Με αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες περίπου στο 55% των ζωνών της χώρας, παρουσιάστηκε το πρωί της Δευτέρας από την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ο νέος «χάρτης» των ακινήτων της χώρας.

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Χρ. Τριαντόπουλος, στο 55% των ζωνών έρχονται μέσες αυξήσεις 19,5%, στο 21% η μέση μείωση φτάνει το 14,7%, ενώ για το 24% των ζωνών οι τιμές παραμένουν αμετάβλητες. Σε 133 ζώνες οι οποίες επεκτείνονται η μέση αύξηση είναι 41%, ενώ στο 40% των 3.478 νέων εντάξεων η μέση αύξηση είναι 26%.

Τι θα συμβεί με τον ΕΝΦΙΑ

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, υπογράμμισε ότι οι όποιες μεταβολές και αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες δεν θα μεταφραστούν αυτομάτως σε αυξήσεις στον ΕΝΦΙΑ, καθώς θα υπάρξουν αλλαγές στους συντελεστές. Αυτοί που θα επιβαρυνθούν είναι οι έχοντες κατοικίες σε περιοχές της χώρας που υποφορολογούνταν.

Αυτός ο δημοσιονομικός χώρος θα χρησιμοποιηθεί, σύμφωνα με τον κ. Σταικούρα, για τη μείωση της φορολογίας στα ακίνητα το 2022 και πρόσθεσε: «Θα εξετάσουμε το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης της φορολόγησης της ακίνητης περιουσίας», αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης του ΕΝΦΙΑ για το νέο έτος. Πλέον το σύστημα των αντικειμενικών αξιών επεκτείνεται στο 98% των περιοχών από 85% σήμερα.

Πού καταγράφονται αυξήσεις

Αυξήσεις καταγράφονται κυρίως σε ζώνες τουριστικών περιοχών, αλλά και περιοχές με υψηλό τουριστικό ενδιαφέρον. Στη Μύκονο υπάρχει ζώνη που η αντικειμενική αξία αυξάνει πάνω από 200%, σημείωσε. Αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες θα υπάρξουν και στην Αττική, ιδίως σε περιοχές στα νότια.

Οι νέες τιμές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις αρχές του 2022. Τις επόμενες ημέρες θα βρίσκονται στη διάθεση των φορολογουμένων σε ψηφιακή μορφή, ενώ οι δόσεις εξόφλησης του φόρου ακινήτου του επομένου έτους θα είναι αυξημένες, με το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών να ξεκινά το Μάρτιο.

Συνοπτικά:

Σε 13.808 περιοχές αλλάζουν οι τιμές. Περίπου στις μισές από αυτές καταγράφονται αυξήσεις ενώ στις υπόλοιπες είτε μειώνονται είτε παραμένουν σταθερές.

  • Σε 165 περιοχές που επεκτείνονται οι τιμές ζώνης, οι αυξήσεις ξεπερνούν μεσοσταθμικά το 40%. Αυξήσεις καταγράφονται και σε περιπτώσεις όπου μια περιοχή εντάσσεται για πρώτη φορά στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, επεκτείνεται η τιμή ζώνης ή βρίσκεται ήδη εντός του συστήματος.
  • Εκτός από τις αυξήσεις όμως υπάρχουν και μειώσεις που φτάνουν ακόμα και στο 50%. Τέτοιες μειώσεις εντοπίζονται και σε περιοχές της Αττικής όπως στα Άνω Λιόσια, ενώ σε άλλες περιοχές της Ελλάδας όπως στη Φλώρινα μάλιστα, οι μειώσεις φτάνουν μέχρι και το 50%.
  • Σε άλλες περιπτώσεις οι τιμές ζώνης δεν καταγράφουν καμία διαφοροποίηση.
Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr