Ολομέλεια

Την εξάμηνη παράταση της κατ’ εξαίρεσιν υπαγωγής των μεταφορών, της εστίασης και των τουριστικών πακέτων στον χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ 13% (αντί 24%) – ένα μέτρο ενίσχυσής των συγκεκριμένων κλάδων που λήγει στο τέλος του τρέχοντος έτους – φέρεται να εξετάζει η κυβέρνηση να συμπεριλάβει στο φορολογικό νομοσχέδιο που τελεί σε δημόσια διαβούλευση μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα 27/11.

Η καλύτερη της αναμενόμενης πορεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού εφέτος – η οποία απέδωσε μεγαλύτερο πρωτογενές δημοσιονομικό πλεόνασμα του προϋπολογισθέντος στο δεκάμηνο 2023 – ήταν αυτή που επέτρεψε, άλλωστε, την ανακοίνωση την περασμένη εβδομάδα, έκτακτων μέτρων ενίσχυσης των ευάλωτων νοικοκυριών δι’ όλου ευκαταφρόνητης αξίας 365 εκατ. Ευρώ. Οι σχετικές αποφάσεις για τον μειωμένο ΦΠΑ θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέχρι αύριο Τρίτη 21/11, όταν και θα κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού 2024.

Η παράταση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα εισιτήρια σε χερσαίες, θαλάσσιες και εναέριες μεταφορές, στον τουρισμό και στην εστίαση θα ωφελούσε την τιθάσσευση του πληθωρισμού των προϊόντων και υπηρεσιών των συγκεκριμένων κλάδων, σε μια περίοδο κατά την οποία ο εγχώριος εναρμονισμένος πληθωρισμός αυξάνεται, κινούμενος αντίθετα από την υποχώρηση του αντίστοιχου μέσου όρου της Ευρωζώνης. Βεβαίως, η υπαγωγή σε χαμηλότερο συντελεστή ΦΠΑ έχει κόστος την απώλεια δημοσίων εσόδων, τα οποία για τους συγκεκριμένους τρεις κλάδους υπολογίζονται σε περίπου 250 εκατ. Ευρώ. Όμως, φαίνεται πως ο προϋπολογισμός έχει τις δυνατότητες να στηρίξει μια ολιγόμηνη παράταση.

Το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού 2024, εκτός από τις ήδη γνωστές αυξήσεις σε ενιαίο μισθολόγιο, συντάξεις και σωρεία επιδομάτων οικονομικής στήριξης, το “ξεπάγωμα” τριετιών στον ιδιωτικό τομέα κ.α., αναμένεται να προβλέπει και αυξημένες δαπάνες για την Παιδεία και την Υγεία, χρηματοδοτούμενες από την αύξηση της φορολόγησης – με τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα από τα εφετινά εισοδήματα – των ελευθέρων επαγγελματιών, η οποία θα εισφέρει επιπλέον έσοδα άνω των 600 εκατ. Ευρώ.

Σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, επεσήμανε, ότι “Στο τέλος της χρονιάς θα πετύχουμε τον στόχο μας για πρωτογενές πλεόνασμα της τάξεως του 1,1% του ΑΕΠ. Αυτά που αλλάζουν σημαντικά προς το θετικότερο για το 2024 σε σχέση με τις προηγούμενες εκτιμήσεις μας είναι: Πρώτον, το ότι οι επενδύσεις αναμένεται να αυξηθούν το 2024 με ρυθμό 15,1% έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για αύξηση 12,1%. Και, δεύτερον, η σημαντική αύξηση των δαπανών για την Υγεία και την Παιδεία, με πόρους που θα προέλθουν από την προσπάθειά μας για τον περιορισμό της φοροδιαφυγής”.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

div style=”margin-bottom: 40px” id=”sas_80652″>

Πηγή: economico.gr