Συνεχίζει την ανεξέλεγκτη πορεία του ο πληθωρισμός στην Ευρώπη, η οποία υποφέρει πολλαπλά από τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας και των καυσίμων.

Καλπάζει ο πληθωρισμός

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), o πληθωρισμός έφτασε σχεδόν το 9% και συγκεκριμένα το 8,9%, τον Ιούλιο του 2022, από 8,6% τον Ιούνιο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, μέσα σε ένα έτος τετραπλασιάστηκε, αφού τον Ιούλιο του 2021 δεν ξεπερνούσε το 2,2%.

Όσον αφορά στη σύνολο της ΕΕ των «27», ο πληθωρισμός τον Ιούλιο του 2022 διαμορφώθηκε στο 9,8% από 9,6% τον Ιούνιο και 2,5% τον ίδιο μήνα πέρσι. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός καταγράφεται σε Γαλλία και Μάλτα με 6,8%, ενώ ακολουθεί η Φινλανδία με 8,0%. Τα υψηλότερα ετήσια ποσοστά καταγράφηκαν στην Εσθονία με 23,2%, στη Λετονία με 21,3% και στη Λιθουανία με 20,9%.

Στο 11,3% η Ελλάδα

Πληθωρισμό 11,3% καταγράφει η Ελλάδα, δηλαδή οριακή μείωση από το 11,6% του Ιουνίου και βρίσκεται κάπου στη μέση της σχετικής λίστας των κρατών μελών της ευρωζώνης. Σε σύγκριση με τον Ιούνιο, ο ετήσιος πληθωρισμός μειώθηκε σε έξι κράτη μέλη, παρέμεινε σταθερός σε τρία και αυξήθηκε σε 18.

Όπως ήταν αναμενόμενο, λόγω και του πολέμου στην Ουκρανία, τον Ιούλιο η μεγαλύτερη επιβάρυνση στον ετήσιο ρυθμό πληθωρισμό της ζώνης του ευρώ προήλθε από την ενέργεια (+4,02%), ενώ ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (από +2,08%), οι υπηρεσίες (+1,60%) και τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (+1,16%).

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr