«Λουκέτο» στην εστίαση – «Βουτιά» του τζίρου πάνω από 50%

«Λουκέτο» βάζουν σήμερα τα καταστήματα της εστίασης σε όλη την χώρα, με τους επιχειρηματίες του κλάδου να απεργούν υποστηρίζοντας ότι τα μέτρα περιορισμού των ανεμβολίαστων έρχονται να δώσουν την χαριστική βολή στον ήδη πεσμένο τζίρο και να ζητούν άμεσα νέα οικονομική στήριξη από την κυβέρνηση.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της ΓΣΕΕ προκύπτει όντως κάθετη «βουτιά» του τζίρου των επιχειρήσεων της εστίασης τόσο το 2020, όσο και στο πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς.

Συγκεκριμένα, ο τζίρος του κλάδου της εστίασης το 2020 κατέγραψε μείωση σε σχέση με το 2019 κατά 2.418.172.833 ευρώ, δηλαδή  κατά 37,2%.

Βουτιά” του τζίρου πάνω από 50% στο πρώτο εξάμηνο του 2021

Επίσης, στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2021 προκύπτει διατήρηση της πτωτικής τάσης. Αναλυτικά:

 • Στο πρώτο εξάμηνο του 2020 το 85,7% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωση μείωση του κύκλου εργασιών. Η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν 60,1%.
 • Στο δεύτερο εξάμηνο του 2020 το 77,9% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωση μείωση του κύκλου εργασιών. Η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν 59,4%.
 • Στο πρώτο εξάμηνο του 2021 το 68% των επιχειρήσεων εστίασης δήλωση μείωση του κύκλου εργασιών. Η μεσοσταθμική μείωση του τζίρου για τις επιχειρήσεις αυτές ήταν 51,8%.

Στο μεγαλύτερο διάστημα του πρώτου εξαμήνου του 2021 παρέμεναν ακόμη σε ισχύ τα lockdown, ενώ από την ανάλυση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ φαίνεται πως το μεγαλύτερο πλήγμα το δέχθηκαν οι μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις του κλάδου.

Το 48% των επιχειρήσεων φοβάται “λουκέτο”

Από τα στοιχεία της ΓΣΕΕ προκύπτει επίσης πως ποσοστό πάνω από το 48% των επιχειρήσεων της εστίασης φοβάται πως θα οδηγηθεί σε λουκέτο.

Σ’ αυτό το σκηνικό, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), δηλώνει τώρα πως μετά από ένα καλό τετράμηνο το καλοκαίρι, που ωστόσο δεν ήταν αρκετό για να καλύψει τις απώλειες 16 μηνών, ο κλάδος της εστίασης βρίσκεται και πάλι αντιμέτωπος με μέτρα που περιορίζουν τη δραστηριότητα του.

«Για μια ακόμη φορά καλούμαστε να λειτουργήσουμε χωρίς κέρδη ή και με ζημιές, έχοντας μάλιστα συσσωρεύσει υποχρεώσεις που αδυνατούμε πλέον να εξυπηρετήσουμε.

Για μία ακόμη φορά εργαλειοποιείται ο κλάδος ως μοχλός πίεσης για την αύξηση της συμμετοχής στο εμβολιαστικό πρόγραμμα κατά του κορωνοϊού, παρόλο που έχει συνεισφέρει τα μέγιστα στην κοινή αυτή προσπάθεια που θα μας επιτρέψει να επιστρέψουμε στην κανονικότητα», επισημαίνεται στην ανακοίνωση.

Τι ζητούν οι επιχειρηματίες της εστίασης

Τα αιτήματα που προβάλει η ΠΟΕΣΕ με την σημερινή πανελλαδική κινητοποίηση είναι:

 • Αναπροσαρμογή (μείωση) των προστίμων.
 • Μετατροπή των επιστρεπτέων προκαταβολών σε ΜΗ επιστρεπτέες.
 • Συμμετοχή της ΠΟΕΣΕ στις αρμόδιες γνωμοδοτικές επιτροπές πριν την λήψη των αποφάσεων.
 • Επιδότηση ενεργειακού κόστους και ενοικίου.
 • Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών ή αναστολή των συμβάσεων εργασίας.
 • Απαλλαγή από την καταβολή δημοτικών τελών.
 • Μείωση του ΦΠΑ στο 6%.
 • Συνέχιση της επιδότησης των δόσεων δανείων.
 • Νέες χρηματοδοτήσεις ανάλογες εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr