Μετά από μια δύσκολη τετραετία, κατά τη διάρκεια της οποίας οι σχέσεις της Ε.Ε., αλλά και μεμονωμένων χωρών της Ευρώπης (βλέπε Γερμανία και Γαλλία) με τις ΗΠΑ δοκιμάστηκαν σκληρά, λόγω των πολιτικών που ακολούθησε ο Ντόναλντ Τραμπ, στον ορίζοντα φαίνεται ότι έρχεται περίοδος εξομάλυνσης, μόλις ο Τζο Μπάιντεν ορκιστεί πρόεδρος της Αμερικής.

Μάλιστα, από τα ονόματα που έχουν ήδη γίνει γνωστά ότι θα στελεχώσουν το κυβερνητικό σχήμα του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ, τα γερμανικά ΜΜΕ συνάγουν το συμπέρασμα ότι, μετά από τις ακανθώδεις σχέσεις με τον Τραμπ, η περίοδος που θα ακολουθήσει θα είναι… σαν να κέρδισε η Ευρώπη το λαχείο.

Η Αμερική… επιστρέφει στον κόσμο

Σύμφωνα με την ανασκόπιση του γερμανικού Τύπου από την Deutsche Welle, το περιοδικό Der Spiegel σε ανάλυσή του με τίτλο “Η Αμερική είναι έτοιμη να ηγηθεί στον κόσμο” εκτιμά ότι “από την πρώτη μέρα ο Μπάιντεν θα θελήσει να αναστρέψει την πολιτική του Ντόναλντ Τραμπ. Και κυρίως θα θελήσει να επιστρέψει σε σημαντικές διεθνείς συμφωνίες, όπως η Συνθήκη των Παρισίων για την προστασία του κλίματος, κάτι που μπορεί να κάνει με προεδρικό διάταγμα αμέσως μετά την προγραμματισμένη ορκομωσία του, στις 20 Ιανουαρίου”.

Ασυγκράτητη ευφορία από την Kölner Stadt-Anzeiger της Κολωνίας: “Για τους Ευρωπαίους η ομάδα Μπάιντεν είναι σαν να έχουν κερδίσει το Λαχείο. Ο νέος υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο νέος σύμβουλος Ασφαλείας Τζέικ Σάλιβαν, αλλά ακόμη και ο ίδιος ο Μπάιντεν είναι πολύ πιο κοντά στους Ευρωπαίους από τις αντίστοιχες ομάδες κυβερνώντων τις προηγούμενες δεκαετίες. Είναι ήδη εμφανής η καταπραϋντική επίδραση που ασκεί η ομάδα Μπάιντεν στον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον και την κυβέρνησή του. Ακόμη και πριν από τις εκλογές οι Μπάιντεν και Μπλίνκεν είχαν κατά καιρούς διαμηνύσει στους Βρετανούς να μην θέτουν υπό αμφισβήτηση με απερίσκεπτες ενέργειες στον απόηχο του Brexit τις καλές σχέσεις μεταξύ Ιρλανδίας και Βόρειας Ιρλανδίας”.

Θριαμβευτική επιστροφή Γιέλεν

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) εστιάζει στο πρόσωπο της νέας υπουργού Οικονομικών Τζάνετ Γιέλεν και κάνει λόγο για μία “θριαμβευτική επιστροφή”. Όπως επισημαίνει “το 2018 ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ την είχε απομακρύνει από το τιμόνι της αμερικανικής Κεντρικής Τράπεζας (FED) χωρίς ουσιαστικό λόγο και παρά τον καθολικό σεβασμό για τη δουλειά της. Τώρα ο εκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θέλει να την επαναφέρει στην κορυφή της δημοσιονομικής πολιτικής. Θεωρεί ότι έχει την ικανότητα να αντιμετωπίσει την κρίση που πλήττει την αμερικανική οικονομία ελέω πανδημίας”.

Ωστόσο η εφημερίδα της Φρανκφούρτης σημειώνει ότι “ως υπουργός Οικονομικών η Γιέλεν θα υποστεί την απόλυτη ένταση της κομματικής αντιπαράθεσης. Θα προσκρούσει σε αντιστάσεις μόλις επιχειρήσει να υλοποιήσει τα φιλόδοξα φορολογικά σχέδια του Μπάιντεν και θα βρει απέναντί της ένα Ρεπουμπλικανικό Κόμμα που, αίφνης, θα ανακαλύπτει και πάλι την αρχή της δημοσιονομικής πειθαρχίας που είχε αποκηρύξει στα χρόνια του Τραμπ. Η Γιέλεν θα βρει μπροστά της ναρκοπέδιο”.

Πώς θα δράσουν οι προοδευτικοί Δημοκρατικοί

Η εφημερίδα Tageszeitung (TAZ) παρατηρεί ότι “παραμένει ανοιχτό το ερώτημα, πώς θα εκπροσωπείται η αριστερή, προοδευτική πτέρυγα των Δημοκρατικών στη νέα κυβέρνηση. Στη διάρκεια του προεκλογικού αγώνα οι οπαδοί του αριστερού γερουσιαστή Μπέρνι Σάντερς είχαν αποφύγει τη μετωπική σύγκρουση, για να μην θέσουν σε κίνδυνο την εκλογή του Μπάιντεν, τώρα όμως πιέζουν για μεγαλύτερη επιρροή. Ο ίδιος ο Σάντερς έχει επιδείξει ενδιαφέρον για το υπουργείο Εργασίας, αλλά φαίνεται ότι αντιμετωπίζει ισχυρό ανταγωνισμό. Πάντως ο Μπάιντεν δεν θα μπορούσε να μην περιλάβει στην κυβέρνησή του ούτε τον Σάντερς ούτε την επίσης αριστερή Ελίζαμπεθ Γουόρεν”.

Πηγή: economico.gr