Στην επιβράβευση των μετόχων από το 2024, βάσει των κερδών του 2023, αναφέρθηκε ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, δίνοντας παράλληλα  σήμερα το σήμα για έναρξη προγράμματος επαναγοράς μετοχών, με κύριο στόχο την επιβράβευση των στελεχών της τράπεζας, μέσω δωρεάν διάθεσης ιδίων μετοχών.

Έτσι, τη διάθεση 30 εκατ. ευρώ για αγορά ιδίων μετοχών, οι οποίες θα μπορούν να διατεθούν σε στελέχη της τράπεζας, στο πλαίσιο προγράμματος επιβράβευσης, καλούνται να αποφασίσουν στην εν εξελίξει τακτική γενική συνέλευση οι μέτοχοι της Εθνικής.

Από το βήμα της Ετήσιας Τακτικής Γενικής Συνέλευσης, ο κ. Μυλωνάς αναφέρθηκε στην επίτευξη σημαντικής οργανικής κερδοφορίας το 2022, τάση που συνεχίστηκε και το πρώτο τρίμηνο του έτους. “Τα επαναλαμβανόμενα κέρδη ξεπέρασαν πέρυσι τα 500 εκατ. ευρώ και τα 200 εκατ. ευρώ το α’ τρίμηνο του 2023, γεγονός που αντιστοιχεί σε απόδοση ιδίων κεφαλαίων 15%”, τόνισε.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν την πρόθεση της διοίκησης για επιστροφή στην πολιτική μερισμάτων από τα κέρδη του 2023, σημείωσε ο CEO. Παράλληλα, όπως εξήγησε, η Εθνική προωθεί πρόγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών (buyback), μέσω του οποίου προβλέπεται να αποκτηθούν έως 13,7 εκατ. μετοχές, σε ένα εύρος τιμών μεταξύ 1,00 με 15 ευρώ και εν συνεχεία, να διατεθούν δωρεάν.

Συγκεκριμένα, προτείνεται ανώτατο όριο αγοράς ιδίων μετοχών είναι μέχρι το 1,5% του συνόλου των υφιστάμενων μετοχών, δηλαδή μέχρι 13.720.727 μετοχές και η απόκτηση θα λάβει χώρα σε μία περίοδο 24 μηνών από την ημέρα της γ.σ., δηλαδή μέχρι τις 28/07/2025. Όσον αφορά στο κόστος του προγράμματος, αυτό δεν αναμένεται να ξεπεράσει το ποσό των 30 εκατ. ευρώ.

Κατά την ομιλία του, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Παύλος Μυλωνάς επισήμανε ότι η άνοδος των επιτοκίων δεν φαίνεται να επηρεάζει την πορεία της εγχώριας οικονομίας και κατ’ επέκταση τις τραπεζικές εργασίες. Τα εταιρικά κέρδη παραμένουν ισχυρά, οι εξαγωγές αυξάνονται, η ανεργία υποχωρεί, ανέφερε χαρακτηριστικά ο CEO της ΕΤΕ.

Ως εκ τούτου, η διοίκηση της τράπεζας δεν βλέπει κινδύνους νέας ροής μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων. Στον αντίποδα, παραμένουν καλές οι προοπτικές για περαιτέρω ανάπτυξη των εν Ελλάδι εργασιών της.

Αναφορικά με τη διανομή μερίσματος, ο κ. Μυλωνάς άφησε να εννοηθεί ότι η Εθνική θα μπορούσε να διανείμει μέρισμα, με βάση τα κέρδη της απελθούσας χρήσης, λόγω της ισχυρής κεφαλαιακής της επάρκειας (CET1 15,7%, δείκτης συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 16,8%), της πλεονάζουσας ρευστότητας κατά την 31η Δεκεμβρίου και της συνεχόμενης δημιουργίας εσωτερικού κεφαλαίου, όπως προκύπτει από τις δημοσιευμένες καταστάσεις ως και την 31η Μαρτίου 2023.

Υπό το παραπάνω πρίσμα, ο δρόμος για τη διανομή μερίσματος τρέχουσας χρήσης είναι ανοικτός, εφόσον βέβαια δοθεί η έγκριση από πλευράς επόπτη. «Δημιουργούμε σταθερά, τρίμηνο με τρίμηνο, πρόσθετα -εποπτικά- κεφάλαια», ανέφερε ο κ. Μυλωνάς, συμπληρώνοντας σε άλλο σημείο της ομιλίας του ότι δεν είναι στο χέρι μόνο της τράπεζας η διανομή μερίσματος. Πρέπει να το εγκρίνει και ο επόπτης.

Στο ίδιο μοτίβο της ετοιμότητας, δηλαδή, της Εθνικής να διανείμει μέρισμα ήδη από τα κέρδη χρήσης 2022, ο πρόεδρός της Γκίκας Χαρδούβελης σημείωσε ότι η Εθνική διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα σε εκείνα τα πεδία που αποδείχθηκαν ευάλωτες αμερικανικές και ελβετικές τράπεζες. Διαθέτει δηλαδή ευρεία καταθετική βάση, πλεονάζουσα ρευστότητα, χαμηλό ποσοστό επενδυτικού χαρτοφυλακίου επί του ενεργητικού και ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr