«Παζάρι» Ερντογάν με Μέρκελ για το αεροδρόμιο της Καμπούλ

Ρυθμιστής στην επόμενη μέρα του Αφγανιστάν επιχειρεί να γίνει ο Ταγίπ Ερντογάν, «παζαρεύοντας»  τον ρόλο της Τουρκίας στην λειτουργία του αεροδρομίου της Καμπούλ ακόμη και μετά το λουτρό αίματος της Πέμπτης.

Είναι ένα «παζάρι» που βρίσκει τον τούρκο πρόεδρο σε μειονεκτική θέση, μετά την άρνηση των Ταλιμπάν να εκχωρήσουν στην Τουρκία την ασφάλεια του αεροδρομίου μετά την αποχώρηση των αμερικανών στις 31 Αυγούστου, αλλά και την επιμονή τους να φύγει από το Αφγανιστάν και ο τελευταίος τούρκος στρατιώτης.

Το υψηλό ρίσκο για τον Ερντογάν

Αντι της ανάληψης της ασφάλειας του αεροδρομίου , οι Ταλιμπάν ζήτησαν από την Αγκυρα «τεχνική βοήθεια» για την εξασφάλιση της λειτουργίας του – πρόκειται όμως για μια προοπτική υψηλού ρίσκου για την Αγκυρα, χωρίς στρατιωτική υποστήριξη και με το αμερικανικό Πεντάγωνο να προειδοποιεί για νέες επιθέσεις από το Ισλαμικό Κράτος.

Ο ίδιος ο Ερντογάν δήλωσε ότι ακόμη δεν έχει λάβει τελική απόφαση σχετικά με το αίτημα των Ταλιμπάν για υποστήριξη της λειτουργίας του αεροδρομίου της Καμπούλ, ενώ ήδη από προχθές έχει αρχίσει η αποχώρηση των τούρκων στρατιωτών από το Αφγανιστάν.

Οι συνομιλίες με τους Ταλιμπάν

«Πραγματοποιήσαμε τις πρώτες συνομιλίες μας με τους Ταλιμπάν, οι οποίες διήρκεσαν τρεισήμισι ώρες», δήλωσε ο τούρκος πρόεδρος. «Αν είναι απαραίτητο, θα έχουμε και πάλι την ευκαιρία για τέτοιες συνομιλίες», πρόσθεσε.

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται για τις σχέσεις της Άγκυρας με τους Ταλιμπάν, ο Ερντογάν είπε πως η χώρα του δεν μπορεί «να προσφέρει στον εαυτό της την πολυτέλεια» να μην κάνει τίποτε σ’ αυτή την ασταθή περιοχή.

«Δεν μπορείς να ξέρεις ποιές είναι οι προσδοκίες τους ή ποιές είναι οι δικές μας προσδοκίες χωρίς να συζητήσεις. Τι είναι η διπλωματία, φίλε μου; Αυτό είναι η διπλωματια», είπε ο τούρκος πρόεδρος.

Ο Ερντογάν πρόσθεσε πως οι Ταλιμπάν θέλουν πλέον να ελέγχουν την ασφάλεια του αεροδρομίου και προτείνουν στην Άγκυρα να εξασφαλίσει την επιμελητεία του. Ωστόσο υπογράμμισε πως η διπλή τρομοκρατική επίθεση, έδειξε πόσο σημαντικό είναι το να ξέρει κανείς λεπτομερώς πώς διασφαλίζεται η ασφάλεια του αεροδρομίου, αναγνωρίζοντας εμμέσως πλην σαφώς και την δύσκολη θέση στην οποία βρίσκεται.

Η Μέρκελ βάζει ξανά “πλάτη” στην Τουρκία

Παρά ταύτα, υποστηρικτής του Ερντογάν στην υπόθεση του αεροδρομίου της Καμπούλ εμφανίζεται – για μια ακόμη φορά – η Γερμανία και η Ανγκελα Μέρκελ.

Σύφμωνα με πληροφορίες που μετέδωσε η Deutsche Welle για το Βερολίνο η Τουρκία έχει σημαντική θέση στην επόμενη μέρα στο Αφγανιστάν και επιθυμεί την εμπλοκή της στην λειτουργία του αεροδρομίου. Ο βασικός λόγος γι αυτό είναι ότι η Μέρκελ, εν όψει και των εκλογών της 26ης Σεπτεμβρίου στις οποίες οι Χριστιανοδημοκράτες δείχνουν να απειλούνται ευθέως πια από τους Σοσιαλδημοκράτες, θέλει να διασφαλίσει την επιστροφή των αφγανών πολιτών με γερμανική υπηκοότητα που έχουν μείνει πίσω στην Καμπούλ.

Ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να διασφαλιστεί πως μετά την 31η Αυγούστου θα συνεχιστούν οι, πολιτικές πια, πτήσεις στην Καμπούλ, και εκεί το Βερολίνο προσβλέπει στην τουρκική παρουσία.

Στην Αγκυρα ο Χάικο Μάας;

Το σκεπτικό είναι ότι η Τουρκία είναι χώρα με έναν από τους μεγαλύτερους μουσουλμανικούς πληθυσμούς, έχει πολιτισμική εγγύτητα με το Αφγανιστάν, και μπορεί να προσεγγίσει τους Ταλιμπάν.

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες, προετοιμάζεται και άμεσο ταξίδι του γερμανού υπουργού Εξωτερικών Χάικο Μάας στην Αγκυρα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο

Πηγή: economico.gr