Θεοχάρης: Παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των δηλώσεων

Την παράταση της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, ανακοίνωσε από το βήμα της Βουλής, ο υφυπουργός Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης… και μάλιστα πριν ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.
Ειδικότερα, ο κ. Θεοχάρης μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής για τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ανακοίνωσε ότι για κάθε μέρα καθυστέρησης της έναρξης υποβολής των φορολογικών δηλώσεων πέραν της 31ης Μαρτίου, θα δοθεί παράταση ίσων ημερών. «Δεδομένου ότι, πέρσι ξεκινήσαμε 31 Μαρτίου, ας το πούμε χοντρικά 1η Απριλίου και δεν ξεκινήσαμε την ίδια ημερομηνία φέτος, για τις όποιες μέρες έχουμε πάει μέσα στον Απρίλιο θα δώσουμε προκαταβολικά την προθεσμία πέραν της 30ης Ιουνίου, μέσα στον Ιούλιο να μπορούν να γίνουν οι δηλώσεις, άρα τις μέρες τις οποίες πήραμε στον Απρίλιο θα τις δώσουμε στον Ιούλιο…», δήλωσε ο Χάρης Θεοχάρης.
Με βάση τις δηλώσεις του υφυπουργού, η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων έχει ήδη παραταθεί μέχρι και τις 17 Ιουλίου 2024 και το κοντέρ συνεχίσει να γράφει μέχρι να ανοίξει η πλατφόρμα των δηλώσεων.

Ο σχεδιασμός της ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με το σχεδιασμό της ΑΑΔΕ, η εφαρμογή για τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων θα ανοίξει το αργότερο έως τις 30 Απριλίου. Μετά θα ακολουθήσει η έναρξη της υποβολής φορολογικών δηλώσεων για τα νομικά πρόσωπα. Με δεδομένο ότι καθυστερεί η έναρξη της διαδικασίας υποβολής των δηλώσεων είναι πιθανό η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων να φτάσει στα τέλη Ιουλίου χωρίς ωστόσο να αλλάζει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου η οποία λήγει στις 31 Ιουλίου 2024.

Έκπτωση 3%

Υπενθυμίζεται ότι όσοι τους φορολογούμενους θα πρέπει να πληρώσουν φόρο, θα μπορούν να τον εξοφλήσουν σε 8 μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται στα τέλη Ιουλίου και την τελευταία στα τέλη Φεβρουαρίου 2025. Στην περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης τότε παρέχεται έκπτωση 3%.
Μάλιστα στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δίνεται η δυνατότητα παροχής της έκπτωσης 3% σε περίπτωση εφάπαξ εξόφλησης του φόρου εισοδήματος και πέραν της 31ης Ιουλίου. Αν και τα τελευταία χρόνια δίνονταν παράταση υποβολής των δηλώσεων έως το τέλος Αυγούστου, την έκπτωση κέρδιζαν μόνο όσοι είχαν πληρώσει εφάπαξ το φόρο έως τις 31 Ιουλίου.
Επίσης, αν η καταληκτική προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται σε ημερομηνία μεταγενέστερη της καταληκτικής ημερομηνίας καταβολής της πρώτης δόσης, οι δύο πρώτες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την καταληκτική ημερομηνία της δεύτερης δόσης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr