Ελλάδα θα λάβει αρωγή μέσω του έκτακτου ταμείου υποστήριξης της Ε.Ε. για τις φυσικές καταστροφές «και όχι μόνο», δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομίας, Πάολο Τζεντιλόνι.

Ερωτηθείς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες, με ποιο τρόπο και πόσο σύντομα θα μπορούσε να λάβει μορφή η βοήθεια της Ε.Ε. στην Ελλάδα, ενόψει της αυριανής (ΣΣ: σημερινής) συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, ο Π. Τζεντιλόνι απάντησε ότι υπάρχει το έκτακτο ταμείο της Ε.Ε. για υποστήριξη των χωρών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης).

Οπως εξήγησε, τα κράτη-μέλη που επλήγησαν από φυσική καταστροφή, εντός τριών μηνών καλούνται να αναφέρουν το ύψος της εκτιμώμενης οικονομικής ζημιάς.

  • «Είμαι βέβαιος ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα προσπαθήσει να στηρίξει μέσω αυτού του έκτακτου ταμείου υποστήριξης, αλλά όχι μόνο μέσω αυτού, τις προσπάθειες της Ελλάδας να αντιμετωπίσει αυτή τη νέα κρίση», είπε ο επίτροπος Οικονομίας. Οπως σημείωσε, η Ελλάδα αντιμετώπισε αυτό το καλοκαίρι φωτιές και πλημμύρες – «φαινόμενα τα οποία δυστυχώς μαρτυρούν την ακραία κλιματική κρίση που αντιμετωπίζουμε».

Σχετικά με το πόσο σύντομα θα φτάσει η χρηματοοικονομική βοήθεια της Ε.Ε., ο Πάολο Τζεντιλόνι ανέφερε ότι κάποια κεφάλαια θα είναι διαθέσιμα ήδη από φέτος, αλλά με περιορισμένο τρόπο, αλλά το επόμενο έτος η βοήθεια θα είναι πολύ πιο ουσιαστική.

«Θετικά νέα» η επιστροφή στην επενδυτική βαθμίδα

Παράλληλα, ο κ. Τζεντιλόνι χαρακτήρισε ως «θετικά νέα» την επιστροφή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα.

«Το γεγονός ότι η Ελλάδα επέστρεψε στην επενδυτική βαθμίδα σε αυτόν τον πρώτο οίκο αξιολόγησης είναι καλά νέα, βεβαίως για την Ε.Ε. την ευρωζώνη και ειδικά για την Ελλάδα» υπογράμμισε ο Πάολο Τζεντιλόνι, προσθέτοντας ότι «αυτά τα θετικά νέα είναι ιδιαιτέρως σημαντικά επίσης, καθώς τους τελευταίους μήνες η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με έναν αριθμό φυσικών καταστροφών και το γεγονός από μακροοικονομική και οικονομική άποψη να υπάρχει αυτή η πρόοδος είναι πολύ καλό για τη χώρα».

Υπενθυμίζεται ότι ο καναδικός οίκος αξιολόγησης DBRS έδωσε επενδυτική βαθμίδα στην Ελλάδα, αναβαθμίζοντας το αξιόχρεο της χώρας στη βαθμίδα BBB με σταθερές προοπτικές, από τη βαθμίδα BB με σταθερές προοπτικές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr