ΕΝΦΙΑ πληρωμή

Νέος τρόπος πληρωμής του ΕΝΦΙΑ και νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων από τις αρχές του 2022.

Το οικονομικό επιτελείο,  σύμφωνα με την έκθεση ενισχυμένης εποπτείας που έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεσμεύθηκε μέσα στο φθινόπωρο να θεσμοθετήσει ένα νέο πλαίσιο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ από τον Μάρτιο 2022, ενώ οι νέες αντικειμενικές τιμές θα ισχύσουν από την 1η Ιανουαρίου 2022.

Πληρωμή φόρου επί 12 μήνες

Με την αλλαγή στον τρόπο πληρωμής του ΕΝΦΙΑ οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώνουν συνεχόμενα για τουλάχιστον 12 μήνες φόρο για τα ακίνητα τους.

Και αυτό γιατί οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να πληρώσουν από το Σεπτέμβριο 2021 έως το Φεβρουάριο 2022 (σε έξι δόσεις) τα 2,6 δισ. ευρώ του ΕΝΦΙΑ του 2021 και από το Μάρτιο του επομένου έτους θα πρέπει να πληρώνουν τα 2,6 δισ. ευρώ του επομένου έτους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκτιμά ότι το νέο σύστημα θα είναι καλύτερο αφού όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην έκθεση «οι πληρωμές του φόρου θα κατανέμονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους αντί να επικεντρώνονται παράλληλα με τις πληρωμές φόρου εισοδήματος κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους».

Παράθυρο για χαμηλότερο ΕΝΦΙΑ στους μικρο-ιδιοκτήτες

Καλά πληροφορημένες πηγές του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν χθές ότι «δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι τα έσοδα του δημοσίου θα είναι τα ίδια από τον ΕΝΦΙΑ τόσο το 2021 όσο και το 2022».

Στην ερώτηση αν θα υπάρξουν αλλαγές, που θα σημάνουν μικρότερη επιβάρυνση για τους μικροϊδιοκτήτες παρέπεμπαν με νόημα στην έκθεση της Επιτροπής η οποία σημειώνει ότι «η διαδικασία ευθυγράμμισης των αντικειμενικών αξιών με τις εμπορικές τιμές και η ένταξη νέων περιοχών στο σύστημα έχει οδηγήσει σε διεύρυνση της βάσης υπολογισμού του ΕΝΦΙΑ από το 85% των ακινήτων στο 95%, ενώ οι νέες αντικειμενικές είναι πλέον απολύτως ψηφιοποιημένες».

Ανοιχτός ο αριθμός των δόσεων του 2022

Πάντως σε αυτή τη χρονική στιγμή δεν  έχει διευκρινιστεί αν και ο ΕΝΦΙΑ του 2022 θα πληρωθεί σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις ή θα θεσμοθετηθούν περισσότερες, πχ. δέκα δόσεις.

Οι νέες αντικειμενικές αξίες θα τεθούν σε ισχύ την 1η Ιανουαρίου 2022 τόσο για τον ΕΝΦΙΑ όσο και όλους τους άλλους φόρους, στην περιουσία, συμπεριλαμβανομένου του φόρου μεταβίβασης ιδιοκτησίας και του φόρου κληρονομιάς.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr