Παράταση lockdown

Παράταση του αυστηρού lockdown τουλάχιστον για μία εβδομάδα εισηγούνται οι επιδημιολόγοι της επιτροπής Τσιόδρα, που συνεδριάζουν από το μεσημέρι, υπό τον φόβο έκρηξης των κρουσμάτων κορονοϊού και τρίτου κύματος της πανδημίας.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης θα ανακοινωθούν το απόγευμα από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Νίκο Χαρδαλιά, ωστόσο οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη είναι δεδομένο πως τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα παραμείνουν κλειστά τουλάχιστον έως τις 18 Ιανουαρίου, ενώ για την επόμενη εβδομάδα δεν προβλέπεται επαναλειτουργία της αγοράς ούτε με το σύστημα του click away.

Οι επιδημιολόγοι φοβούνται ότι εάν ανοίξουν την Δευτέρα μία σειράς από τομείς της οικονομίας ταυτόχρονα με την επαναλειτουργία νηπιαγωγείων και δημοτικών, υπάρχει ισχυρός κίνδυνος ραγδαίας αύξησης των κρουσμάτων μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο.

Προτεραιότητα στην τρίτη Λυκείου

Θέλουν επίσης περιθώριο κάποιων ημερών ακόμη για να αποτιμήσουν την πραγματική επίπτωση της χαλάρωσης των εορτών στην εξέλιξη της πανδημίας. Στην περίπτωση που η κατάσταση παραμείνει ελεγχόμενη, στόχος της κυβέρνησης είναι η επιστροφή των μαθητών της τρίτης Λυκείου στις τάξεις στις 18 Ιανουαρίου και η επαναλειτουργία συνολικά Γυμνασίων και Λυκείων στις 25 του μήνα.

Ένα πιθανό σενάριο, όπως είπε ο καθηγητής Μικροβιολογίας και μέλος της επιτροπής Αθανάσιος Τσακρής στον Σκάι είναι «να ανοίξουν Γυμνάσια και Λύκεια τέλος Ιανουαρίου, και το λιανεμπόριο τουλάχιστον μια έβδομα μετά».

Φόβοι για τρίτο κύμα της πανδημίας

Τίποτα όμως δεν είναι δεδομένο και όλα τελούν υπό διαρκή επανεξέταση καθώς όλο και περισσότεροι επιστήμονες εκφράζουν έντονους φόβους για τρίτο, ισχυρό κύμα της πανδημίας.

«Η απόφαση για το λιανεμπόριο θα ληφθεί με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα», είπε ο κ. Τσακρής προσθέτοντας: «Πρέπει να γίνουν πολύ προσεκτικά βήματα με το σωστό τρόπο, ώστε οι όποιες κινήσεις να μη συνεισφέρουν στο επιδημικό κύμα που έχουμε μπροστά μας σε εξέλιξη… Η μεταδοτικότητα θα είναι μεγαλύτερη τους επομένους δυο μήνες, καθώς μπαίνουμε σε πιο χειμερινή περίοδο, κάτι που πρέπει να συνεκτιμήσουμε».

Πηγή: economico.gr