πανεπιστημιακή αστυνομία

Τα πρώτα τους καθήκοντα αναλαμβάνουν από σήμερα οι ένστολοι της ΕΛ.ΑΣ. που θα στελεχώσουν την πανεπιστημιακή αστυνομία.

Πρόκειται για τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων που πήραν το «πράσινο φως» από το ΣτΕ ώστε να λειτουργήσουν, με το σκεπτικό ότι δεν παραβιάζονται οι αρχές της ακαδημαϊκής ελευθερίας και της πλήρους αυτοδιοίκησης των ΑΕΙ.

Η εκπαίδευση των αστυνομικών ολοκληρώθηκε και σήμερα ήρθε η ώρα να αναλάβουν καθήκοντα. Όπως είχε μεταδώσει και το OPEN, σήμερα πραγματοποιείται η πρώτη συγκέντρωση των στελεχών της πανεπιστημιακής αστυνομίας στη ΓΑΔΑ.

Πανεπιστημιακή αστυνομία: Πότε θα ξεκινήσουν οι περιπολίες

Συγκεκριμένα, 260 αστυνομικοί θα λάβουν φύλλα πορείας ώστε να παρουσιαστούν σε τοπικά τμήματα της Αθήνας, περιμετρικά της Πολυτεχνειούπολης και της Πανεπιστημιούπολης, όπου και θα τοποθετηθούν σταδιακά. Άλλοι 100 αστυνομικοί θα διαμοιραστούν σε αστυνομικά τμήματα της Θεσσαλονίκης, ώστε να πιάσουν «δουλειά» στο ΑΠΘ.

Κατά τις ίδιες πηγές, προκειμένου να ξεκινήσουν περιπολίες θα πρέπει να ολοκληρωθούν κάποια γραφειοκρατικά θέματα. Οι αστυνομικοί των ΟΠΠΙ αρχικά θα συνοδεύονται από αστυνομικούς της Ομάδας ΔΙΑΣ, ενώ θα αναπτυχθούν πλήρως μόνο όταν τοποθετηθούν τα τουρνικέ στις εισόδους.

Το σχέδιο αφορά τα τέσσερα μεγάλα πανεπιστήμια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και αναμένεται να υλοποιηθεί ήδη από τον προσεχή Οκτώβριο. Υπενθυμίζεται ότι ο βασικός ρόλος των ΟΠΠΙ θα είναι οι περιπολίες για την αποτροπή παραβατικών πράξεων στα πανεπιστήμια και η άμεση επέμβαση σε περιπτώσεις εγκλημάτων όπως κλοπές, ληστείες, διακίνηση ναρκωτικών.

Πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια σήμερα

Το σχέδιο για την πανεπιστημιακή αστυνομία προκαλεί αντιδράσεις στην κοινότητα των ΑΕΙ. Για σήμερα προγραμματίστηκε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο ενάντια στον νέο νόμο-πλαίσιο, την πανεπιστημιακή αστυνομία και την παρουσία της αστυνομίας στο ΑΠΘ στις 12:00 στα Προπύλαια.

Συλλαλητήριο διοργανώνουν και οι φοιτητές στη Θεσσαλονίκη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr