παράταση lockdown

Παράταση του lockdown τουλάχιστον έως τις 14 Δεκεμβρίου είναι η απόφαση που προκρίνεται αυτή την στιγμή από την κυβέρνηση μπροστά στους αργούς ρυθμούς κάμψης της πανδημίας – μια απόφαση η οποία, κατά τις πληροφορίες, κλείδωσε στην τακτική, σημερινή τηλεδιάσκεψη του πρωθυπουργού με τους επιδημιολόγους.

Το βασικό μήνυμα από την πλευρά των επιστημόνων ήταν πως η επιδημιολογική κατάσταση δεν δείχνει τάση άμεσης εξομάλυνσης και, δη, σε βαθμό που θα εγγυάτο ασφαλή άρση των περιοριστικών μέτρων.

Οι τρεις λόγοι που επιβάλουν παράταση του lockdown

Πέραν της συνεχιζόμενης έντονης πίεσης στο ΕΣΥ, τα στοιχεία που ανησυχούν τους ειδικούς της επιτροπής Τσιόδρα είναι τρία:

  • Ο πολύ χαμηλός μείωσης των ρυθμών εισαγωγών στα νοσοκομεία
  • Η επιμονή του δείκτη θετικότητας του κορονοϊού κοντά στο 10% – όταν το πανευρωπαϊκό όριο ασφαλείας τοποθετείται στο 4%
  • Η επίσης χαμηλή αποκλιμάκωση στα νέα κρούσματα παρά το γεγονός ότι το lockdown βρίσκεται σε ισχύ εδώ και 25 ημέρες.

Βαρύ ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Η εικόνα παραμένει ακόμη πιο ανησυχητική στην Θεσσαλονίκη, όπου το ιικό φορτίο στα λύματα διατηρείται σε πολύ υψηλά επίπεδα. Τα εβδομαδιαία στοιχεία της τακτικής έρευνας του ΑΠΘ, μάλιστα, δείχνουν το τελευταίο επταήμερο σημαντική επιβράδυνση στον ρυθμό μείωσης του γονιδιώματος του κορονοϊού στα αστικά απόβλητα της Θεσσαλονίκης.

Συγκεκριμένα, και όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ο πρύτανης του ΑΠΘ και επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Νίκος Παπαϊωάννου, από τα δείγματα που είχαν συγκεντρωθεί έως τις 30 Νοεμβρίου προκύπτει ότι το ιικό φορτίο εξακολουθεί να βρίσκεται σε υψηλά επίπεδα. Επιπρόσθετα, δε, έχει ανακοπεί και η δυναμική ταχείας βελτίωσης της επιδημιολογικής εικόνας της πόλης.

«Μας ανησυχούν τα ευρήματα. Είναι σημαντικά μικρότερος ο ρυθμός ελάττωσης του ιικού φορτίου, από τη στιγμή που ξεκίνησε μία αποκλιμάκωση. Τις τελευταίες ημέρες φαίνεται πως τείνουμε περισσότερο προς μία σταθεροποίηση παρά σε σαφή βελτίωση της εικόνας», δήλωσε ο καθηγητής Παπαϊωαννου.

Πιθανό να ανοίξουν νωρίτερα κομμωτήρια και λιανεμπόριο

Με αυτά τα δεδομένα η παράταση του lockdown «κλειδώνει» έως τις 14 Δεκεμβρίου με δύο πιθανές εξαιρέσεις:

Το άνοιγμα νωρίτερα – ίσως και στις 7 Δεκεμβρίου – των κομμωτηρίων και των μικρότερων καταστημάτων λιανικού εμπορίου.

Η λειτουργία των σχολείων, συμπεριλαμβανομένων και των δημοτικών, παραπέμπεται πιθανότατα μετά τις γιορτές, ενώ πολύ δύσκολες είναι οι αποφάσεις σε ό,τι αφορά την εστίαση.

Εκεί, τα δεδομένα θα επαναξιολογηθούν στο τέλος της επόμενης εβδομάδας, ήδη ωστόσο οι ίδιοι οι επαγγελματίες της εστίασης στην Αττική ζητούν να παραμείνουν κλειστά έως ότου υπάρξει υγειονομική ασφάλεια, με παράλληλη οικονομική στήριξη από το κράτος.

Οι περιορισμοί στην κυκλοφορία, τα SMS καθώς και η απαγόρευση μετακινήσεων θα διατηρηθούν, πλην θεαματικής και θετικής ανατροπής, και στην διάρκεια των Χριστουγέννων.

Οι τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθούν αύριο ή, το αργότερο, την Παρασκευή.

Πηγή: economico.gr