Πελόζι Τραμπ

Παρέμβαση στον αρχηγό των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων έκανε η πρόεδρος της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι θέτοντας ζήτημα κινδύνου εθνικής ασφάλειας όσο παραμένει στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τραμπ.

Η Νάνσι Πελόζι χαρακτήρισε «ψυχικά ασταθή» τον απερχόμενο πρόεδρο των ΗΠΑ και είπε ότι ζήτησε από τον αρχηγό των ενόπλων δυνάμεων να διασφαλίσει ότι ο Τραμπ δεν μπορεί να ξεκινήσει εχθροπραξίες ή να διατάξει μια πυρηνική επίθεση στις δύο εβδομάδες που απομένουν έως ότου φύγει από τον Λευκό Οίκο.

«Η κατάσταση αυτού του ψυχικά ασταθή προέδρου δεν θα μπορούσε να είναι περισσότερο επικίνδυνη και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για να προστατεύσουμε τον αμερικανικό λαό από την ανισόρροπη επίθεσή του στη χώρα μας και τη δημοκρατία μας», δήλωσε η Πελόζι σε επιστολή της προς τους βουλευτές.

“Να μην έχει πρόσβαση στους κωδικούς των πυρηνικών όπλων”

«Σήμερα το πρωί», είπε, «μίλησα με τον επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Μάρκ Μίλεϊ για να συζητήσουμε διαθέσιμα μέτρα προφύλαξης ώστε να αποτρέψουμε έναν ασταθή Πρόεδρο από το να ξεκινήσει στρατιωτικές εχθροπραξίες ή να έχει πρόσβαση στους πυρηνικούς κωδικούς και να διατάξει πυρηνικό χτύπημα».

Εκπρόσωπος του Μίλεϊ επιβεβαίωσε την τηλεφωνική επικοινωνία που έγινε με πρωτοβουλία της Πελόζι. Ο στρατηγός «απάντησε στα ερωτήματά της για την ιεραρχία των πυρηνικών», ανέφερε, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι ταυτόχρονα ο ανώτατος διοικητής του στρατού. Εκείνος δίνει την εντολή ενεργοποίησης του πυρηνικού οπλοστασίου στον επικεφαλής της στρατιωτικής διοίκησης, ο οποίος την μεταβιβάζει στις πυρηνικές εγκαταστάσεις, εφόσον είναι νόμιμη.

Πηγή: economico.gr