Τέλος μπαίνει στην πώληση διαρκών ειδών ένδυσης και υπόδησης στα σούπερ μάρκετ, κατά τη διάρκεια του lockdown, καθώς, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, υπεγράφη το πρωί της Τρίτης η απόφαση για την απαγόρευση πώλησης διαρκών αγαθών -όπως ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά είδη, παιχνίδια και βιβλία- από τα σούπερ μάρκετ, για όσο διάστημα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα.

Αθέμιτος ανταγωνισμός

Όπως εξήγησε ο υπουργός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3, σκοπός είναι να μην δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού. Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι το Σάββατο πραγματοποιήθηκε σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό παρουσία του προέδρου της ΕΣΕΕ Γιώργου Καρανίκα που έθεσε το σχετικό αίτημα για την απαγόρευση πώλησης από τα σούπερ μάρκετ προϊόντων που δεν είναι πρώτης ανάγκης.

Σκέψεις για τα βιβλιοπωλεία

Ο υπουργός έκανε γνωστό ότι ο πρωθυπουργός εξετάζει το αίτημα να ανοίξουν τα βιβλιοπωλεία, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση θα βρει τρόπο να στηρίξει το βιβλίο. Ανέφερε ακόμη ότι στο σχέδιο νόμου που θα συζητηθεί την Τρίτη στις αρμόδιες επιτροπής της Βουλής θα υπάρχει διάταξη που δίνει το δικαίωμα στους φορείς των λαϊκών αγορών να επιλεγούν ποιες έξι ήμερες της εβδομάδας θέλουν να δουλέψουν δηλαδή αν θέλουν να έχουν ρεπό Σάββατο ή Κυριακή.

Και στην Ευρώπη

Σημειώνεται πως αντίστοιχη πολιτική εφαρμόστηκε ή εφαρμόζεται ακόμη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες κατά τη διάρκεια των εκεί lockdown. Στη Γαλλία, στο όνομά της εμπορικής ισότητας, ο πρωθυπουργός της χώρας Ζαν Καστέξ ανακοίνωσε στις αρχές του μήνα ότι όλα τα προϊόντα που πωλούνται από μικρές επιχειρήσεις και καταστήματα, όπως είναι τα βιβλία, δεν μπορεί πλέον να είναι διαθέσιμα σε μεγάλα πολυκαταστήματα, όπως τα σούπερ μάρκετ. Το ίδιο και στην Ιταλία, όπου απαγορεύτηκε η πώληση προϊόντων ρούχων και παιχνιδιών στα σούπερ μάρκετ, αλλά και στη Βρετανία υπερ-καταστήματα δεν μπορούν πλέον να πωλούν είδη ρουχισμού και ένδυσης σε ξεχωριστά τμήματα του καταστήματός τους.

Πληροφορίες: CNN Greece

Πηγή: economico.gr