Τσαβούσογλου κυρώσεις

Με ένα παραλήρημα μεγαλοϊδεατισμού στην τουρκική Βουλή και με ένα τηλεφώνημα έντονης διαμαρτυρίας στον Μάικ Πομπέο αντέδρασε ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου στην επιβολή των αμερικανικών κυρώσεων κατά της Τουρκίας για τους S-400.

Σύμφωνα με το Reuters, o Μεβλούτ Τσαβούσογλου είχε το απόγευμα τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο στον οποίο «εξέφρασε την αντίδραση της Τουρκίας στην απόφαση των ΗΠΑ».

«Η Τουρκία είναι παγκόσμιος παίκτης»

Νωρίτερα, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών με μια «πύρινη» ομιλία τους στην διάρκεια της συζήτησης για τον προϋπολογισμό στην τουρκική Βουλή είχε διαμηνύσει προς όλες τις πλευρές ότι  «λυγίζουν τα χέρια όσων κινούνται ενάντια στα συμφέροντα της Τουρκίας».

Στην ίδια ομιλία προειδοποίησε πως «η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης, και όλοι θα μάθουν να την σέβονται».

“Κανείς δεν μπορεί να πετύχει τίποτα λυγίζοντας το χέρι της Τουρκίας. Ίσα ίσα, εμείς αλλάζουμε τη ρότα στην Ανατολική Μεσόγειο, εμείς λυγίζουμε τα χέρια που κινούνται εναντίον μας”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσθέτοντας:

«Σήμερα εάν χωρίς την Τουρκία ή παρά την Τουρκία δεν μπορούν να γίνουν βήματα στα θέματα της  Συρίας, της Λιβύης, της ανατολικής Μεσογείου, του Καυκάσου, του Αφγανιστάν και του Ιράκ, αυτό οφείλεται στην ενεργή εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, δεν περιμένουμε από όλους να μας αγαπήσουν αλλά περιμένουμε να σεβαστούν τα δικαιώματα της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι πλέον παγκόσμιος παίκτης, όλοι θα μάθουν να τον σέβονται”.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης πως «η διπλωματία είναι πάντα η προτεραιότητά μας. Πάντοτε η επιθυμία μας είναι να λύνουμε τα προβλήματα με διαπραγματεύσεις και στο πλαίσιο της αρχής του win win (όλοι κερδίζουν) αλλά όπου η διπλωματία είναι ανεπαρκής δείχνοντας μπόι και παρουσία στο πεδίο της δράσης επιβάλλουμε και πάλι διπλωματία και ειρηνική λύση».

«Ζητάμε δίκαιο διαμοιρασμό στην αν. Μεσόγειο»

Δήλωσε ακόμη ότι η Τουρκία από την αρχή υποστήριξε τον διάλογο και τον δίκαιο διαμοιρασμό στη Ανατολική Μεσόγειο. “Η ΤΔΚΒ κι εμείς είπαμε ‘όλοι ας κερδίσουν’. Ως αντάλλαγμα είδαμε πάντα μονομερείς πολιτικές και σηκώσαμε και πάλι τη σημαία. Υποστηρίξαμε την έκκλησή μας για διάλογο και δίκαιο διαμοιρασμό με τα βήματα που κάναμε στο πεδίο της δράσης. Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα της χώρας μας και των Τ/κ μέχρι τέλους”, είπε.

Αιχμές κατά Μακρόν και Ευρωπαϊκής Ενωσης

Αναφερόμενος στο ΝΑΤΟ, ο Τσαβούσογλου είπε ότι μερικοί σύμμαχοι λένε “ας βγάλουμε την Τουρκία από το ΝΑΤΟ». “Εγώ είμαι από τις πιο ισχυρές χώρες του ΝΑΤΟ. Είμαι μια από τις χώρες που συνεισφέρουν περισσότερο. Εμείς γιατί να βγούμε από το ΝΑΤΟ; Εμείς δεν θέλουμε να βγει κανένας αλλά αν υπάρχει κανείς που λέει πως ‘το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό’, αν υπάρχει κάποιος που ενοχλείται από τη δύναμή μας εκεί, και θέλει να βγει (από το ΝΑΤΟ) ας βγει τότε”, είπε ο τούρκος Υπουργός σε μια ευθεία αναφορά στην γνωστή φράση του Εμμανουέλ Μακρόν ότι «το ΝΑΤΟ είναι εγκεφαλικά νεκρό».

Για την ΕΕ ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε ότι “εφαρμόζει δύο μέτρα και δύο σταθμά. “Έχουμε κι εμείς παράπονα. Κι εσείς μπορείτε να μας επικρίνετε. Έχουμε επίσης ελλείψεις σε αυτή τη διαδικασία, κάνουμε αυτοκριτική.

Αλλά είναι ρεαλιστικό να διακόψουμε όλους τους δεσμούς μας με την ΕΕ επειδή υπάρχουν αυτά;

Δεν είναι. Υπάρχουν εμπορικές σχέσεις, υπάρχει ενέργεια, υπάρχει μεταναστευτικό, υπάρχουν άλλα ζητήματα, υπάρχει απελευθέρωση της βίζας. Θέλουμε να ξεπεράσουμε τα προβλήματα αναπτύσσοντας τις σχέσεις μας ή να αναπτύξουμε τις σχέσεις μας ξεπερνώντας τα προβλήματα.

Είναι καθήκον μας να κάνουμε τα απαραίτητα βήματα προς την κατεύθυνση αυτή όπου έχουμε δίκαιο. Δεν είναι δυνατόν να παραιτηθούμε από την Ανατολική Μεσόγειο μόνο και μόνο επειδή θα επιβληθούν κυρώσεις ή η επειδή η ΕΕ θα μας επικρίνει”, είπε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Πηγή: economico.gr