Αν και τα στοιχεία της Eurostat συνεχίζουν να καταδεικνύουν την αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων στην Ευρωζώνη, η ΕΚΤ δεν δείχνει διατεθειμένη να αλλάξει ρότα, όσον αφορά στην πολιτική των επιτοκίων.

«Είμαστε αποφασισμένοι»

Έτσι, η πρόεδρος της ευρω-τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, δήλωσε ότι ο πληθωρισμός της ευρωζώνης παραμένει πολύ υψηλός, επομένως απαιτείται περαιτέρω σύσφιξη της πολιτικής της ΕΚΤ. «Σήμερα, ο πληθωρισμός είναι πολύ υψηλός και πρόκειται να παραμείνει έτσι για πάρα πολύ καιρό», είπε η Λαγκάρντ σε ομιλία της. «Είμαστε αποφασισμένοι να το επαναφέρουμε στον μεσοπρόθεσμο στόχο του 2% εγκαίρως», προσέθεσε η Γαλλίδα πολιτικός.

«Γι’ αυτό έχουμε αυξήσει τα επιτόκια με τον ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ποτέ -και έχουμε καταστήσει σαφές ότι έχουμε ακόμα έδαφος να καλύψουμε, για να φέρουμε τα επιτόκια σε αρκετά περιοριστικά επίπεδα», πρόσθεσε. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ από τον περασμένο Ιούλιο έχει αυξήσει τα επιτόκια από 0% στο 3,25% και ότι δεν δείχνει διάθεση να σταματήσει.

«Υπάρχει ακόμα η τελευταία διαδρομή»

Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος της ΕΚΤ Λουίς ντε Γκίντος, δήλωσε ότι η ευρω-τράπεζα έχει κάνει το μεγαλύτερο μέρος της σύσφιξης της νομισματικής της πολιτικής για να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο της στο 2%, αν και ο κύκλος δεν έχει τελειώσει ακόμη. «Ενα μεγάλο μέρος του ταξιδιού έχει ολοκληρωθεί, αλλά υπάρχει ακόμα η τελευταία διαδρομή», δήλωσε ο Ντε Γκίντος στον ισπανικό ραδιοφωνικό σταθμό RNE.

«Το μέγεθος των αυξήσεων των επιτοκίων και ο αριθμός των αυξήσεων των επιτοκίων θα εξαρτηθούν από τα δεδομένα που θα λάβουμε (…), τον περασμένο μήνα ήταν ήδη 25 μονάδες βάσης και έτσι οι 25, νομίζω, είναι ο νέος κανόνας», σημείωσε, παρότι αναλυτές επισημαίνουν ότι παραμένει ο κίνδυνος το πολύ ακριβό χρήμα να οδηγήσει την οικονομία της ευρωζώνης σε ύφεση, σε μια στιγμή που η ανάκαμψη παραμένει εύθραυστη.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr