πιστοποιητικό εμβολιασμού

Παράθυρο» να προχωρήσει η Ελλάδα σε λήξη των πιστοποιητικών εμβολιασμού για όποιον δεν κάνει την τρίτη δόση, αν δεν επιτευχθεί κοινή απόφαση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, άφησε την Παρασκευή ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας του Υπουργείου Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

Κρίσιμης σημασίας η τρίτη δόση 

Πρόσφατα,  άνοιξε η πλατφόρμα για την τρίτη, αναμνηστική, όπως χαρακτηρίζεται, δόση για όλους τους πολίτες άνω των 18, αλλά όπως όλα δείχνουν, μόνο «αναμνηστική» δεν είναι καθώς θεωρείται κομβικής και κρίσιμης σημασίας για την περαιτέρω εξέλιξη της πανδημίας.

Τόσο που σύμφωνα με απόλυτα ακριβείς πληροφορίες, η κυβέρνηση συζητάει ήδη σοβαρά την πιθανότητα να συνδέσει την χορήγησή της με την διάρκεια του πιστοποιητικού εμβολιασμού, το οποίο θεωρείται το «διαβατήριο» για την κανονικότητα των εμβολιασμένων.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πρόταση που είναι στο τραπέζι, είναι να έχουν τα ισχύοντα πιστοποιητικά «ημερομηνία λήξης» και για την ανανέωσή τους να είναι προϋπόθεση η τρίτη δόση.

Μετά το πέρας του εξαμήνου η προστασία μειώνεται 

«Όλα τα στοιχεία που έχουν στη διάθεσή τους οι ειδικοί παγκοσμίως, καταμαρτυρούν ότι μετά το πέρας εξαμήνου από τη δεύτερη δόση, η αποτελεσματικότητα των εμβολίων αρχίζει και φθίνει.

Αν δεν υπάρξει μαζική προσέλευση για την τρίτη δόση, τότε και αυτό το επίπεδο ανοσίας που σήμερα έχουμε κατακτήσει ως χώρα – και υπολείπεται του εθνικού στόχου – θα μειωθεί» έχουν διαμηνύσει στην κυβέρνηση τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων.

Τα «καμπανάκια» έχουν ήδη φτάσει στο Μέγαρο Μαξίμου και δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης αξιοποιεί κάθε ευκαιρία για να ζητήσει από τους εμβολιασμένους πολίτες να προσέλθουν για την τρίτη δόση, ενώ εμφανίστηκε θετικός να συζητήσει την πρόταση του Νίκου Φίλη να παύσει να ισχύει το πιστοποιητικό εμβολιασμού για όσους δεν έχουν κάνει την τρίτη δόση.

Υπάρχουν, ωστόσο, και δεύτερες και τρίτες σκέψεις που θα πρέπει να εξεταστουν, καθώς, για παράδειγμα, αν το πιστοποιητικό λήγει μετά το πέρας έξι μηνών, τότε τι ακριβώς θα συμβεί εν όψει του επόμενου καλοκαιριού; Μπορεί ένας πολίτης μιας χώρας να συνεχίσει να διαθέτει πιστοποιητικό εμβολιασμού και άλλος πολίτης, από άλλη χώρα της Ε.Ε να μην διαθέτει καθώς το δικό του έχει λήξει;

Δυσεπίλυτο το πρόβλημα αν δεν υπάρξει ενιαία στάση

Σε αυτή την περίπτωση, η κατάσταση θα περιπλακεί περαιτέρω.

Υπενθυμίζεται ότι ήδη, με απόφαση Μακρόν, στη Γαλλία προχώρησαν σε λήξη πιστοποιητικού στους άνω των 65 ετών.

Τα ερωτήματα, είναι πολλά και δεν απασχολούν αποκλειστικά τη χώρα μας. Οι πληροφορίες λένε ότι το ζήτημα απασχόλησε και την πρόσφατη άτυπη σύνοδο των υπουργών Υγείας της Ε.Ε στις Βρυξέλλε και αντιμετωπίστηκε μάλλον με καταρχήν θετική διάθεση από τους παρισταμένους, ενώ θα είναι ένα από τα φλέγοντα θέματα που θα τεθούν επί τάπητος, στην τακτική Σύνοδο του Δεκεμβρίου.

Μέχρι σήμερα, σύμφωνα με τα συμφωνηθέντα στις Βρυξέλλες, είναι στη διακριτική ευχέρεια κάθε χώρας μέλους να θέσει ανώτατο όριο στα πιστοποιητικά εμβολιασμού, ενώ ο Κομισιόν, προς ώρας, δεν θεωρεί επαρκείς τις επιστημονικές αποδείξεις για τη μείωση της προστασίας από τον κοροναϊό με την πάροδο του χρόνου. Είναι προφανές ότι οι κυβερνήσεις των χωρών μελών της Ε.Ε θα κληθούν να λάβουν αποφάσεις και σύντομα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr