυπος στην αγορά εργασίας είναι ακόμα μεγαλύτερος αν ληφθούν υπόψιν οι μειωμένες ώρες εργασίας που επιβλήθηκαν σε πολλούς εργαζόμενους, όπως και αρκετά ακόμη έκτακτα εργαλεία – μια πραγματικότητα, που συγκροτεί και την λεγόμενη “κρυφή ανεργία”.

Συνολικά, η έκθεση αναφέρει ότι οι απώλειες ωρών εργασίας το 2020 σε σχέση με το 2019 αντιστοιχούσαν στο ισοδύναμο των 144 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας πλήρους απασχόλησης. Το αντίστοιχο έλλειμμα διαμορφώνεται σε 127 εκατομμύρια χαμένες θέσεις εργασίας στο δεύτερο τρίμηνο αυτού του έτους.

Η έκρηξη της φτωχοποίησης

«Η ανεργία δεν συλλαμβάνει πλήρως τον αντίκτυπο στην αγορά εργασίας», δήλωσε ο Κουέν, σημειώνοντας ότι ενώ οι προσλήψεις στις ΗΠΑ ξεκίνησαν και πάλι μετά τις μαζικές απώλειες θέσεων εργασίας, πολλοί εργαζόμενοι αλλού, κυρίως στην Ευρώπη, έχουν διατηρηθεί σε προγράμματα μειωμένου ωραρίου.

Οι γυναίκες, οι νέοι και τα 2 δισεκατομμύρια άνθρωποι που απασχολούνται στην ανεπίσημη οικονομία είναι αυτοί που έχουν πληγεί περισσότερο. Σήμερα, ο αριθμός των εργαζομένων που κατατάσσονται ως φτωχοί έχει αυξηθεί κατά 108 εκατομμύρια συγκριτικά με το 2019, σύμφωνα με την ILO.

«Πέντε χρόνια προόδου προς την εξάλειψη της φτώχειας των εργαζομένων ακυρώθηκαν», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση για τις επιπτώσεις της πανδημίας.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr