Στο κενό -με πάταγο, για την ώρα…- έχουν πέσει οι εκκλήσεις του Γάλλου προέδρου προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης για εξεύρεση λύσης στο πολιτικό αδιέξοδο που έχει περιέλθει η χώρα μετά τις βουλευτικές εκλογές που δεν έδωσαν απόλυτη πλειοψηφία στο κυβερνών LREM.

Ο Μακρόν και τα «όχι»

Πριν μεταβεί στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, ο Εμανουέλ Μακρόν μέσω του τηλεοπτικού του διαγγέλματος παραδέχθηκε πως οι κοινοβουλευτικές εκλογές αυτού του μήνα αποκάλυψαν «βαθιές διαιρέσεις» στη γαλλική κοινωνία. Παράλληλα, ενώ απέκλεισε το ενδεχόμενο σχηματισμού μιας κυβέρνησης εθνικής ενότητας (που θα συμπεριλάμβανε και την ακροδεξιά Μαρίν Λεπέν), κάλεσε τους ηγέτες των αντίπαλων κομμάτων είτε να εξετάσουν ενδεχόμενες επιλογές συνασπισμών με την κεντρώα συμμαχία του είτε να εξετάσουν το ενδεχόμενο να υποστηρίζουν μεταρρυθμίσεις κατά περίπτωση.

Ωστόσο, η κίνησή του απορρίφθηκε ως απόπειρα να συγκεντρώσει υποστήριξη στην πολιτική του κάνοντας λίγες μόνο παραχωρήσεις. «Αν επιμείνει στο πρόγραμμά του, δεν έχει απόλυτη πλειοψηφία», δήλωσε στο ραδιοσταθμό France Inter η υπαρχηγός των Σοσιαλιστών Βαλερί Ραμπό. «Θα είναι αυτός που μπλοκάρει τη Γαλλία, όχι εμείς». Επίσης, ο Γερουσιαστής των γκωλικών Ρεπουμπλικανών, Μπρουνό Ρεταγιό, απέκλεισε οποιαδήποτε μορφή συνασπισμού λέγοντας ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στον Μακρόν. «Για εμάς, θα είναι κατά περίπτωση», δήλωσε.

Πολύς δρόμος ακόμα

Ο Λουί Αλιό, αντιπρόεδρος του Εθνικού Συναγερμού (RN) της Μαρίν Λεπέν, που είναι τώρα το δεύτερο μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, απέρριψε επίσης την έκκληση, ενώ ο αριστερός ηγέτης Ζαν-Λικ Μελανσόν χαρακτήρισε την ομιλία του Μακρόν «τουρλού» (ρατατούιγ στα γαλλικά, ένα μαγειρευτό φαγητό της νότιας Γαλλίας που συνδυάζει διάφορα λαχανικά). Οι αντιδράσεις αυτές στις εκκλήσεις Μακρόν καθιστούν σαφές ότι η όποια λύση στο πολιτικό αδιέξοδο απέχει πολύ ακόμα από το να βρεθεί, δεδομένου ότι το LREM υπολείπεται 44 εδρών για την απόλυτη πλειοψηφία.

Από την πλευρά της, η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολιβιά Γκρεγκουάρ αναφέρθηκε στη δήλωση του Μακρόν ότι θέλει τα κόματα να αποσαφηνίσουν τις θέσεις τους μέσα σε 48 ώρες, λέγοντας ότι οποιεσδήποτε περαιτέρω διαβουλεύσεις θα απαιτήσουν πιθανόν εβδομάδες. «Άρχισε ένα διάλογο ο οποίος δεν θα τελειώσει έπειτα από 48 ώρες», δήλωσε η Γκρεγκουάρ μιλώντας στο ραδιόφωνο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr