Ντονμέζ χάρτες

Μ΄ένα ακόμη παραλήρημα ακραίου νέο-αναθεωρητισμού ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε νέα γεώτρηση δυτικά της Κύπρου και προειδοποίησε την Δύση ότι η Αγκυρα δεν θα δεχθεί… νέα συνθήκη των Σεβρών.

Ο τούρκος υπουργός επέμεινε για μια ακόμη φορά στην στρατηγική της Γαλάζιας Πατρίδας και απείλησε με περιπέτειες εάν δεν υπάρξει διάλογος με τους όρους της Αγκυρας.

“Οι χάρτες τους έχουν θαφτεί στα νερά της Μεσογείου”

«Θέλουν να μας επιβάλλουν κανόνες ανάλογους με αυτούς της Συνθήκης των Σεβρών στη Γαλάζια Πατρίδα μας, αγνοώντας τους διεθνείς κανονισμούς.

Οι χάρτες που μας έχουν ετοιμάσει, έχουν θαφτεί στα νερά της Μεσογείου. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε για ποιο λόγο ορισμένοι ζητούν δικαιώματα σε ολόκληρη, σχεδόν, τη Μεσόγειο, παρακάμπτοντας τα δικαιώματα των χωρών της περιοχής» δήλωσε ο Ντονμέζ.

«Όλες μας οι ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο», πρόσθεσε, «είναι σύμφωνες με τους διεθνείς κανονισμούς, όπως αυτοί έχουν θεμελιωθεί από τα Ηνωμένα Έθνη.

Εμείς καλούμε πάντα τους συνομιλητές μας στο τραπέζι για να συζητήσουμε, δεν θέλουμε εντάσεις, δείχνουμε πάντα μια εποικοδομητική στάση.

Λέμε πως τα προβλήματα μπορούν να λυθούν με συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Δεν συμφέρει κανέναν να μπει σε περιπέτειες με αβέβαιη έκβαση».

Νέα γεώτρηση από το Γιαβούζ στην Κύπρο

Ταυτόχρονα, ο Φατίχ Ντονμέζ προανήγγειλε και νέα γεώτρηση από το Γιαβούζ δυτικά της Κύπρου, ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

«Το Γιαβούζ», δήλωσε, «ολοκλήρωσε τις γεωτρήσεις στην περιοχή Seljuk-1 (στα δυτικά της Κύπρου), στα 6.000 μέτρα. Τα αποτελέσματα των ερευνών αφήνουν υποσχέσεις και ελπίζουμε πως θα προχωρήσουμε σε νέες γεωτρήσεις στην περιοχή».

Πηγή: economico.gr