“Ταχεία λωρίδα κυκλοφορίας για τους ταξιδιώτες” χαρακτήρισε το ψηφιακό πιστοποιητικό “EU Digital COVID Certificate” ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την παρουσίασή του. Eπισήμανε ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να το λανσάρει νωρίτερα, από την 1η Ιουλίου, καλώντας και τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες να το υιοθετήσουν το συντομότερο δυνατό.

Δεν είναι στόχος μας να διαχωριστούν οι πολίτες σε κατηγορίες, διευκρίνισε ο πρωθυπουργός, κάνοντας λόγο για ένα εργαλείο για γρήγορα ταξίδια, ιδίως το καλοκαίρι, που είναι τουριστική περίοδος, επανέλαβε ο πρωθυπουργός.

Δήλωσε πως “είμαστε πολύ περήφανοι για τη δουλειά που έχει γίνει από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης σχετικά με το πιστοποιητικό“. Ο κορωνοϊός, τόνισε ο πρωθυπουργός, λειτούργησε ως επιταχυντής για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου Σαρλ Μισέλ έδωσε συγχαρητήρια στον Έλληνα πρωθυπουργό του έφερε την ιδέα του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού σε επίπεδο ΕΕ, και δήλωσε πολύ περήφανος που είναι έδω, στην Ελλάδα, οπού ανακοινώνεται αυτό το πολύ σημαντικό εργαλείο για την Ευρώπη. Πρόσθεσε ότι η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών αποτελεί κορυφαίο ευρωπαϊκό επίτευγμα.

Πώς θα λειτουργεί

Παρουσιάζοντας πώς θα λειτουργεί το πιστοποιητικό, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης  έκανε λόγο για διαλειτουργικότητα του στην ΕΕ με εγγύηση των προσωπικών δεδομένων και για δυνατότητα έκδοσης ελληνικού πιστοποιητικού για τουρίστες αν κάνουν το τεστ στην Ελλάδα.

Το Ευρωπαϊκό Ψηφιακό Πιστοποιητικό COVID της ΕΕ θα εκδίδεται από τις εθνικές αρχές και θα είναι διαθέσιμο σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή για εκείνους που έχουν εμβολιαστεί πλήρως, διαθέτουν αρνητικό PCR τεστ, ή έχουν βεβαίωση ανάρρωσης από τον κορωνοϊό. Ένα κοινό πλαίσιο της ΕΕ θα επιτρέπει στα κράτη-μέλη να εκδίδουν πιστοποιητικά που θα είναι διαλειτουργικά, συμβατά, ασφαλή και επαληθεύσιμα σε ολόκληρη την Ένωση.

Ο πρωθυπουργός στην ομιλία του την Πέμπτη στην εκδήλωση για τα 40 χρόνια από την ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ τόνισε πως νιώθει περήφανος για τη συμβολή της Ελλάδας σε δύο μεγάλα ευρωπαϊκά βήματα προς την μετα-Covid εποχή. “Την από κοινού προμήθεια εμβολίων και την έκδοση του Ευρωπαϊκού Πιστοποιητικού Covid που θα επιτρέψει και πάλι στους πολίτες μας να ταξιδέψουν με ασφάλεια” ανέφερε ο πρωθυπουργός .

Στο ευρωπαϊκό πιστοποιητικό αναφέρθηκε και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν. Σημείωσε πως για το πιστοποιητικό αυτό η Ελλάδα και η ΕΕ εργάστηκαν χέρι-χέρι. “Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν ένας από τους πρώτους που προώθησαν την ιδέα να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις, μεταξύ άλλων, για τους εμβολιασμένους πολίτες. Και μπορώ με περηφάνια να πω ότι το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό θα μπορεί να τεθεί σε ισχύ ήδη από τον Ιούνιο” ανέφερε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Κρίσιμα τα rapid tests αντιγόνου

Ο επίτροπος Δικαιοσύνης Ντιντιέ Ρέιντερς δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα είναι δυνατή η έκδοση και χρήση πιστοποιητικών και πριν από την 1η Ιουλίου, υπό τον όρο ότι θα περιλαμβάνουν όλα τα αναγκαία στοιχεία. Ο κ. Ρέιντερς τόνισε ότι θα δίνεται ολοένα και μεγαλύτερο βάρος στα rapid tests αντιγόνου, η ποιότητα των οποίων, όπως είπε, συνεχώς βελτιώνεται. Υπενθύμισε δε ότι η Επιτροπή έχει ήδη αγοράσει 20 εκατ. τέτοια τεστ, δαπανώντας 100 εκατ. ευρώ, ενώ είναι στη διαδικασία κοινής προμήθειας 550 εκατ. επιπλέον τεστ, με κόστος 2,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον Κυριάκο Πιερρακάκη, οι Ελληνες πολίτες από την 1η Ιουνίου θα μπορούν να μπαίνουν στην Ενιαία Ψηφιακή Πλατφόρμα, gov.gr και να εκδίδουν το green pass χρησιμοποιώντας είτε τους προσωπικούς τους κωδικούς πρόσβασης στο Taxisnet, είτε τον ΑΜΚΑ τους.

Το πιστοποιητικό, που θα λειτουργεί σαν μια λωρίδα ταχείας κυκλοφορίας για όλους τους Ευρωπαίους, θα διευκολύνει τους συνοριακούς ελέγχους και κατ’ επέκταση τους ταξιδιώτες. Θα στηρίζεται δε σε μία ενιαία βάση δεδομένων, στην οποία θα φαίνεται αν και πότε οκάτοχός του έχει εμβολιαστεί, εαν και πότε έχει ασθενήσει, ή εάν έχει κάνει αρνητικό τεστ μοριακό ή rapid. Το αποδεικτικό προγενέστερης νόσησης -και συνεπώς ύπαρξης αντισωμάτων- θα είναι έγκυρο για διάστημα έως 180 ημερών, ενώ ο κανονισμός για τα πιστοποιητικά θα ισχύει για 12 μήνες.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr