ΠΑΣΟΚ: Εθνικό σχέδιο δράσης με πέντε άξονες για τη διαχείριση και την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών

Στην πρόληψη, τη διαχείριση και την αντιμετώπιση καταστροφών στο φυσικό περιβάλλον αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, ορίζοντας ως κεντρικό διακύβευμα τη μετατροπή της υπαίθρου σε μια «ευημερούσα περιοχή, στην οποία θέλεις να ζεις».

Μιλώντας από την Αλεξανδρούπολη, κατά τη διάρκεια εκδήλωσης για τις φυσικές καταστροφές, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε πως «από την τραγωδία της Ηλείας το 2007 πέρασαν 16 χρόνια και επαναλαμβάνουμε τα ίδια και τα ίδια. Σε δυσμενέστερες, όμως, συνθήκες».

Διερωτήθηκε αν «θα ακούμε συνεχώς και με τρόπο περιφρονητικό προς τη νοημοσύνη όλων ότι “έτυχε μια στραβή στη βάρδια μου”», απαντώντας πως «με την εξέλιξη της κλιματικής αλλαγής θα έχουμε πολλές “στραβές στις βάρδιες” όλων, γι’ αυτό πρέπει να σοβαρευτούμε, να είμαστε αντικειμενικοί και να έχουμε σχέδιο για να υπερασπιστούμε την κοινωνία και το κράτος».

Αναφερόμενος στον φετινό απολογισμό των φυσικών καταστροφών, σημείωσε πως στην Ελλάδα φέτος κάηκαν περισσότερα από 1,7 εκατομμύρια στρέμματα. «Βρισκόμαστε στη δεύτερη χειρότερη θέση ως προς τον μέσο όρο καμένης επιφάνειας την περίοδο 2006-2022 και στην πρώτη για το 2023 σε καμένες εκτάσεις, ως ποσοστό της έκτασης της χώρας», ανέφερε.

“Ολα αντιμετωπίζονται με ερασιτεχνισμό και με προχειρότητα”

«Ολα αντιμετωπίζονται με ερασιτεχνισμό και με προχειρότητα. Ποιος φταίει; Πέντε χρόνια είστε κυβέρνηση», πρόσθεσε.  Υπογράμμισε δε πως, «όσο δεν επενδύουμε στην προετοιμασία και την πρόληψη, το κόστος αποκατάστασης θα είναι πολλαπλάσιο. Αλλο είναι να πληρώνουμε έναν δρόμο που έχει σχεδιαστεί να αντέχει σε ακραία κλιματικά φαινόμενα και άλλο έναν δρόμο που γκρεμίζεται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και μετά τον ξαναπληρώνουμε».

«Δεν μπορεί να μιλάμε μόνο για την υπεροπλία της χώρας σε εξοπλισμό και μέσα καταστολής των πυρκαγιών, αλλά να μην εξηγείται πώς είναι δυνατόν, με τη μεγαλύτερη δύναμη πυρός εδώ και χρόνια, να έχουμε το χειρότερο δυνατό αποτέλεσμα; Ρώτησα τον κ. Μητσοτάκη στη Βουλή. Καμία απάντηση. Δεν έπρεπε μια επιτροπή να αποτιμήσει τι έφταιξε; Που για πρώτη φορά είχαμε τόσα εναέρια και επίγεια μέσα, αλλά συγχρόνως, με λιγότερες εστίες, τη μεγαλύτερη καταστροφή;», αναρωτήθηκε.

«Αλλαγή στο μοντέλο πρόληψης»

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε αλλαγή στο μοντέλο πρόληψης, με άμεσες ενέργειες, μεταξύ άλλων, την προτεραιοποίηση περιοχών υψηλού κινδύνου και οικοσυστημάτων υψηλής αξίας, καθώς και την υιοθέτηση ενός τρίπτυχου για τη διαχείριση των δασών και των οικοσυστημάτων της χώρας με «στρατηγικές ανθεκτικότητας, προσαρμογής και μετασχηματισμού».

Επιπλέον, πρότεινε αλλαγές στο μοντέλο αντιμετώπισης, με κύρια χαρακτηριστικά τη συμμετοχή της Δασικής Υπηρεσίας με επιτελικό ρόλο στην κατάσβεση των πυρκαγιών, την αξιοποίηση και μετάδοση της γνώσης των παλαιών στελεχών, την ενεργοποίηση και στελέχωση πυροφυλακίων με σύγχρονο εξοπλισμό, αλλά και τη δημιουργία ενιαίου γεω-πληροφοριακού συστήματος με όλο το αγροτικό και δασικό οδικό δίκτυο.

Σχετικά με το μοντέλο αποκατάστασης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε πως η προστασία και η αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων πρέπει να γίνει με βάση τις κλιματικές συνθήκες που θα επικρατούν μετά από δεκαετίες και όχι μόνο σήμερα.

Υπογράμμισε την ανάγκη σχεδιασμού με βάση τις ασφαλείς προβλέψεις κλιματικών μεταβολών, ανά περιοχή και τύπο οικοσυστήματος στη χώρα, ενώ μίλησε για συνέργειες για «τη βελτίωση των παρόχθιων ζωνών και την προστασία από τις πλημμύρες».

Αναφέρθηκε επίσης στον σχεδιασμό παραγωγής φυτευτικού υλικού, με γνώμονα τις ασφαλείς προβλέψεις κλιματικών μεταβολών και των χαρακτηριστικών των περιοχών, που θα χρειαστούν άμεση αποκατάσταση μετά από πιθανή πυρκαγιά.

Εθνικό σχέδιο δράσης με πέντε άξονες

Ο Νίκος Ανδρουλάκης επέμεινε στη θεσμοθέτηση ενός εθνικού σχεδίου δράσης για την ανθεκτικότητα του περιβάλλοντος. Με δράσεις σε πέντε άξονες:

(α) Αύξηση των κονδυλίων ώστε από την αναλογία 20%-80% που είναι σήμερα για πρόληψη και καταστολή, να πλησιάσει το 50%-50% χωρίς μείωση της καταστολής.

(β) Νέο μοντέλο Δασικής Υπηρεσίας, με ουσιαστική ενίσχυση σε πόρους και προσωπικό, ώστε να μπορεί να εκπληρώνει με σύγχρονο τρόπο τα εκ του νόμου οριζόμενα καθήκοντά της.

(γ) Συνέργειες μεταξύ των συναρμόδιων φορέων διαχείρισης φυσικού και αγροτικού τοπίου βασισμένες σε ένα αποτελεσματικό σύστημα διακυβέρνησης.

(δ) Σύσταση φορέα παρακολούθησης και υποστήριξης της αποκατάστασης και ανάκαμψης του κοινωνικο-οικονομικού περιβάλλοντος. Στόχος δεν θα είναι απλά η τυπική υποχρέωση αποζημίωσης των πληγέντων, αλλά η ουσιαστική υποστήριξή τους για την ανάπτυξη οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας σε συνθήκες κλιματικής και γενικευμένης περιβαλλοντικής κρίσης, είπε.

(ε) Δημιουργία ενός Συστήματος Διαχείρισης και Ανθεκτικότητας Δασικών Οικοσυστημάτων, όπου μέσω ενός ενιαία διαχειριζόμενου ταμείου θα υποστηρίζεται και θα υλοποιείται η έρευνα, όπου θα εμπλέκονται πανεπιστήμια, ερευνητικά ινστιτούτα, επιμελητήρια, Δασική Υπηρεσία, ΟΦΥΠΕΚΑ, αλλά και η πρόληψη, που θα συντονίζεται από τη Δασική Υπηρεσία, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, τον ΟΦΥΠΕΚΑ για τις προστατευόμενες περιοχές, τους ΟΤΑ και τα δίκτυα εθελοντών.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr