Όπως ήταν σχεδόν αναμενόμενο, το νορβηγικό δικαστήριο της περιοχής Τέλεμαρκ απέρριψε το αίτημα του νεοναζί τρομοκράτη Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ για αποφυλάκιση υπό όρους μετά την πάροδο δέκα ετών από την καταδίκη του.

Το δικαστήριο αιτιολόγησε την απόφασή του αναφέροντας ότι ο Μπρέιβικ «υπάρχει ξεκάθαρος κίνδυνος ότι θα συνεχίζει τη συμπεριφορά που οδήγησε στις τρομοκρατικές επιθέσεις της 22ας Ιουλίου του 2011.

Η σφαγή της Ουτόγια

Υπενθυμίζεται ότι ο Μπρέιβικ, πριν από 11 χρόνια πυροδότησε παγιδευμένο φορτηγό έξω από κυβερνητικά κτίρια στο Όσλο, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν από την έκρηξη οκτώ άνθρωποι.

Εν συνεχεία, μεταμφιεσμένος ως αστυνομικός, μετέβη στο νησί Ουτόγια, όπου και εκτέλεσε άλλα 69 άτονα, κυρίως έφηβους, που συμμετείχαν σε κατασκήνωση του Εργατικού Κόμματος της Νορβηγίας.

Η καταδίκη

Ο Μπρέιβικ -ο οποίος δηλώνει φασίστας και νεοναζί- ισχυρίστηκε ότι διέπραξε τα εγκλήματά του ως αντίδραση στην πολυπολιτισμικότητα και ποτέ ως τώρα -που είναι πλέον 42 ετών- δεν εξέφρασε μεταμέλεια για τις πράξεις του.

Το 2012, ο Μπρέιβικ καταδικάστηκε σε 21 χρόνια φυλακή -τη μέγιστη ποινή του νορβηγικού δικαίου-, ωστόσο το δικαστήριο αποφάσισε ότι η κράτησή του μπορεί να επεκταθεί για όσο χρόνο κρίνεται ότι ο νεοναζί τρομοκράτης αποτελεί κίνδυνο για την κοινωνία.

Προπαγάνδα

Η απόφαση προέβλεπε ότι ο καταδικασθείς είχε δικαίωμα αίτησης αποφυλάκισης υπό όρους αφού εκτίσει δέκα χρόνια της ποινής του, κάτι που ο Μπρέιβικ έκανε τον περασμένο μήνα, προσπαθώντας να κερδίσει μιντιακό χρόνο και να προπαγανδίσει τις ιδέες του.

Σημειώνεται ότι το 2016 ο Μπρέιβικ μήνυσε το σωφρονιστικό σύστημα της Νορβηγίας, υποστηρίζοντας ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά του, αλλά η μήνυσή του απορρίφθηκε και από τη δικαιοσύνη της χώρας και από το ΕΔΑΔ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr