Την παραίτησή του από πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας, σε μια απόφαση που αλλάζει δραματικά τις εξελίξεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το οποίο υπέστη διπλή -μεγάλη- ήττα στις εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.

Σε δήλωσή του από το Ζάππειο ο Α. Τσίπρας δήλωσε ότι θα υπηρετήσει ο ίδιος την ανάγκη για ανανέωση στον ΣΥΡΙΖΑ, και ότι θα παραμερίσει για το «νέο κύμα» του κόμματος και ότι αποφάσισε να προτείνει την άμεση έναρξη διαδικασιών εκλογής νέας ηγεσίας του κόμματος, διαδικασίες στις οποίες ο ίδιος δεν θα είναι υποψήφιος.

Ο Α. Τσίπρας σημείωσε ότι «ήρθε η ώρα να ανοίξει ένας νεός κύκλος. Το εκλογικό σώμα έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ μια διπλή εντολή: να ανταποκριθεί στον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και να αλλάξει δραστικά αν θέλει να διεκδικήσει εκ νέου τη διακυβέρνηση της χώρας», προσθέτοντας ότι «θα ήταν υποκριτικό αυτό τον νέο κύκλο να μην τον στηρίξω με τις πράξεις. Έχω εμπιστοσύνη στο ανθρώπινο δυναμικό του κόμματος. Αποφάσισα να προτείνω την εκλογή νέας ηγεσίας από τα μέλη του κόμματος. Την άμεση προσφυγή στις διαδικασίες που δεν θα είμαι υποψήφιος».

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι «θα είμαι όμως παρών πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και μετά από αυτές. Δεν το κρύβω ότι είμαι συγκινημένος. Ότι αυτή η απόφαση έχει και για μένα ένα στοιχείο οδύνης, όπως θα είχε και για τον καθένα. Έχει όμως και ένα στοιχείο προσωπικής πρόκλησης. Να αποδείξω με τη στάση και το παράδειγμά μου ότι στη ζωή, στην πολιτική, ιδίως στην πολιτική που αναφέρεται σε αξίες, μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός, ίσως σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα πιο χρήσιμος, και χωρίς αξιώματα».

Κάνοντας μια ανασκόπηση της έως τώρα πορείας του, ο Α. Τσίπρας τόνισε ότι «παρέλαβα σε ηλικία 34 ετών ένα μικρό κόμμα της αριστεράς. Το ταξίδι που κάναμε μαζί ήταν επικίνδυνο ορισμένες φορές αλλά συναρπαστικό», προσθέτοντας ότι «ένα μικρό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ έγινε κορμός της δημοκρατικής παράταξης» και υπογραμμίζοντας ότι «είχα την τύχη και την τιμή για την οποία χρωστάω ευγνωμοσύνη στους συντρόφους μου να είμαι ο πρώτος αριστερός πρωθυπουργός. […] Δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε».

Πληροφορίες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του διευρυμένου Εκτελεστικού Γραφείου, ο Α. Τσίπρας παραιτήθηκε, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για το εκλογικό αποτέλεσμα, παρότι το βράδυ της 25ης Ιουνίου δεν είχε αφήσει να διαφανεί κάτι τέτοιο. Αντιθέτως, είχε θέσει ως ορόσημο για τον ΣΥΡΙΖΑ τις ευρωεκλογές του 2024, αν και είχε τονίσει ότι το κόμμα είχε κλείσει έναν μεγάλο ιστορικό κύκλο και ότι πλέον άνοιγε ένας νέος, δύσκολος κύκλος.

Η τοποθέτηση του Αλέξη Τσίπρα:

«Είναι ορισμένες στιγμές που καλείσαι να πάρεις κρίσιμες αποφάσεις.

Έχω την εμπειρία τις αποφάσεις πλέον να μην τις λαμβάνω εν θερμώ.

Να αποφασίζω με ψυχραιμία.

Ξέρω καλά ότι οι αποφάσεις μου έχουν επιπτώσεις και σε άλλους ανθρώπους.

Όπως είπα και μετά τις εκλογές πρόκειται για το τέλος ενός ιστορικού κύκλου. Τώρα είναι η ώρα να ανοίξουμε συλλογικά έναν επόμενο κύκλο.

Μίλησα για την ανάγκη δύσκολων και γενναίων αποφάσεων.

Να εφεύρουμε έναν νέο ΣΥΡΙΖΑ που να απαντά στις νέες προκλήσεις  της εποχής. Αυτές οι δύσκολες και γενναίες αποφάσεις αφορούν κι εμένα που υπήρξα επικεφαλής στον ΣΥΡΙΖΑ στον ιστορικό κύκλο που κλείνει.

Το ταξίδι που κάναμε μαζί ήταν επικίνδυνο, γεμάτο παγίδες, αλλά και συναρπαστικό. Ένα μικρό κόμμα έγινε ο κορμός της προοδευτικής παράταξης στη χώρα. Το πρώτο αριστερό κόμμα που έγινε κυβέρνηση στην Ευρώπη, σε απίστευτα δύσκολες συνθήκες.

Είχα την τύχη και την τιμή, να είμαι ο πρώτος στην ιστορία αριστερός πρωθυπουργός της χώρας.

Σε ένα ταξίδι που σε κάθε του μέρα ήταν μέρα μάχης.

Αντιμετωπίσαμε μια Ευρώπη καχύποπτη απέναντι στην Ελλάδα.

Αντιμετωπίσαμε αφόρητες πιέσεις και εκβιασμούς με ισχυρούς συμπαραστάτες και μέσα στη χώρα.

Δηλώνω περήφανος για όσα πετύχαμε.

Αυτό το έργο είναι δικό σας και δικό μας.

Αυτό το ταξίδι είχε και συμβιβασμούς και δύσκολες αποφάσεις και τραύματα και φθορά.
Ήταν ένα ταξίδι, όμως, που άφησε αποτύπωμα στην ιστορία.

Οι μάχες μας αποτελούν την αναντικατάσταση παρακαταθήκη του νέου κύκλου του ΣΥΡΙΖΑ.
Το εκλογικό αποτέλεσμα πρέπει να αποτελέσει την αρχή αυτού του κύκλου.
Λάβαμε μια διπλή εντολή: πρώτον, να είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, όπως είναι ο ρόλος ενός κόμματος εξουσίας και δεύτερον να αλλάξουμε δραστικά.

Οφείλουμε να αναδιοργανωθούμε άμεσα. Να μην επιτρέψουμε να χαθεί ούτε μια μέρα. Τόσο στην αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, όσο και στην αντιπαράθεση με τις δικές μας αδυναμίες.
Να μπούμε σε μια διαδικασία βαθιάς ανανέωσης και επανίδρυσης που θα αγκαλιάζει όλα τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Ο νέος ΣΥΡΙΖΑ είναι η άμεση προτεραιότητα.
Αυτό αφορά την ποιότητα της δημοκρατίας μας, το μέτωπο απέναντι στην ακροδεξιά και τον φασισμό.

Αυτή την πεποίθηση μου για την ανάγκη ανανέωσης και επανίδρυσης θα ήταν υποκριτικό να την προτείνω μόνο με το λόγο μου αν δεν την υπηρετώ και με την πράξη μου.
Εγώ κατανοώ την ανάγκη για ένα νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ και αποφάσισα να παραμερίσω για να περάσω.

Έχω εμπιστοσύνη στο δυναμικό του κόμματος μας, στην κοινωνία και την αριστερά.
Αποφάσισα να προτείνω την άμεση προσφυγή στις σχετικές διαδικασίες για την εκλογή νέου αρχηγού, στις οποίες φυσικά δεν θα είμαι υποψήφιος.
Θα είμαι παρών, όμως πριν και μετά από αυτές.

Το δικό μου γοητευτικό στοιχείο προσωπικής πρόκλησης: να αποδείξω ότι στη ζωή και στην πολιτική μπορείς να είσαι μάχιμος και δημιουργικός και χωρίς αξιώματα. Να αποδέιξω ότι η μάχη για τις ιδέες δεν ορίζεται από την καρέκλα που κατέχει κανείς.

Θέλω να δεσμευτώ ότι θα συνεχίσω να είμαι δίπλα τους, διότι το ταξίδι συνεχίζεται και η πιο όμορφη θάλασσα είναι αυτή που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει.

Τα επόμενα χρόνια δεν θα είναι εύκολα για κανέναν μας. Ζούμε σε μια περίοδο κρίσεων σε ένα ασταθές οικονομικό περιβάλλον. Η πίστη στις αξίες μας, η προσήλωση μας στην δημοκρατία και την ελευθερία, η αγάπη για τον άνθρωπο και την πατρίδα, το εμείς πάνω από το εγώ, είναι ο δρόμος για να ξεπεράσουμε όλες αυτές τις δυσκολίες.

Ένας νέος ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να γίνει η ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο. Αυτόν τον σκοπό θα υπηρετώ πάντα. Την ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr