μέτρα ΜμΕ

Δύο μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων σχεδιάζει η κυβέρνηση να παρατείνει και το 2022.

Το πρώτο είναι η κάλυψη των παγίων δαπανών. Μετά την εφαρμογή του μέτρο το περασμένο καλοκαίρι, περίπου 31.000 επιχειρήσεις μοιράστηκαν πιστωτικά σημειώματα ύψους 450 εκατ. ευρώ, με στόχο να τα χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν με αυτά φορολογικές και ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Τον Οκτώβριο, το υπουργείο Οικονομικών κατακλύστηκε από αιτήματα επιχειρήσεων (κυρίως του τουριστικού κλάδου) που ζητούσαν την παράταση του μέτρου και τους πρώτους μήνες του 2022. Τούτο διότι θα έμεναν ανεκμετάλλευτα και θα χάνονταν υπόλοιπα των πιστωτικών σημειωμάτων ύψους από 80 έως και 120 εκατ. ευρώ αν το μέτρο έληγε στις 31 Δεκεμβρίου. Τώρα το υπουργείο Οικονομικών προσανατολίζεται σε τρίμηνη παράταση του μέτρου, ώστε αυτά τα υπόλοιπα να καλυφθούν και οι δικαιούχοι να ευεργετηθούν από το σύνολο του μέτρου.

Το δεύτερο μέτρο στήριξης που θα παραταθεί είναι αυτό που προβλέπει την παροχή κεφαλαίου κίνησης σε μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις μέσω των περιφερειακών επιχειρησιακών προγραμμάτων (ΠΕΠ) με ένα συνολικό ποσό από το ΕΣΠΑ ύψους 250 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο ατόνησε, λόγω κυρίως της επιστρεπτέας προκαταβολής που κάλυψε τότε όλα τα κενά που δημιούργησε ο covid, και είχε μικρότερη επιτυχία από την αναμενόμενη. Οι προκηρύξεις του μέτρου αναμένεται να παραταθούν ως τον Μάρτιο, ώστε ως τον Ιούνιο όλοι οι δικαιούχοι να έχουν πάρει και τα χρήματά τους.

(Με πληροφορίες από το Capital.gr (Tάσος Δασόπουλος)

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr