Τη ρητή διαβεβαίωση ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μετά από συζήτηση που ξέσπασε λόγω δηλώσεων του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Μηταράκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, είχε σημειώσει ότι επανασχεδιάζεται ο ρόλος του σώματος, σε σχέση με τη μορφή που είχε αρχικώς. «Δεν θα μπαίνει μέσα στα πανεπιστήμια για να κάνει τον θυρωρό. Ο ρόλος της αστυνομίας θα είναι επικουρικός και θα μπαίνει στα πανεπιστήμια όταν χρειάζεται», είπε, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει τα ίδια τα πανεπιστημιακά ιδρύματα να έχουν πιο ενεργό ρόλο στην φύλαξή τους, καθώς δεν είναι ο ρόλος της αστυνομίας αυτός, αλλά να παρεμβαίνει σε περιστατικά αξιόποινων πράξεων».

Δεν καταργείται

Ωστόσο, την Πέμπτη κατά τη διάρκεια του briefing, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, υπογράμμισε ρητώς ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία δεν καταργείται, λέγοντας ότι «η πανεπιστημιακή αστυνομία, το λέω ρητώς, δεν καταργείται και δεν υπήρξε ποτέ τέτοια πρόταση ή διατύπωση. Αντιθέτως, επανεξετάζουμε συνεχώς πώς θα έχει τον καλύτερο δυνατό ρόλο και τον καλύτερο τρόπο λειτουργίας, σε συνεργασία με όλη την υπόλοιπη ΕΛ.ΑΣ.».

Ο Παύλος Μαρινάκης αναφέρθηκε στις επιχειρήσεις κατά καταλήψεων και απελευθέρωσης πανεπιστημιακών χώρων τα τελευταία χρόνια από την αστυνομία, αλλά και τη γενικότερη προσπάθεια για εμπέδωσης αισθήματος ασφαλείας εντός των ΑΕΙ, και υπογράμμισε ότι «αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με πολύ μεγάλη υπομονή», ενώ απέρριψε τον χαρακτηρισμό «άδειασμα» του πρωθυπουργού στον Ν. Μηταράκη για την έφιππη αστυνομία, λέγοντας ότι επρόκειτο απλώς για μια πρόταση που δεν έγινε δεκτή.

ΣΥΡΙΖΑ: Κυβερνητικό αλαλούμ

Ωστόσο, οι εξηγήσεις της κυβέρνησης δεν φαίνεται να πείθουν την αντιπολίτευση. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Στέργιος Καλπάκης, εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ότι επικρατεί «το απόλυτο κυβερνητικό αλαλούμ με την πανεπιστημιακή αστυνομία. Χθες, ο κ. Μηταράκης είπε ότι καταργείται. Προσχωρώντας έτσι στη θέση του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τον άδειασε και είπε ότι δεν καταργείται. Ενώ χθες τον είχε αδειάσει και για την έφιππη αστυνομία. Από πού να το πιάσεις και πού να το αφήσεις. ​Ασυνεννοησία, ερασιτεχνισμοί, έλλειψη στοιχειώδους σοβαρότητας».

ΠΑΣΟΚ: «Φάλτσα» και «αδειάσματα»

Από την πλευρά του, το γραφείο τύπου του ΠΑΣΟΚ υπογράμμισε ότι «οι “φάλτσες” πρώτες νότες των υπουργών της κυβέρνησης και τα αλλεπάλληλα “αδειάσματα” του Μεγάρου Μαξίμου καταδεικνύουν ότι το επιτελικό κράτος είναι μια κακοκουρδισμένη πελατειακή μηχανή. Μετά τα μπρος-πίσω του υπουργού Δικαιοσύνης για την ασυλία των τραπεζιτών, σήμερα αποφασίστηκε ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία τελικά μένει … φεύγοντας από τα ΑΕΙ και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τις παράδοξες ιδέες περί έφιππης αστυνομίας αναγκάστηκε να …αφιππεύσει. Για εμάς ένα αποτελεσματικό κράτος είναι συνώνυμο με την αξιοκρατία, τη διαφάνεια και τη λογοδοσία. Καμία απολύτως σχέση δηλαδή με τα δείγματα γραφής της κυβέρνησης της ΝΔ».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr