Η υπογραφή συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας της Ελλάδας με τη Σαουδική Αραβία αποτελέσε το επιστέγασμα της άκρως παραγωγικής επίσκεψης του υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Δένδια, και του υπουργού Άμυνας, Νίκου Παναγιωτόπουλου στο Ριάντ.

Στο πλαίσιο της ενεργούς εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί η Αθήνα το τελευταίο διάστημα, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε στη Τζέντα με τον πρίγκιπα διάδοχο του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας, Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν. Στη διάρκεια της συνάντησης επανεπιβεβαιώθηκαν οι στενές σχέσεις των δύο χωρών, συζητήθηκαν τομείς που παρέχουν τη δυνατότητα στενότερης συνεργασίας και εξετάστηκαν διάφορα θέματα που αφορούν στην ευρύτερη περιοχή καθώς και πρωτοβουλίες για την επίλυσή τους.

Μνημόνιο για διαβουλεύσεις με τα κράτη του Κόλπου

Νωρίτερα, οι δύο υπουργοί είχαν συναντηθεί στο Ριάντ με τον γενικό γραμματέα του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, Ναγιέφ μπιν Φάλαχ αλ Χαζράφ, με τον οποίο ο Ν. Δένδιας υπέγραψε εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας Μνημόνιο Κατανόησης για τη θεσμοθέτηση διαβουλεύσεων σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Στο επίκεντρο της συνάντησης των κ.κ. Δένδια και Παναγιωτόπουλου με τον Ναγιέφ μπιν Φάλαχ αλ Χαζράφ βρέθηκαν οι στενοί δεσμοί και η διαρκώς ενισχυόμενη συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες του Κόλπου, καθώς και οι πρόσφατες εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με τον Νίκο Δένδια.

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε σε εγκάρδιο κλίμα και με τον Σαουδάραβα υπουργό Επικρατείας, Αντέλ αλ Τζουμπέιρ. «Συζητήσαμε για τις άριστες ελληνο-σαουδαραβικές σχέσεις και τους διαρκώς ενισχυόμενους δεσμούς συνεργασίας, καθώς και για τις πρόσφατες περιφερειακές εξελίξεις» ανέφερε σε ανάρτησή του στο Twitter ο Νίκος Δένδιας.

Η συμφωνία για τις Ένοπλες Δυνάμεις

Το -άκρως παραγωγικό- ταξίδι έκλεισε με τη συνάντηση των κ.κ. Δένδια και Παναγιωτόπουλου με τον υπουργό Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας, πρίγκιπα Φάισαλ μπιν Φαρχάν και την υπογραφη Συμφωνίας Διευθέτησης Καθεστώτος Ενόπλων Δυνάμεων μεταξύ των δύο χωρών. «Η Ελλάδα και η Σαουδική Αραβία αναβαθμίζουν τη διπλωματική και αμυντική συνεργασία τους με στόχο την περιφερειακή σταθερότητα» επισήμανε ο υπουργός Εξωτερικών αναφορικά με την καίριας σημασίας επίσκεψη, με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας να συμπληρώνει πως «η αμοιβαία επωφελής αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας θα βελτιώσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών».

«Καταρχήν, υπογράψαμε μια συμφωνία με το Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου, κάτι το οποίο αποτελούσε επιδίωξη και των δύο πλευρών για μακρό χρόνο. Και υπογράψαμε και τη συμφωνία για τη μετακίνηση μιας συστοιχίας Patriot στη Σαουδική Αραβία. Αυτό συνιστά για τη χώρα μας μια μεγάλη πρόοδο στη συνεργασία με τις χώρες του Κόλπου. Μια συνεισφορά μας στην ευρύτερη ασφάλεια των ενεργειακών πηγών της Δύσης. Η ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία έχει ως κύριο στόχο την προσύνδεση της χώρας με τις χώρες του Κόλπου, έκανε ένα ακόμα βήμα μπροστά» υπογράμμισε ο Νίκος Δένδιας μιλώντας για τη σημασία της επίσκεψης.

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος υπογράμμισε με τη σειρά του πως στο σύγχρονο γεωστρατηγικό πλαίσιο η αμοιβαία επωφελής αμυντική συνεργασία Ελλάδας και Σαουδικής Αραβίας θα βελτιώσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών και θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων. «Υπό αυτό το πρίσμα μία πυροβολαρχία του οπλικού συστήματος Patriot της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας θα αναπτυχθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και θα επιχειρεί από το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο του Πολυεθνικού Σχεδίου Ενεργοποιημένης Αεράμυνας για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών έναντι τρομοκρατικών απειλών» επισήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr