Την παρθενική του πτήση πραγματοποίησε το πρώτο μαχητικό F-15EX, η νέα έκδοση της περίφημης σειράς F-15 Eagle/F-15E Strike Eagle, που κατασκευάζει η Boeing για την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

Το F-15EX πραγματοποίησε επιτυχώς μια πτήση διάρκειας περίπου 90 λεπτών -την οποία άρχισε με την κάθετη «απογείωση Βίκινγκ»– και τόσο ο πιλότος που δοκίμασε το αεροσκάφος, όσο και οι τεχνικοί εδάφους που συγκέντρωναν δεδομένα κατά τη διάρκεια της πτήσης ανέφεραν ότι το μαχητικό λειτούργησε όπως αναμενόταν.

Έκλεισε 45 χρόνια υπηρεσίας

Αν και η πλατφόρμα F-15 κοντεύει να κλείσει 45 χρόνια υπηρεσίας, η Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ όχι μόνο δεν συζητά την απόσυρσή της, αλλά πρόσφατα υπέγραψε με την Boeing συμβόλαιο ύψους 1,2 δισ. δολαρίων για τα πρώτα οκτώ μαχητικά τύπου ΕΧ, τα οποία θα παραδοθούν ως το 2023 (τα πρώτα δύο μέσα στο 2021).

Ο λόγος που η Πολεμική Αεροπορία εμμένει στα F-15 είναι ότι έχουν αποδειχθεί μια εξαιρετικά αξιόπιστη και ευέλικτη πλατφόρμα που μπορεί να επιτελέσει διάφορους ρόλους, από μαχητικό εναέριας υπεροχής ως βομβαρδιστικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε ουκ ολίγες επιχειρήσείς τόσο των ΗΠΑ όσο και κρατών στα οποία έχει εξαχθεί.

Εξελιγμένη έκδοση

Η νέα έκδοση, το F-15EX, το οποίο βασίζεται σε μοντέλα του μαχητικού που κατασκευάστηκαν ειδικά για τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, μπορεί πλέον να μεταφέρει 22 πυραύλους αέρος-αέρος και έχει βελτιωμένα αεροηλεκτρονικά συστήματα και ραντάρ, αλλά και ενισχυμένη άτρακτο που του επιτρέπει χρόνο ζωής 20.000 ωρών πτήσης.

Επίσης, διαθέτει τον ADCP-II, τον ταχύτερο υπολογιστή αποστολών στον κόσμο και η αεροπορία των ΗΠΑ σχεδιάζει να αγοράσει συνολικά 76 F-15EX για να αντικαταστήσει τα παλιότερα F-15C/D στο πλαίσιο του πενταετούς Προγράμματος Άμυνας Μελλοντικών Χρόνων.

Πηγή: economico.gr