Νέα τεράστια προβλήματα στους σχεδιασμούς του Τούρκου προέδρου σχετικά με την επιρροή της Άγκυρας στη λεκάνη της Μεσογείου φαίνεται ότι προκαλούν οι εξελίξεις στη Λιβύη και, δη, η ανακήρυξη του Φάτι Μπασάγκα σε νέο πρωθυπουργό της χώρας.

Σύμφωνα με διεθνή ΜΜΕ, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε την απόρριψη του διορισμού νέου πρωθυπουργού στη Λιβύη. Υποστήριξε ότι η Τουρκία «δεν πιστεύει ότι μια νέα προσωρινή κυβέρνηση στη Λιβύη είναι χρήσιμη για τη χώρα», ανέφερε ο τηλεοπτικός σταθμός NTV. Ο Ερντογάν πρόσθεσε επίσης ότι θα συνεχίσει να υποστηρίζει την Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNU), της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός, Αμπντελχαμίντ Ντμπεϊμπά.

«Ακριβώς όπως έχουμε δώσει κάθε είδους υποστήριξη στη Λιβύη από την αρχή, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε την καλύτερη υποστήριξή μας στην επόμενη διαδικασία. Θέλουμε να διεξαχθούν εκλογές ώστε ο λιβυκός λαός να έχει τη μορφή διακυβέρνησης που θέλει και επιθυμεί. Αυτή τη στιγμή αναζητούμε αυτό», δήλωσε ο Ερντογάν σε δημοσιογράφους κατά την πτήση της επιστροφής από το Ντουμπάι.

Ο ρόλος της Τουρκίας

«Οι δεσμοί μας με τον ορισθέντα από το Κοινοβούλιο πρωθυπουργό Φάτι Μπασάγκα είναι καλοί. Από την άλλη, (οι δεσμοί) είναι επίσης καλοί με την Ντμπεϊμπά», είπε ο Ερντογάν. «Το σημαντικό είναι ποιον επιλέγει ο λαός της Λιβύης και πώς», πρόσθεσε. Η Τουρκία παρείχε στρατιωτική υποστήριξη και εκπαίδευση στην προηγούμενη Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), παράλληλα με την αποστολή χιλιάδων Σύριων μισθοφόρων στη βορειοαφρικανική χώρα.

Η συμμετοχή της Τουρκίας στον εμφύλιο στη Λιβύη έπαιξε κρίσιμο ρόλο στην αποτροπή της κατάληψης της Τρίπολης από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ και την οπισθοχώρησή του. Ωστόσο, φαίνεται ότι το αντάλλαγμα ήταν η υπογραφή του διαβόητου συμφώνου Τουρκίας-Λιβύης για τον καθορισμό της ΑΟΖ των δύο χωρών. Μάλιστα, όταν ο Ντμπεϊμπά επισκέφθηκε την Τουρκία, ο Ερντογάν φρόντισε δημοσίως να τον δεσμεύσει έναντι του παρανόμου συμφώνου.

Τι φοβάται ο Ερντογάν

Την περασμένη εβδομάδα, το κοινοβούλιο της Λιβύης ψήφισε υπέρ του Φάτι Μπασάγκα να σχηματίσει νέα κυβέρνηση που θα αντικαταστήσει το GNU. Ο Ντμπεϊμπά ανακοίνωσε την άρνησή του να παραιτηθεί και σύμφωνα με πληροφορίες έγινε στόχος δολοφονικής απόπειρας. Το συνεχιζόμενο πολιτικό χάος, μετά από αποτυχημένες προεδρικές εκλογές, που είχαν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2021, απειλεί να ξαναβάλει φωτιά στη χώρα, την ώρα που η διεθνής κοινότητα επιχειρεί να βρει τρόπο να υπάρξει καταλαγή και να πραγματοποιηθούν οι εκλογές.

Οι εξελίξεις αυτές δεν αρέσουν καθόλου στην Άγκυρα, η οποία κινδυνεύει να βρει μπροστά της λιγότερο φιλική (αν όχι εχθρική) κυβέρνηση στην Τρίπολη, η οποία θα απαιτήσει να αποσυρθούν όλα τα ξένα στρατεύματα και μισθοφόροι από τη Λιβύη -πράγμα που ο Ερντογάν δεν θέλει να συμβεί πριν διασφαλίσει τις στοχεύσεις του. Επίσης, θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι το τουρκολιβυκό σύμφωνο για την ΑΟΖ θα τεθεί επί τάπητος, καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διαμαρτύρεται για αυτό, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr