Παράπονα Τσαβούσογλου στον Άντονι Μπλίνκεν

Οι ΗΠΑ “πρέπει να εξισορροπήσουν την πολιτική τους μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας” παραπονέθηκε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον ομόλογό του Άντονι Μπλίνκεν, κατά την επίσκεψή του χθες στη Νέα Υόρκη.

Το θέμα της ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, οι περιορισμοί στις εξαγωγές, τα F-16, το Αφγανιστάν και φυσικά το ΡΚΚ και οι Κούρδοι της Συρίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο τη συζήτησης που είχαν, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση. Το μενού όμως είχε και… Ελλάδα, καθώς οι συγκεκριμένες δηλώσεις έγιναν μόνο από τον Τούρκο ΥΠΕΞ και μόνο προς τουρκικά ΜΜΕ.

Όπως δήλωσε ο Τσαβούσογλου:

  • Οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Τουρκίας για την πώληση των F-16 ήταν θετικές και ότι οι εργασίες θα συνεχιστούν.
  • Ο Μπλίνκεν είπε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία θα “δώσουν τα απαραίτητα μηνύματα για να αντιμετωπίσουν τις ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια” σχετικά με την ένταξη στο ΝΑΤΟ.
  •  Στόχος είναι να επιτευχθεί διμερές εμπόριο ύψους 100 δισ. δολαρίων, “όμως πρέπει να αρθούν οι περιορισμοί που ισχύουν σε κάποια προϊόντα”
  • Παρά την πανδημία πέρσι, ο όγκος του διμερούς εμπορίου ανήλθε στα 28 δισ. δολάρια.
  • “Η υποστήριξη των ΗΠΑ προς το YPG και το PKK θα πρέπει να τερματιστεί”.

Η Τουρκία έχει “νόμιμες ανησυχίες ως προς την ασφάλεια”

Η Τουρκία έχει “νόμιμες ανησυχίες ως προς την ασφάλεια” δήλωσε, πριν συναντήσει τον Αντονι Μπλίνκεν,ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Για να γίνει πιο πειστικός ως προς το γιατί η Τουρκία για μία ακόμη φορά κάνει παζάρια για δικό της λογαριασμό μέσα στη συμμαχία του ΝΑΤΟ, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι ενώ κατανοεί τις ανησυχίες της Φινλανδίας και της Σουηδίας, πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν και οι ανησυχίες που εκφράζει η Άγκυρα ώστε να εγκριθεί η αίτηση των δύο χωρών για ένταξη.

“Η Τουρκία υποστηρίζει την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ ακόμη και πριν ξεκινήσει αυτός ο πόλεμος. Έχουμε επίσης νόμιμες ανησυχίες για την πιθανή ένταξη αυτών των δύο χωρών στο ΝΑΤΟ. Υποστηρίζουν τρομοκρατικές οργανώσεις. Υπάρχουν επίσης περιορισμοί στις εξαγωγές αμυντικών προϊόντων. Εκφράσαμε τις ανησυχίες μας, σε δύο συναδέλφους στο Βερολίνο με τους οποίους μίλησα. Κατανοούμε τις ανησυχίες για την ασφάλεια, αλλά και οι ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια πρέπει επίσης να αντιμετωπιστούν”.

Λίγο πριν από τη συνάντηση των δύο ΥΠΕΞ, ο Τσαβούσογλου ζήτησε καλύτερη σχέση με τις ΗΠΑ σχολιάζοντας το γεγονός πως “η επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία έδειξε ότι η Τουρκία και οι ΗΠΑ πρέπει να έχουν καλύτερη συνεργασία ως σύμμαχοι και φίλοι”.

Δηλώνοντας ότι οι συνομιλίες θα επικεντρωθούν σε διμερείς συνομιλίες και θα συζητήσουν την επίλυση των διαφορών με τις ΗΠΑ μέσω διαλόγου και διπλωματίας, ο Τσαβούσογλου είπε ότι η Τουρκία στοχεύει να αυξήσει τον όγκο του εμπορίου με τις ΗΠΑ στα 100 δισ. δολάρια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr