υδροπλάνα αδειοδότηση

Υπερψηφίστηκε την Πέμπτη χθες στη Βουλή και έγινε νόμος του κράτους, η τροπολογία η οποία δρομολογεί την επαναλειτουργία υδροπλάνων στη χώρα μας, μετά από 12 χρόνια και συγκεκριμένα από το 2009.

Η πρώτη πτήση στην Κέρκυρα 

Κι αν όλα πάνε σύμφωνα με τον σχεδιασμό, το Πάσχα του 2022 θα έχουμε πρώτη πτήση υδροπλάνων από την Κέρκυρα.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η έκδοση Προσωρινών Αδειών Λειτουργίας Υδατοδρομίων, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν τα υδατοδρόμια να λειτουργούν με τα ελάχιστα απαιτούμενα και εντός ενός έτους να κατατεθούν και οι υπόλοιπες προϋποθέσεις, ώστε να λάβουν μόνιμη άδεια λειτουργίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι με το καθεστώς αυτό, επιχείρησαν τα υδροπλάνα από το 2004 έως το 2008, ενώ επί υφυπουργίας Μεταφορών Μιχάλη Παπαδόπουλου, ο οποίος και τώρα είναι αυτός που έβαλε την τροπολογία στο νομοσχέδιο, αδειοδοτήθηκε το πρώτο υδατοδρόμιο στην Κέρκυρα, το 2014!

Τί προβλέπεται για την προσωρινή αδειοδότησή τους 

Για την προσωρινή αδειοδότησή τους απαιτούνται:

  • Ναυτικός Χάρτης και Χάρτης ΓΥΣ με αποτυπωμένο το αιτούμενο υδατοδρόµιο, Εγχειρίδιο Λειτουργίας Υδατοδρομίου (στις προσωρινές άδειες Υδατοδρομίων απαιτείται ένα Εγχειρίδιο, σε αντίθεση με τις Άδειες υδατοδρομίων του Ν.4663/20 που απαιτούνται τρία Εγχειρίδια:
  • Εγχειρίδιο υδατοδρομίου, Πρόγραμμα Ασφαλείας υδατοδρομίου και Σχέδιο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Καταστάσεων Ανάγκης), απόφαση παραχώρησης χρήσης χώρου ως υδατοδρομίου , νομιμοποιητικά Έγγραφα – Δικαιολογητικά του αιτούντος, παράβολο για την εξέταση του Αιτήματος – Τεχνικού Φακέλου, και εξοπλισμός υδατοδρομίου: σήμα οπτικής αναγνώρισης, ανεμούριο ή σημείο «Τ», σημεία πρόσδεσης, σωσίβια άμεσης χρήσης, σκάφος υπηρεσίας, πυροσβεστήρες.

Πότε θα ολοκληρωθούν οι έλεγχοι 

Εντός 60 ημερών από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, για έκδοση προσωρινής άδειας λειτουργίας υδατοδρομίου, θα έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι από τις συναρμόδιες υπηρεσίες και την Επιτροπή Υδατοδρομίων που θα έχει διενεργήσει την επιθεώρηση των υδατοδρομίων και εφόσον δεν υπάρχουν ευρήματα θα εκδίδεται η προσωρινή άδεια λειτουργίας υδατοδρομίου.

Με τη διαδικασία έκδοσης προσωρινών αδειών λειτουργίας υδατοδρομίων, θα κατατεθούν αιτήσεις για όλα τα υδατοδρόμια στα οποία οι φάκελοι αδειοδότησης περιέχουν όλα τα παραπάνω απαιτούμενα.

30 υδατοδρόμια 

Πρόκειται για τα 30 υδατοδρόμια της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου (ΠΝΑΙ) στα εξής νησιά: Ρόδος (2, Κεντρικό λιμάνι και Λάρδος), Χάλκη, Σύμη, Τήλος, Κάρπαθος, Καστελόριζο, Αγαθονήσι, Νίσυρος, Αστυπάλαια, Κάσος, Κως (2, Κεντρικό λιμάνι και Κέφαλος), Κάλυμνος, Λέρος, Λειψοί, Μύκονος, Σαντορίνη, Κύθνος, Κέα, Άνδρος, Σίκινος, Σέριφος, Δονούσα, Ανάφη, Νάξος, Αμοργός, Σύρος, Μήλος και Πάρος.

Επίσης θα κατατεθούν αιτήσεις έκδοσης προσωρινών αδειών λειτουργίας υδατοδρομίων 5 υδατοδρόμια στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων (ΠΙΝ) στα εξής νησιά: Κεφαλονιά, Ιθάκη, Λευκάδα, Μεγανήσι και Ζάκυνθος.

Ταχεία αδειοδότηση για τα πέντε νησιά 

Στόχος είναι η γρήγορη αδειοδότηση των πέντε ανωτέρω νησιών, ώστε σε συνδυασμό με τα τρία ήδη αδειοδοτημένα υδατοδρόμια σε: Κέρκυρα, Παξούς, Πάτρα, και τα υπό αδειοδότηση στα τρία Διαπόντια νησιά και στη λίμνη Ιωαννίνων, να δημιουργήσουν ένα εκτενές δίκτυο στον Δυτικό άξονα της Ελλάδας, όπου και προγραμματίζεται η έναρξη πτήσεων των υδροπλάνων την επόμενη σεζόν.

Παράλληλα, προβλέπεται η κατάθεση αιτήσεων έκδοσης προσωρινών αδειών λειτουργίας υδατοδρομίων στην Κρήτη, σε: Αγία Γαλήνη, Ιεράπετρα, Χανιά και Χερσόνησο.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο


Πηγή: economico.gr