Η μεγαλύτερη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της χώρας μπορεί να συμβάλλει στην μείωση του ενεργειακού κόστους και στην ελάφρυνση των τιμολογίων ηλεκτρισμού. Αυτό τόνισε την Παρασκευή, μιλώντας στο συνέδριο του Economist στην Θεσσαλονίκη ο επικεφαλής του ομίλου της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κ. Γιώργος Περιστέρης.

«Οι ΑΠΕ κατακρημνίζουν τις τιμές»

Ο κ. Περιστέρης, αναφερόμενος στο θέμα των ημερών για την αύξηση του κόστους ενέργειας υπογράμμισε ότι «οι ΑΠΕ κατακρημνίζουν τις τιμές ενέργειας». Όπως εξήγησε «αρκεί να δούμε τις μέρες όπου υπήρχε υψηλό αιολικό δυναμικό οι τιμές υποχώρησαν 30%. Δεν ήταν τυχαίο ότι η Ε.Ε. και οι ΗΠΑ επιδότησαν τις ΑΠΕ και τώρα δικαιώνονται από αυτές τις πολιτικές», τόνισε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου. Συμπλήρωσε για την εδραίωση των χαμηλών τιμών ενέργειας πως «θα πρέπει οι ΑΠΕ να συνδυαστούν με την αποθήκευση ενέργειας και τις διασυνδέσεις. Και οι επενδύσεις αυτές πρέπει να προχωρήσουν».

Αποθήκευση φυσικού αερίου

Ο κ. Περιστέρης σημείωσε ότι «το πλαίσιο για την αποθήκευση απουσιάζει εδώ και χρόνια. Φαίνεται ότι τώρα έπιασαν τόπο τα επιχειρήματα μας και άρχισε να δρομολογείται». Επιπλέον αναφέρθηκε και στην αναγκαιότητα της αξιοποίησης της αποθήκευσης φυσικού αερίου μιλώντας για τον εν εξελίξει διαγωνισμό παραχώρησης της Υποθαλάσσιας Αποθήκης Φυσικού Αερίου της Καβάλας: «Με την αποθήκευση φυσικού αερίου μπορούμε να εκμεταλλευόμαστε την περίοδο των χαμηλών τιμών και τότε να αποθηκεύουμε ποσότητες ώστε να αξιοποιούμε τις ποσότητες την περίοδο των υψηλών τιμών. Υπάρχει το επενδυτικό σχέδιο της ΥΑΦΑ Καβάλας. Και θα πρέπει να οριστεί καταληκτική ημερομηνία για την αξιοποίηση της».

Πώς κερδίζει ο καταναλωτής

Στο ερώτημα πώς μπορεί να επωφεληθεί ο καταναλωτής από την ενεργειακή μετάβαση ο κ. Περιστέρης είπε ότι οι βιώσιμες υποδομές όπως είναι οι ενεργειακές δημιουργούν μεγάλα οφέλη και ότι όλες οι τεχνολογίες είναι αναγκαίες με προτεραιότητα σε εκείνες που έχουν την υψηλότερη προστιθέμενη αξία και πολλαπλασιαστική δύναμη όπως τα υδροηλεκτρικά, τα θαλάσσια αιολικά, η αντλησιοταμίευση και λιγότερα τα αιολικά. Πέραν, όπως είπε, από το γεγονός ότι χαμηλώνουν τις τιμές και αυξάνουν την ενεργειακή ασφάλεια δημιουργούν καλά αμοιβόμενες θέσεις εργασίας. Άρα αυξημένους φόρους και έσοδα για το κράτος και προϋποθέσεις για να επιστρέψουν στη χώρα μας Έλληνες του εξωτερικού για να εργαστούν κάτι που δημιουργεί βιώσιμη ευημερία για όλους.

«Πιστεύουμε στην Ελλάδα»

Αναφερόμενος στο Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι μπορεί να κάνει την Ελλάδα εξωστρεφή και ανταγωνιστική χώρα. «Πρέπει όμως να γίνουν υπερβάσεις. Υπάρχει η ελληνική αλλά υπάρχει και η κοινοτική γραφειοκρατία. Χρειάζεται να αντιμετωπιστούν οι χρόνιες ελληνικές και ευρωπαϊκές παθογένειες για την ταχύτερη αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης» τόνισε.

Ο κ. Περιστέρης εκτίμησε ότι η συνολική συνεισφορά του Ομίλου στην εθνική προσπάθεια την επόμενη 5ετία σε νέα έργα και επενδύσεις στους τομείς των βιώσιμων υποδομών, της ενέργειας και της κυκλικής οικονομίας ξεπερνά τα 5 δισ. ευρώ, με δημιουργία 20.000 νέων, ποιοτικών θέσεων εργασίας. «Πιστεύουμε στην Ελλάδα» υπογράμμισε. «Τις δύσκολες μέρες της προηγούμενης δεκαετίας, υιοθετήσαμε τον όρο επενδυτικός πατριωτισμός και τον κάναμε πράξη. Σήμερα, ατενίζουμε το μέλλον της χώρας και του Ομίλου μας με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr