Την ώρα που το Κογκρέσο προβληματίζεται για το γεγονός ότι το πρόγραμμα των F-35 όχι μόνο έχει ξεπεράσει κατά πολύ το αρχικό χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής του, αλλά και τον προϋπολογισμό του, φαίνεται ότι σε εξέλιξη βρίσκεται ένα μικρό «θαύμα».

«Εντός χρονοδιαγράμματος, εντός προϋπολογισμού»

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, Άνταμ Σμιθ, το πρόγραμμα για το νέο stealth βομβαρδιστικό, το Β-21 Raider, είναι «εντός χρονοδιαγράμματος, εντός προϋπολογισμού και προχωρεί με πολύ ευφυή τρόπο». Υπενθυμίζεται ότι ο Σμιθ ήταν εκείνος που είχε χαρακτηρίσει το πρόγραμμα των F-35 ως «ποντικότρυπα», ζητώντας να περικοπεί άμεσα.

Βέβαια, ο Σμιθ σημείωσε ότι τα πράγματα «μπορεί να στραβώσουν» μόλις αρχίσουν οι πτητικές δοκιμές του Β-21 (που ενώ αρχικά είχαν προγραμματιστεί για το Δεκέμβριο του 2021, πλέον θα γίνουν μέσα στο 2022), ωστόσο, ακόμα και με αυτό το caveat, δήλωσε αισιόδοξος για την πορεία του προγράμματος, το οποίο προβλέπει ότι μόλις ολοκληρωθεί το αεροσκάφος θα αρχίσει να αντικαθιστά τα βομβαρδιστικά Β-1Β και Β-2.

Η περίπτωση του Β-2

Όμως, γιατί η εξέλιξη του προγράμματος του Β-21 χαρακτηρίζεται ως «θαύμα»; Για σύγκριση, ας δούμε τι συνέβη με τον προκάτοχό του, το Β-2: αν και ως σχέδιο άρχισε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνσης Κάρτερ, τελικά έκανε την πρώτη πτήση του το 1989, εντάχθηκε στις Ένοπλες Δυνάμεις το 1997, ο συνολικός προϋπολογισμός ανά αεροσκάφος έφθασε τα 2,13 δισ. δολάρια και τελικά κατασκευάστηκαν μόλις 21 από τα βομβαρδιστικά αυτά.

Αν όλα πάνε καλά, η Αεροπορία των ΗΠΑ προγραμματίζει να αγοράσει τουλάχιστον 100 Β-21, τα οποία αναμένεται να μπουν σε υπηρεσία μέχρι το 2027. Το stealth βομβαρδιστικό θα μπορεί να μεταφέρει συμβατικά και πυρηνικά όπλα, ενώ αν το πρόγραμμα «τρέξει» κανονικά και δεν υπάρξουν μεγάλες υπερβάσεις στον προϋπολογισμό, η Αεροπορία πιθανόν να ζητήσει κι άλλα από τα νέα βομβαρδιστικά.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr